Vállalkozónak készülsz, de nem tudod, hogyan vágj bele? Esetleg a kezdőtőke hiánya, vagy a mások által mesélt kisebb-nagyobb kudarcok tartanak vissza? Néhány év (vagy hónap) alkalmazotti tapasztalat jól jöhet, ha úgy érzed, még nem állsz készen arra, hogy alkalmazottból vállalkozó légy. Nem véletlen, hogy a vállalkozók többsége jó pár év munkatapasztalattal a háta mögött vág bele saját ötlete megvalósításába. Nézzük, mi az az 5 dolog, amit magaddal vihetsz az alkalmazotti létből!

Mit profitálhatsz az alkalmazotti létből?

Valid vállalkozásötleteket

Nem árt megismerni a piacot, mielőtt belefogsz egy ötlet megvalósításába. Alkalmazottként jobban látod, melyek azok a szolgáltatások, amelyekre a cégeteknek szüksége lenne, vagy mely folyamatok mehetnének gördülékenyebben is. Ezáltal

könnyen felfedezheted a piaci réseket.

Csapatszemléletet

Az alkalmazotti lét megtanít arra, hogyan kommunikálj és működj együtt különböző típusú emberekkel, és hogyan kezeld azt, ha az adott szituációban valaki másnak a véleménye érvényesül.

Ha esetleg vezetőként is lehetőséged nyílik kipróbálni magad egy cégnél, tálcán kaphatsz egy „kész” csapatot. Láthatod, kik tudnak jól együtt dolgozni, kísérletezhetsz, milyen vezetői stílusban érzed komfortosan magad, és építkezhetsz a visszajelzéseikből. Ez sokat segíthet, ha majd saját alkalmazottakat keresel a cégedbe.

Projektszemléletet

Akár egy projekt vezetéséről van szó, akár egy egyéni ötleted megvalósításáról, adott egy stabil szervezeti háttér (és büdzsé) a kísérletezéshez. Megtanulhatod, hogyan határozz meg pontosan feladatokat szóban és írásban, hogyan kell a nagyobb munkát mérföldkövekre bontani, és hogyan tartsd be a határidőket.

Ráadásul az alkalmazotti lét arra is remek terep, hogy megtanuld a megfelelő feladatokat megfelelően delegálni (ezzel is elkerülve, hogy később a saját vállalkozásodban válj alkalmazottá).

csapat, vállalkozás, alkalmazott
fotó: Mimi Thian, Unsplash

Ingyen képzéseket

Ha szerencsés vagy, olyan cégnél töltöd az alkalmazotti éveket, akik képzésekkel és konferencia-részvétellel támogatják a fejlődésedet. Ezek a rendezvénybelépők olykor borsos összegekre rúghatnak, amelyeket a saját pénztárcád megsínylene, a cégnek azonban szinte észrevétlen kiadást jelentenek. Sőt mindezekre munkaidőben nyílik lehetőséged, így közben is kapod a fizetésed.

Kapcsolati hálót

Vállalkozóként talán a legnagyobb kihívás, hogy hogyan szerezz új ügyfeleket. Ha már elegendő kapcsolati tőkével rendelkezel a munka világában, könnyebben éred el azokat, akiknek szüksége lehet a szolgáltatásodra. Érdemes aktívnak lenned LinkedIn-en, és a cégtől is jó benyomást hagyva távozni, hogy a munkatársaid, esetleg a jelenlegi főnökeid a jövőben jó szívvel ajánljanak másoknak mint üzleti partnert.

 

Ha érdekel a vállalkozás indítás, akkor kérj díjmentes konzultációt, segítünk megtenni az első lépést!