A sugárzó hő használata egészen az ókorig nyúlik vissza, amikor a rómaiak a tűz füstjét elvezető csöveket vezették végig a megemelt márványpadló alatt. Manapság a műanyag PEX csövek a hidraulikus hő padlóba juttatásának kedvelt eszközét, így a sugárzó hőrendszerek minden eddiginél megfizethetőbbé váltak, míg több mint 35 éves európai múltjuk megbízhatóvá tette őket.

A hidraulikus rendszer esetében a felmelegített vizet egy kazánból szivattyúzzák a padlóba ágyazott hajlékony csövön keresztül. A melegvizet speciálisan kezelt polietilén pex cső szállítja. Ellentétben a rézzel, ez a műanyag nem korrodálódik, és hosszú távon is felszerelhető néhány szerelvény segítségével, csökkentve a szivárgás lehetőségét.

Mivel egyetlen gyártó sem szállítja a hidraulikus sugárzó fűtéshez szükséges összes alkatrészt, egy jó fűtési szakemberre lesz szüksége a rendszer összeállításához. Az elektromos sugárzóval ezzel szemben könnyű megtalálni a kulcsrakész rendszereket.

A hidraulikus sugárzó padlórendszer általában 50 százalékkal többe kerül, mint a hagyományos légfűtéses rendszerek. Mégis megéri, hiszen az infrafűtés örökre megszünteti a hideg padlók okozta kényelmetlenséget és könnyűvé teszi a különböző helyiségekbe eljutó hőmennyiség szabályozását. Sőt, hosszú távon az energiaszámlát is csökkenthetjük általa – írja a https://www.futofolia.hu/infrafutes/ oldal.

 

Mennyiben más az elektromos infrafűtés?

A hidraulikus rendszer költségei és bonyolultsága helyett jó alternatíva lehet az elektromos sugárzó hő. Az infrafűtés olyan energiahatékony otthoni fűtési mód, amely egységes hőmérsékletet biztosítva melegíti fel a lakótereket. 

A lakóingatlanok gyakran alkalmaznak infrapaneleket. Ez a fajta fűtés más módon működik, mint a legtöbb más típusú helyiségfűtés, ám az igazi érték a könnyű telepíthetőségében rejlik, így költségkímélő lehetőséget kínál az utólagos felszerelésre vagy a későbbi bővítésre is.

Melegét egy keskeny, hurok formában lefektetett elektromos vezeték adja, amelyet közvetlenül a padló alatt fektetnek le. Ebben az esetben nincs kazán, víz és nincs vastag cső sem, amely megváltoztatná a padló magasságát.

Habár a vezetékek panelhez való csatlakoztatásához villanyszerelőre lesz szükség, a telepítés többi része nem bonyolultabb, mint a csempe lerakása. Az egész ház felfűtése ilyen módon költséges lehet, így ez a megoldás elsősorban az egyes pontok fűtéséhez a legjobb, például a csempézett fürdőszoba vagy kőpult fűtéséhez. A megfelelő fűtési mód kiválasztásához az anyagiakat épp úgy szükséges figyelembe venni, mint a hely adottságait, így a kettő együttesen segít a döntéshozatalban.