Egy állásinterjú sok esetben egy stresszes folyamat, de felfoghatjuk úgy is, mint egy kihívást, mely során próbára tehetjük magunkat és bebizonyíthatjuk magunknak és másoknak, hogy értékes munkaerők vagyunk. Tulajdonképpen olyan, mint egy első randi, ahol fontos, hogy meglegyen a kémia és kölcsönösen egyezzenek az elvárások. Összegyűjtöttem 5 tippet, ami segíthet Neked abban, hogy sikeresen szerepelj az állásinterjúkon.

 

1. Legyen jó az első benyomás

Tudtad, hogy az első benyomás nagyjából 7 másodperc alatt alakul ki rólunk, úgy, hogy még szinte meg sem szólaltunk? Ennyi idő alatt a másik lecsekkolja, hogy milyen ruha van rajtunk, milyen a kisugárzásunk és a testbeszédünk. Az első benyomás 38%-át a hangunk csengése határozza meg, kísérletek alapján már egy “helló” alapján levonunk következtetéseket a másik személyiségéről. Érdemes erre odafigyelni, ugyanis a rossz hír az, ha nem sikerül elsőre jó benyomást kelteni, azt bizony utána nehéz megváltoztatni.

Hogyan tegyél jó benyomást? Mosolyogj, légy magabiztos és határozott. Lehetőleg ne szakadt farmerban és pólóban menj állásinterjúra, de ne is frakkban, a business casual a legjobb választás.

2. Ne beszélj félre, a kérdésre válaszolj!

Az ideális jelölt mindig a kérdésre válaszol, nem beszél sokat, de nem is szűkszavú. Az állásinterjú nem a megfelelő alkalom arra, hogy kifejts a véleményedet a politikai helyzetről, az oktatás színvonaláról, esetleg arról, mennyire utálod a HR-t (történt ilyen pályafutásom során) vagy a volt főnököd. Ha tudod magadról, hogy szeretsz sokat beszélni, figyelj erre oda. Ha nagyon izgulós vagy, kommunikáld ezt nyugodtan az interjúztatók felé. Ha nem tudod a választ, mondd meg nyugodtan, hogy nem tudod. A kérdések mindig arra irányulnak, hogy minél több dolog kiderüljön Rólad. A legrosszabb az, amikor vége van az interjúnak és a jelöltről igazából semmi nem derül ki, mert egyszer se a kérdésre válaszolt.

Brooke Cagle / Unsplash

3. Ismerd a céget és a pozíciót, amire jelentkeztél!

Az mindig lenyűgöző, ha a jelölt utána olvas a cégnek és magától idéz adatokat, információkat. Ha kiemeli, mennyire szimpatikus neki a cég kultúrában, hogy pl. a cég ügyel a diverzitásra és részt vesz jótékonysági eseményeken. Ami még fontosabb, hogy ismerd a pozíció leírását és tudj rá hivatkozni – pl. „Számomra különösen szimpatikus, hogy külföldi partnerekkel tarthatom a kapcsolatot, mivel az eddigi munkáim során ez a kedvenc feladataim közé tartozott” vagy „Bár a hideghívás mindig is nagy kihívás volt a számomra, nagyon örülök, hogy ebben a pozícióban fejlődhetnék ezen a területen.”

Kerüld a sablonokat – „Egy multinacionális cégnél szeretnék dolgozni, hogy használhassam az angol nyelvet”. Ez senkit se fog meggyőzni.

Éreztesd, hogy motivált vagy! A motiváció az egyik kulcsmomentum az interjú során.

4. Add önmagad!

A legtöbb első körös interjú arra szolgál, hogy felmérje, mennyire illessz bele a csapatba és a cég kultúrába illetve mennyire vagy szimpatikus a team leadernek. Azonban ahogy egy első randin, itt sem érdemes másnak adnod magad, mint aki vagy. Készülj személyes történetekkel, emeld ki az erősségeidet és azt is ismerd be, miben kellene fejlődnöd. Ez teljesen emberi, hiszen senki sem tökéletes. Légy őszinte  és hiteles, így fog igazán átmenni, ki is vagy Te valójában és Veled képzelik-e az együttműködést. Ha meg tudod tenni, ne gölcsöld túl az interjút. A görcsösség lebénít és meggátol abban, hogy valóban önmagad légy.

Jonathan Borba / Unsplash

5. Kérdezz!

Egy állásinterjú nyilván nem csak arról szól, hogy Neked kell eladnod magad, a cégnek is meg kell Téged győznie arról, hogy ő az ideális munkáltató a számodra. Az interjú során a cég is mindig bemutatkozik Neked, de fontos hogy Te is kérdezz, érdeklődj! Kérdezd meg a HR-est és a team leadert, ők miért szeretnek a cégnél dolgozni. Milyen fejlődési lehetőségek vannak? Mennyire van lehetőség a későbbiek folyamán előre lépni, fejlődni? Ezáltal Te is motiváltabbnak fogsz tűnni.

Nyilván lehetne még pár pontot összegyűjteni, de ha ezeket a tanácsokat megfogadod, már sokkal jobb esélyekkel fogsz indulni.

Ha elakadtál és úgy érzed, segítségre van szükséged a következő állásinterjúdhoz, vagy a karrierváltáshoz, jelentkezz egy díjmentes 30 perces konzultációra itt: 30 perces ingyenes konzultáció jelentkezés

szerző:  Németh Ágnes Coaching

 

Kapcsolódó: