Mi is ez? Van vajon nekem is? Hogy lehet minél inkább realisztikus?

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy szinte mindenki ismeri ezt a fogalmat, sokan tudják mit jelent és mégis hiába tudják nem élnek benne, nem tesznek érte!

Közhelyesen hangzik, de mégis ez az igazság!

Tisztázzuk az elején, hogy egyáltalán mi is a sokat emlegetett komfortzóna!

Egy, olyan érzéseken és élményeken alapuló mentális kényelmi tartomány, amelybe tartozó ingerek és hatások boldogsággal töltenek el, teljesség érzetet adnak! Ezek alapján ki is szeretne a nem ezen körbe cselekvések bármelyikével foglalkozni?

Azt hiszed ez hiba?

Sajnos IGEN!

Az ideális az lenne, ha mindenki a komfortzónájában élne, tökéletesen érezné magát és elégedett lenne!

Forrás: xan grifffin / Unsplash

Ez sajnos nem ilyen egyszerű! Ha eddig nem tudtad, vagy csak nem akartad tudni akkor is azonosulj a tudattal, hogy a komfortzóna egy sokak által kergetett illúzió, de nem azért, mert elérhetetlen, hanem azért, mert hibásan felállított képet üldöznek!

Az ideális, általad megálmodott életvitel sajnos nem egyezik meg a kényelmi tartomány fogalmával!!

Ellenben sokat lehet tenni azért, hogy a 2 kép minél jobban hasonlítson egymáshoz!

NON – STOP kamion mentő vállalkozásom van, gondolj bele nekem hányszor kell elhagynom a komfortzónámat! Bármikor hívhatnak egy újabb lerobbant teherautóhoz (időjárástól függetlenül), naponta többször változik a beosztásom, folyamatos probléma elhárításban találom magam, ennek ellenére

Bármilyen meglepő: RITKÁN!

Forrás: randy tarampi / Unsplash

Itt tisztázzunk valamit:

A kényelmi tartomány elhagyása nem azt jelenti, hogy a nagy könyvben megírt törvényektől el kell térned! Tehát a saját zónád az általad ideális és könnyen megélhető miliő, amiben teljes mértékig ki tudsz teljesedni, 100 %-nak érzed magad!

 

Minden, ami ezen túl mutat az annak elhagyását okozza:

  • zavaró, érdektelen telefonhívás lebonyolítása
  • forgalmi dugóban araszolás
  • családi problémák
  • rossz kollegával való elkerülhetetlen együtt működés
  • kötelező jellegű programok (pl.: temetés)
  • kamera, vagy emberek előtti szereplés
  • ismerkedés

 

Tudnod kell, hogy a komfortzóna alakítható!

A te kis miliőd kiterjesztése szándékos programokon, rendezvényeken való részvétellel, felkészítő jellegű oktatásokkal, meetingekkel, vagy csak a félelmed legyőzését elősegítő gyakorlatokkal szélesebb határok közzé sorolja a komfortzónád határait!

Képezz kihívásokat egyéni, vagy csoportos formában, alkalmazz számon kérő partnert, aki felé esetleg büntetést fizetsz nem teljesítés esetén! Csinálj olyan dolgokat, amelyek kizökkentenek a mindennapokból, és olyan irányba visznek amerre haladnod kell, de halogatás, vagy félelem miatt nem történt meg eddig!

Minél jobban kiterjeszted a határaidat, annál kevesebbszer ébredsz arra a tudatra, hogy ismét a kereteken kívül éled az életed!

Én így tettem, azóta egészségesen táplálkozok, sportolok, korábbi zavaró dolgokat megtanultam kezelni, vagy megfelelően lereagálni és sorolhatnám még.

A fókuszban nem csak a bevétel teremtés van, és minden olyan feladat, ami azzal kapcsolatos! Amit te nem tudsz elvégezni, de valaki igen, akkor add át és nem zökkensz ki a komfortzónádból, amikor a kiszervezett feladat kész csak ellenőrződ és kész ként elkönyveled, haladsz a kitűzött cél felé.

Ne terheld és tervezd túl magad, mert vagy sokat szervezel ki, amit nem tudsz ellenőrizni, vagy annyi feladat szakad rád, amit nem tudsz és nem is lehet minőségi módon elvégezni, ennek megint tűzoltás lesz a vége, de semmiféleképp sem minőségi megoldás a kialakult problémára!

Forrás: rahul bhosale / Unsplash

Tehát a konzekvencia a következő!

Ne egy megálmodott világot kergess, hanem a felmért tudás és lehetőség viszonylatában alakíts magadnak egy élhető kényelmi tartományt, reális és tarható elvárásokkal!

Ha ezt meg tudod határozni magadnak, betartod és betartatod akkor egy alapesetben vállalható életvitelt tudsz megfogalmazni magadnak és a környezetednek, így a komfortzóna fogalma elérhetővé válik!

Nem egy fél napos gondolkodás eredménye egy ilyen rendszer felállítása, de Isten se 1 nap alatt teremtette a világot! Ne egy nap alatt akard elérni a kitűzött célokat, viszont az első lépést tedd meg ma!

Kizökkent például a jobbra igazított szöveg olvasása? Nem megszokott ugye? Akkor itt az idő a bővítésen gondolkodni!

Most már egyre világosabb számodra is a rendszerek fontossága?

Ha egy dolgot viszel ma magaddal ez legyen az:

Minden változtatás előtt állj meg, gondold át mire készülsz, vedd sorba a lehetőségeidet, vázold fel a következményeket, mérlegelj, dönts! SOHA NE HALOGASS!

Pavlenka Tamás

Debrecen, 2021.02.01.

Forrás: Pavlenka Tamás – A biztos bukás 20 lépése

Szeretnél megjelenni magazinunkban? Töltsd ki az alábbi űrlapot, és felvesszük Veled a kapcsolatot!

Kapcsolódó: