Ültél már egy üres képernyő előtt azon töprengve, hogyan is kezdj hozzá egy szöveghez? Volt már úgy, hogy kerestél egy anyagot, de nem találtad meg az előzményeit? Mennyire repetitív a munkád?

Vállalkozóként valószínűleg gyakran dolgozol szöveggel. Lehet ez egy email, hírlevél, blogbejegyzés, üzleti terv, vagy bármilyen jegyzet, a marketing szövegírás fontosabb szerepet tölt be az életedben, mint gondolnád. Ez pedig különleges munkakörnyezetet kíván, de egyben lehetőségeket is rejt magában.

Összeszedtünk 5 olyan alkalmazást (na jó, ennél picit többet), amelyek hasznos társaid lehetnek a mindennapokban. Ha nem is dolgozol nap mint nap szöveggel, vagy nem vezetsz blogot, akkor is hasznosnak fogod találni ezt az összeállítást.

Kezdjük a listát a már veteránnak számító kis zöld elefánttal. 

Evernote

Az Evernote egy digitális jegyzetelő platform, amely elérhető az összes eszközödön: PC és Mac asztali alkalmazásokat kínál, de elérhető mobilról és a böngésződből is. Az Evernote webclipper segítségével könnyen kigyűjtheted az írásaidhoz szükséges háttéranyagot az internetről: bármelyik weboldalról készíthetsz egy másolatot, amit egyszerű szövegként, eredeti cikként, vagy képernyőképként elmenthetsz a fiókodba további offline használathoz. Az elmentett oldalt pedig tovább szerkesztheted, megjegyzéseket fűzhetsz hozzá, annotálhatod.

Az Evernote lelke azonban a fejlett jegyzetelő és kereső platform, amely kiválóan alkalmas arra, hogy hosszabb távon kiváltsa a Wordot vagy Google dokumentumokat. Kezdd el írni a hírleveledet az asztali gépeden, aztán este folytasd a telefonodon. Az Evernote megbízhatóan szinkronizálja a jegyzeteidet az összes eszközödön. Készíthetsz tartalomnaptárat, egy helyen gyűjtheted a levélsablonjaidat, vagy az ügyfelektől érkezett visszajelzéseket.

Az Evernote anatómiája egyszerű: jegyzeteidet jegyzetfüzetekbe rendezheted, azokat pedig tetszés szerint kötegelheted. Minden jegyzethez fűzhetsz címkéket is, ami egy újabb dimenziót jelent a rendszeredben. Kedvenc jegyzeteidet kiemelheted a listák elejére, összekötheted és akár dashboardot is létrehozhatsz.

evernote app

Ha bizalmas adatokat is szeretnél vele kezelni, arra is van megoldás: létrehozhatsz lokális jegyzetfüzeteket, amelyek nem szinkronizálódnak és csak a saját gépeden lesznek elérhetők. Szenzitív tartalmaidat jelszóval védheted.

Az Evernote fejlett keresőfunkciójának köszönhetően mindig megtalálod a jegyzeteidet és még a csatolt fájlok szövegeiben is kereshetsz. Ha egy rendezvény után dagad a pénztárcád a névjegykártyáktól, szkenneld be ezeket a telefonod kamerájával az Evernote fiókodba. (Az Evernote applikációban elérhető kamera a telefonod kameráját használva automatikusan a fiókodba tölti a lefotózott anyagot). Így nem lesz többé szükséged a papírokra és mindig megtalálod majd a kontaktjaidat.

A kis zöld elefántot ingyenesen használhatod, a Prémium csomag pedig havi 7 eurótól elérhető.

Kiváló versenytársak: Notion

 Evernote vs Notion
Evernote vs Notion

MindMeister

Ahhoz, hogy felépíts egy jó előadást vagy megírj egy ütős szöveget, először ki kell dolgoznod a tematikát. Erre az egyik legjobb eszköz egy mind mapping szoftver, amellyel gondolattérképeket készíthetsz. A módszer lényege, hogy segíti a kreatív gondolkodást, az összefüggések megtalálását, ezért gyakran használják brainstorming jellegű feladatokra, nyelvtanuláshoz, projekttervezéshez is. A mind map (gondolattérkép) egy gondolatmagból indul, amelyhez felfűzzük a további gondolatokat, ágakat. Így tetszőleges számú elágazást hozhatunk létre és kapcsolatokat hozhatunk létre az ágak között.

A német MindMeister a legismertebb ilyen online eszköz, amivel villámgyorsan elkészítheted vázlataidat. Gondolattérképeidet egyetlen helyen megtalálod, tetszés szerint összekapcsolhatod, megoszthatod, publikálhatod, de még a weboldaladba is beágyazhatod. Prezentációs modulja kiváló PowerPoint és a Prezi alternatíva. Igen, használhatod diavetítéshez is: ebben az esetben a diák helyett a mind map egyes ágain haladsz végig és – hasonlóan a Prezihez – egy dinamikus előadást építhetsz fel, ahol könnyű rámutatni az összefüggésekre.

MindMeister

A MeisterTaskkal összekötve (ami a fejlesztő másik zászlóshajó terméke) a MindMeister egyedi megoldást kínál projektjeid kezelésére is: gondolattérképedből könnyedén feladatokat varázsolhatsz és delegálhatsz is a tetszetős online felületen.

A MindMeister előfizetéses modellben működik: az ingyenes verzióval 3 mind mapot készíthetsz.

Kiváló versenytársak: iThoughts, XMind, Coggle

Grammarly

Ha angol szöveggel (is) dolgozol, akkor a Grammarly megkerülhetetlen eszköz. A Grammarly lényegében egy helyesírás-ellenőrző szoftver, de valójában sokkal több annál: egy online írástámogató asszisztens. Csaknem az összes eszközödre telepítheted, a Microsoft Office-szal integrálható, elérhető a böngésződhez (Chrome), de még iPadre is. A Grammarly a legújabb mesterséges intelligencia kutatások eredményeit hasznosítva egy olyan írástámogató eszközt fejlesztett, ami egyeduralkodó a piacon.

Az ingyenes változattal kiszűrheted a helyesírási hibákat, elütéseket és javaslatokat kapsz szövegeid nyelvezetének javítására. A prémium csomaggal olyan extra funkciók érkeznek, mint az olvashatóság-vizsgálat, szóhasználat-vizsgálat, plágiumvizsgálat, befogadóbb jellegű nyelvi ellenőrzés és stiláris javaslatok.

Minden írásodat százalékos skálán értékeli. A prémium csomaggal azt is beállíthatod, hogy mennyire formális stílusban akarsz megjelenni, attól függően, milyen anyagon dolgozol éppen. A MS Word beépített helyesírás-ellenőrzőjén átfuttatott szöveg jelentősen javítható még a Grammarly ingyenes szolgáltatásainak segítségével. Különösen hasznosak a helyes központozásra, egyértelmű nyelvezetre és olvashatóságra adott javaslatok.

TextExpander

Számoltad már hányszor gépeled le a nevedet, email címedet, terméked nevét, vagy éppen a weboldalad különböző linkjeit? És hányszor írsz hasonló szerkezetű és tartalmú szövegeket, emaileket? Mi lenne, ha a jövőben ezekkel nem kellene foglalkoznod, hanem egy szoftver automatikusan befejezné helyetted az adott kifejezést, mondatot vagy levelet?

A szövegexpanziós szoftverek pontosan ezt csinálják: megadhatsz egy szövegkódot (rövidítést), aminek a begépelése után a szoftver automatikusan befejezi a szöveget, legyen az bármilyen hosszú. Az egyik piacvezető ezen a területen a TextExpander, amely kiváló ügyfélszolgálatáról (is) híres. A TextExpander minden eszközödön elérhető (Windows, Mac, Chrome, iOS, Android) és bármely szoftverkörnyezetben használhatod a szövegkódjaidat, amelyek automatikusan szinkronizálódnak az eszközeid között. Ez különösen hasznos lehet a telefonodon, ahol meglehetősen körülményes a gépelés.

Szövegkódjaidat csoportosíthatod, keresheted. Felismeri a gyakran használt szövegeidet és ezek alapján javaslatot tesz újabb szövegsablonok létrehozására. A TextExpander kiváló társ a helyesírásban is. Biztosan vannak olyan szavak, amelyeket gyakran elírsz: ezekhez beállíthatsz egy szövegkódot, ami akkor lép működésbe, amikor elírod az adott szót, és automatikusan kijavítja azt, anélkül, hogy észrevennéd.

De ez nem minden… 

A TextExpander segítségével:

  • villámgyorsan beszúrhatod az aktuális dátumot,
  • műveleteket végezhetsz időpontokkal (pl. határidők számítása egy levélben),
  • legördülő menük segítségével gyorsan személyre szabott leveleket készíthetsz,
  • űrlapokat tölthetsz ki egyetlen billentyűvel,
  • sőt még a szövegkódjaidat is egymásba ágyazhatod.

A TextExpandert ingyenes próbaidőszakot követően havi 3,33 dolláros előfizetési költséggel (2020) használhatod. A szövegexpanziós eszközök mindenképen megérik ezt a kevés befektetést, mert azonnal, mérhetően javítanak a hatékonyságodon. 

Kiváló versenytársak: PhraseExpress

Alfred

Ha gyakran foglalkozol írással, akkor biztosan észrevetted már, hogy ez speciális eszköztárat és ráhangolódást igényel. Mi lenne, ha egy gombnyomásra valaki mindig összeállítaná neked ezt az optimális munkakörnyezetet?

Erre kiváló eszköz az Alfred, amellyel lényegében a billentyűzet segítségével egyszerűen vezérelheted a számítógépedet és a böngésződet:

  • megnyithatod kedvenc alkalmazásaidat,
  • megnyithatod kedvenc weboldalaidat,
  • kereshetsz bármelyik weboldal keresőjében,
  • keresést indíthatsz bármelyik nagy keresőmotorban,
  • szótárként használhatod (kereshetsz bármely internetes szótárban),
  • fájlokat nyithatsz meg,
  • kiürítheted a kukát,
  • és sok más műveletet is végezhetsz.

Alfred app

Néhány perc alatt összerakhatsz egy olyan workflow-t, amely egyetlen gombnyomásra összeállítja neked az optimális munkakörnyezetet: megnyitja azokat a weboldalakat és alkalmazásokat, amelyek kellenek a munkádhoz (pl. kulcsszókereső, SEO oldalak, online szótár, kollokációs szótár, enciklopédia; MS Word, Evernote).

Az Alfred alapfunkciói ingyenesek, míg a Powerpack olyan plusz szolgáltatásokat nyújt, mint a haladó keresés, vágólap kezelés, workflow építés, szövegexpanzió és sok más.

 

Kiváló versenytársak: LaunchBar (Mac), Launchy (Windows)

Bónusz tipp: Scrivener

Ha hosszabb anyagokkal dolgozol, például könyvet, diplomamunkát, oktatási anyagokat, hosszabb blogposztokat készítesz, akkor a Scrivener hasznos társ lehet. Ez kifejezetten íróknak, tudósoknak, zsurnalisztáknak, jogászoknak és fordítóknak kifejlesztett eszköz, amellyel élvezetes lesz az írás. Könnyen navigálhatsz a kézirat különböző részei között, egyszerű drag-and-drop módszerrel bármikor átstrukturálhatod szövegeidet, jegyzeteket fűzhetsz az anyaghoz. Teljesen új perspektívából fogod látni a leírtakat. A Scrivener segítségével könnyű lesz teljesíteni a napi célokat, mert beállíthatod az elérni kívánt karakterszámot és mérheted az előrehaladást.

A Scrivener 30 napos próbaidőszakkal érkezik és elérhető Macre, PC-re és iOS-re is. Jelenleg (2020) 17 ezer forint környékén vásárolható meg egy licensz.

Ha hasznosnak találtad ezt az összeállítást, akkor jelentkezz egy ingyenes konzultációra, ahol röviden bemutatom ezeknek az eszközöknek a használatát.

Forrás: Productivity 9-5

Kapcsolódó:

Borítókép: Sincerely Media // Unsplash