Kiegészítő jövedelem, buli pénz, fesztiválbérlet vagy önálló megélhetés? Sok mindennek lehet nevezni a diákmunkákból befolyt pénzt. Legyen viszont elképzelésünk arról, hogy az órarendünk vagy szabadidőnk milyen típusú, időtartamú, jellegű munkákat enged meg nekünk. Abba pedig ne is menjünk bele, hány féle-fajta preferencia létezik a munkavégzés szakmai oldalát tekintve. Most hoztunk pár lehetőséget, amely segíthet kitalálni, hogy milyen munkakör is a neked való.  

Műszakhoz kötött diákmunkák

Ha az időd változóan oszlik el, és nem vagy a rutin híve sem, akkor neked találták ki a műszakhoz rendelt munkákat. Ezeken a területeken a leggyakrabban délelőttös, délutános és éjszakai műszak is fellelhető. Ha igazi éjjeli bagoly életmódot folytatsz, bevállalhatsz éjszakai műszakot is, ami ugyan jobban fizet mint a többi, de készülj rá hogy nehezen fogsz visszaállni a nappali életmódra. Ilyen műszakokkall általában ezekben a munkakörökben találkozhatsz: 

  • Kasszás
  • Árufeltöltő
  • Gyorséttermi dolgozó
  • Recepciós
  • Raktáros
  • Csomagválogató
  • Parkolóőr

És még sorolhatnánk. Ami rajtad is múlik viszont, hogy nézz utána, hogy milyen munkakörben helyezkedsz is el, hiszen senkinek sem jó ha felmondasz egy hét után. 

Időszakos diákmunkák

Ha az időd inkább a meleg hónapokra koncentrálódik és nem bánod ha nagy a pörgés körülötted, a rendezvényszervezés és táboroztatás neked való. 

Ezeknél a munkáknál fontos, hogy jó kommunikációs készséggel bírj, tudj csapatban dolgozni, és legyél kreatív. Utóbbi azért is szükséges, mert az ilyen típusú eseményeknél gyakran előfordul valami váratlan amit meg kell oldani.
Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy felelőssel járó munkakör, amely szellemileg és testileg is kimerítő. Érdemes ezt észben tartva belevágni ebbe a típusú munkába.  

Irodai diákmunkák

A legtöbb diák álma légkondicionált, tiszta, menő irodában dolgozni. De mire is számítsunk valójában ha belekerülünk egy ilyen munkakörbe? Adminisztratív feladataink lesznek, és idővel a tapasztalatunk benne, megnő. Vegyük figyelembe, hogy sokat leszünk számítógép képernyője előtt, így ha érzékeny a szemünk, érdemes beszerezni egy monitorszűrő szemüveget. Arra is számítsunk, hogy ha nem is igényel sok gondolkodást a feladatkörünk, a nap végére a monotonitás miatt úgy is elfáradunk. 

Gyakornoki/szakmai munkák

Már majdnem a nagybetűs munka világa. Az igazi egyetemista (hála égnek nem vég)célja. Nincs is jobb mint, idő előtt lefixálni egy gyakornoki pozíciót, ahol még az egyetemi gyakorlatunk is leigazolják. Nem mellékesen ezek a munkák fizetnek a legjobban, anélkül hogy három kávét meg kellene innunk az éjszakai műszakban. Itt még mindig fennállhat az a lehetőség, hogy nem tetszik a munkakör, de nagyot már nem lehet hibázni ezen a ponton. Egyetemi éveink alatt ugyanis rendesen leszűkítettük hogy milyen területek érdekelhetnek, és melyektől maradnánk inkább távol. Oké, de ha tudom hogy ilyen területen szeretnék dolgozni, hogyan kerüljek oda?

Segítünk. Ami biztos hogy már most is van diákmunka lehetőség a DLX MEDIA-nál.

Úgysem vesznek fel. Minek próbálkozom?

Tévedés. A próbálkozás a legjobb dolog amit tehetsz. De mik is a lépései ennek a folyamatnak?

Először is gondold át hogy milyen tapasztalataid voltak eddig munka szempontjából. Ezután meg is írhatod ezekből az információkból az önéletrajzodat. Írhatsz bele nyári munkát, iskolai rendezvényszervezést, iskolarádióban való segédkezést, stb. Tehetsz hozzá számítógépes képességeket (word, excel) vagy személyiségjegyeket, amelyekre büszke vagy, és úgy gondolod segíteni fognak a munka világában.

Ha elégedett vagy az önéletrajzzal, mehet a böngészés. Tényleg. Ne hezitálj ehhez a lépéshez leülni a gép elé és akár harminc böngésző ablakot egyszerre megnyitva jelentkezni a hőn áhított munkakörökre. Érdemes lehet akár, egy-két héten át minden nap ránézni az állásajánlatokra, hátha akad valami friss amire lecsaphatsz. Ha pedig valahol nem az önéletrajzodat kérik, hanem azt hogy tölts ki valami kérdőívet, aztán pedig írj nekik egy 30 szavas bemutatkozást, ne ijedj meg. Ahány munkahely, annyi különböző folyamat arra vonatkozóan, hogy megtalálják a legjobb embert a csapatukba.

Bruce Mars / Unsplash

Visszautasítottak? Kétszer is? Nem írnak vissza három hete? Ne ess pánikba!
A szomorú hír az, hogy sok helyről fognak visszautasítani, vagy ignorálni mielőtt tényleg munkába állhatsz. A lényeg az, hogy próbálkozz tovább. Ha kell, nézd át megint az önéletrajzodat, és módosíts rajta.

A diákmunka oldalak mellett érdemes lehet még ellátogatni állásbörzékre, vagy a kiszemelt munkahelyek oldalát felkeresni közvetlen. Így megnövelve esélyeidet és egyszerre tájékozódni hogy mibe is vágsz bele.