Szeretnéd gyorsan, problémamentesen, jó áron eladni használtautód? Az alábbi 6 + 1 tipp segíthet a hatékony értékesítésben. Dejcző Balázs autófotós cikke.

1. Tisztítsd meg!

Tisztítsd meg az autód nagyon alaposan, az ördög a részletekben rejlik
Egy szépen lemosott autó egyben egy jól karbantartott autó benyomását is kelti. Gyakorlottabb autóvásárlók a porréteg alatt a fényezés leplezett hibáit fogják sejteni. A tisztítás során figyelj az olyan részletekre, amire a hétköznapi autóhasználó nem is szokott figyelmet fordítani: keréktárcsák, belső ajtóívek, küszöb, pedálok, csomagtartó és a kaszni találkozása, falevelek eltűntetése a szélvédő előtti víz vajúból. Ezeket a lépéseket mindenképpen tedd meg a hirdetési fotó elkészítése előtt, és a személyes megtekintés előtt is.

Használtautó eladás, autófotó

2. Fotózd profi módon!

Egy szép és igényes autófotó figyelemfelkeltő, érdeklődést és kattintást generál. Mivel az eladói oldalon egyelőre kevesen szentelnek figyelmet a jó minőségű képeknek, jelentősen kitűnnek a kínálatból azok a hirdetések, amelyeknél igen, hiszen a profi fotók a használt autót keresőknek is megadják új autó vásárlás élményét. Mivel az autók jellemzően erősen tükröződő komplex tárgyak, a belterükben a fényeloszlás nem egyenletes, ezért ez nem egy egyszerű feladat. Érdemes ezt a lépést profi fotósra bízni, aki ismeri a legelőnyösebb szögeket, meg tudja teremteni a megfelelő fényviszonyokat, és magas minőségű képek rögzítésére alkalmas felszerelése van. A fotós díja egy közép és felső kategóriás használtautó árának kevesebb mint 1%-a, a gyors és sikeres értékesítés ennél lényegesen nagyobb értékvesztéstől kímél meg.

Használtautó eladás, autófotó

3. Ne hallgasd el a hibákat sem!

A hirdetés legyen őszinte, a látható hibák legyenek megemlítve. A vevőnek kisebb tere lesz az alkudozásra a helyszínen, ha tisztában van vele, hogy a meghirdetett árat ezeknek a hibáknak az ismeretében határoztad meg. Ahogy a hirdetés szövegében, úgy a képeken se kendőzd el ezeket a részleteket. Egy jó fotós megtalálja a módját, hogy az autód előnyös oldalát domborítsa ki anélkül is, hogy a hibáit utómunkával eltüntetné.

Használtautó eladás, autófotó

4. Mérd fel az autód értékét!

Ha elkészültek az értékesítést segítő „marketing” anyagok, a következő lépés a megfelelő árszint meghatározása. Nézd át több használtautó értékesítő oldal kínálatát, és mérd fel, hogy a hasonló típusú és évjáratú autók árát milyen mértékben befolyásolja a felszereltség, kilométeróra állása, valamint az értékesítés régiója. Érdemes figyelembe venni, egyéb potenciális értékcsökkentő/növelő tényezőket: gumiabroncsok állapota, horpadások, olajcsere/kötelező szerviz esedékessége, féktárcsák és -betétek állapota. Ezeknek az állapotát, ha teheted méresd fel az utolsó szerviz során, szükség esetén kérj ajánlatot a cserére / javításra. Nem szükséges az árat azonnal beépíteni a hirdetésbe, de fontos tisztában legyél azzal, hogy a későbbi egyeztetések során mennyi engedményt kérhet reálisan a vevő ezekre hivatkozva.

Használtautó eladás, autófotó

5. Hirdesd meg!

Ha kész a hirdetésed anyaga nincs más dolgod, mint ezt minél több helyre eljuttatni. Számtalan magyarországi használtató hirdetési oldalon és apróhirdetési oldalon lehet ingyenesen hirdetéseket közzé tenni.

Használtautó eladás, autófotó

6. Add el!

A személyes találkozót érdemes lehetőleg az otthonodtól kicsit távolabb nyilvános helyen lebonyolítani, az autó törzskönyve a tényleges szerződés napjáig ne legyen nálad. Sok vevő szeretne tesztvezetési lehetőséget kérni a vásárlás előtt, de vedd figyelembe, hogy ilyenkor a felelősség továbbra is az eladóé ezért érdemes először megbizonyosodni arról, hogy a vevő komoly érdeklődő, valamint arról, hogy rendelkezik érvényes jogosítvánnyal. A komoly érdeklődők elérhetőségét mentsd el mindenképp a telefonodba. Ha sikeresen ment a találkozó mihamarabb vedd fel a kapcsolatot a potenciális vevőddel, és tűzzétek ki az eladás időpontját.

Használtautó eladás, autófotó

+1 Figyelj a megfelelő dokumentációra

Ha megszületett az elhatározás már csak a jogi procedúra van hátra, ez azonban egy nagyon fontos pont. Az eladót kellékszavatossági kötelezettség köti. Tehát ha az autónak elkendőzött hibái vannak az eladás pillanatában a vevő kérheti az eladót, hogy a hibát javítsa ki. Érdemes a szerződésben ezért tételesen listázni az ismert hibákat, valamint pontosan megjelölni az eladáskori kilométeróra állást. Ez utóbbi segíthet bizonyítani, hogy a hiba a vevő használatából vagy az eladáskori állapotból ered-e.

Használtautó eladás, autófotó

A használtató értékesítés nem egy egyszerű feladat, sokan ezért inkább lemondanak a bevétel egy részéről és kereskedésekre bízzák ezt a feladatot. A vevők közül ugyanakkor többen továbbra is a magánszemély eladókat preferálják, mert ilyenkor kisebb esélyt látnak a közismert trükközésekre. Érdemes ezt szem előtt tartani, és egy kis utánajárással, a fenti tippek mentén haladva nyugodtan belevágni az eladásba. Ne feledd, az első benyomás és az őszinteség nagyon fontos, ezért a kulcs az informatív, profi fotós képeivel illusztrált hirdetés.

Dejcző Balázs, autó fotózás: https://dejczophoto.hu/autofotozas/

Használtautó eladás

Kapcsolódó:

Borítókép: Dejcző photo

Cimkék: autófotó, fotózás, használtautó eladás, használtautó értékesítés, profi fotó, autó fotózás, marketing, sales

Szeretnél vendégcikket beküldeni? Vedd fel velünk a kapcsolatot!