Milyen ajándékot vegyél a párodnak, a barátodnak, vagy annak a családtagodnak, aki imád utazni? Összegyűjtöttünk tíz olyan tárgyat, amelyek hasznosnak bizonyultak számunkra az utazásaink során. Vajon minek örül egy utazó? A cikkből kiderül.

„Ne tárgyakat gyűjts, hanem élményeket.”

Az utazók számára a legnagyobb ajándék egy élmény, amelyet szívesebben gyűjtögetnek, mint a tárgyakat. Sok esetben alig vannak otthon, hogy használni tudják őket. Van viszont néhány olyan tárgy, ami megkönnyíti az utazást és az utazók sem tudnak nekik ellenállni.

A backpackerek számára különösen fontos, hogy a tárgyak, amiket magukkal visznek, minél kisebbek legyenek, hogy elférjenek egy hátizsákban.

A lista összeállításakor olyan dolgokat írtunk fel, amelyeket akár egy hátizsákos és repülős útra is magaddal tudsz vinni.

Simon English / Unsplash
  1. Hangszóró

Mindenki szereti a zenét, igaz? Kerültél már olyan helyzetbe, amikor jól jött volna egy, akár a hátizsákodra csatolható hangszóró, végül a telefonodról tudtad csak megmutatni az új barátaidnak a legjobb magyar slágereket? Ez a helyzet utazás során is előáll néha. Sokan visznek magukkal egy hangszórót, ami össze tudja hozni a társaságot, akár a parkban, akár egy hostel szobában. Nézd meg ezt.

2. Útinapló + íróeszköz

Mivel utazás során egy teljesen más állapotba kerülünk, olyan világmegváltó ötletek is felszínre törhetnek belőlünk, amiket nem akarunk elfelejteni. A telefonunk lemerülhet, de egy füzetet bármikor ki tudunk nyitni. Ha szeretsz írni, jegyzetelni útközben, nem valószínű, hogy ez a füzet lesz a legtisztább, mire hazaérsz, ezért egy pár száz forintos füzet is megfelel a célnak.

Egy különleges füzet, ami nem túl nagy, elfér a hátizsákban, és felírhatjuk bele a gondolatainkat vagy épp a bakancslistánkat, hasznos ajándék lehet.

Mit sem ér a napló íróeszköz nélkül, úgyhogy a tollat se felejtsd el.

3. Power bank, hordozható töltő

Ha három dolgot vihetnék magammal, ez lenne az egyik. A biztonságérzetünket erősíti, ha a telefonunk fel van töltve. Akármikor tudunk készíteni vele egy képet, vagy tudunk üzenni, telefonálni valakinek, ha bajba kerültünk. Egy hosszabb túra során, függően az időjárási viszonyoktól, és az elkészített képek és videók mennyiségétől, a telefonunk könnyen lemerülhet. Jó társunk lehet egy legalább 10.000mAh-s power bank. Erre is oda kell figyelni, hogy töltve legyen, mikor útnak indulunk. Érdemes előző este feltenni töltőre, és reggel már tehetjük is a táskánkba. Ez az az eszköz, ami jó, ha kéznél van, és nem a bőrönd legalján hagyjuk a szobában, mikor elmegyünk kirándulni.

Mohit Tomar / Unsplash

Nagyon sokféle változatban lehet kapni, mérettől, színtől, és az akkumulátor teljesítményétől függően. A légitársaságok power bank-re vonatkozó szabályai eltérnek. Van, ahol már a 27.000 mAh-s töltőt sem engedik fel. Ennek utána kell olvasni, nehogy kellemetlenség érjen a becsekkolásnál.

Ha ehhez ajándékozol egy utazó adaptert, amivel a világ bármely pontján fel is tölthető, biztosan nagyon hálásak lesznek érte.

4. RFID adatlopás elleni kártyatartó

Utazásaink során oda kell figyelnünk arra, hogy amivel mentünk, az jó esetben hazafele is jöjjön velünk. Így van ez a bankkártyáinkon lévő adatainkkal is. Ma már lehet kapni adatlopás ellen védő kártyatartókat. Erősen ajánlott egy ilyet beszerezni a következő út előtt, még akkor is, ha Európa határain belül maradunk.

Safety first, szokták mondani. Képzeld el, hogy a világ másik végén vagy, esetleg térerőd sincs, és még a kártyádat sem tudod használni. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikről később kiderül, hogy fel lehetett volna rájuk készülni, és esetlegesen elkerülni. A bankkártyánkra hasonlóképpen vigyázunk, mint a szemünk fényére. Érdemes többet is magunknál tartani, hátha valamelyiket ellopják.

Ma már trükkösen próbálkoznak az adatlopásokkal, egy érintés is elég lehet, hogy a PayPass-os kártyánkról lelopják az adatainkat. Az NFC eszközzel történő adatolvasás nagyobb távolságokból is megtörténhet, hiszen a jelek erőssége megfelelő erősítési módszerekkel növelhető. Utazás előtt érdemes beszerezni egy ilyen bankkártya védő tokot, hogy megvédjük magunkat az esetleges adatlopástól, és attól, hogy valaki a nevünkben használja az adatainkat és a pénzünket.

Névjegykártyatartó méretűt is lehet kapni, vagy akkorát, amelybe csak a bankkártya fér bele.

5. Hogyan menjünk világgá? 

Ha még nem vagyunk gyakorlott utazók, fontos, hogy tájékozódjunk a helyről, arról, hogy egyáltalán mire számíthatunk. Ma már sok helyen megtehetjük ezt, sok utazó írja le élményeit és tapasztalatait.

Ha tudod, hogy a személy, akinek az ajándékot szánod, nagyon szeretne már utazni, de még az első lépés előtt áll, Vigh Bori könyve, a Hogyan menjünk világgá? jó indulási alapot adhat neki. A backpacker.hu szerzője sok hasznos infót végigvesz. A pakoláson és a büdzsé tervezésen keresztül, a megvalósításig vezeti az olvasót. Borinak a Buenos Aires-i tangóval kezdődött. És Neked?

6. Kulacs, ami évekig veled lesz

Ahelyett, hogy műanyag flakonokat hordoznál magaddal, szerezz be egy szigetelt, rozsdamentes acél kulacsot. A Hydro Flask márka megjelenését régóta vártuk Magyarországon. Ez a tökéletes kulacs. A vákuum-szigetelés gondoskodik az optimális hőtartásról – a hideget 24, a meleget 12 órán át képes megtartani. További előnye, hogy ha leesik az emeletről (vagy akár egy kamionból), akkor sem fog összetörni, csak egy kicsit behorpad, de még mindig használható. Kevésbé kell rá vigyázni, mint a műanyagból készült kulacsokra. A környezetet is védi, hiszen nem kell minden nap egy újabb műanyag flakont megvenned és kidobnod. Ha ezeknek az árát összeadod és évekre leosztod, hidd el, jobban fogsz kijönni. Ha elhagynánk a kupakot, tudunk külön rá venni egy újat, és nem kell az egész kulacsért újra kifizetnünk egy nagyobb összeget.

7. Utazónaptár a falon

Élményeket gyűjtögetni már csak azért is megéri, mert az olyan időszakokban, mint a pandémia, békét és nosztalgiát lelhetünk bennük. Az otthonunk falát díszithetjük az emlékezetes pillanatok képeivel, vagy egy utazós képekkel teli naptárral, ami felébreszti bennünk a wanderlustot. Ez az édeskeserű érzés segít átvészelni a következő hónapokat, amíg újra útnak nem indulhatunk. Nem beszélve arról, hogy a képek inspirációként is szolgálhatnak a következő desztinációnkat illetően.

Az Utazómajom minden évben készít egy ilyen naptárat. Ami ezt különlegessé teszi, hogy az olvasók képei szerepelnek az oldalain. Egy fotópályázat keretein belül több ezer fotó közül válogatják ki azokat, amelyek a következő évi naptárba bekerülnek.

8. Fából készült, stílusos napszemüvegek

Természetes, környezettudatos és egyben stílusos: A fát ősidők óta építőanyagnak tekintik, manapság viszont már fából készülnek a legdivatosabb környezetbarát kiegészítők, mint például a fa napszemüvegek is, melyek rendkívüli kiegészítők mind a koncepció, mind a stílus szempontjából.

Fa napszemüvegek
jopofabolt.hu

9. Feliratozott fém bögre

Fontos, hogy fém legyen. Ahogy a kulacsnál is hangsúlyoztam, jobban bírja a fém a túrákat. A meleget is tovább megtartja, ha egy teát vagy kávét szeretnénk inni belőle, kétség kívül jobb választás. Különböző mintájúkat lehet kapni a legkülönfélébb inspiráló szövegekkel. Fel lehet akasztani a táskára és kis helyet foglal, de annál praktikusabb.

10. Alkalmazottból vállalkozó könyv

Egy könyv mindig jól jön. Ha várakoznunk kell, vagy a repülőn épp nem kifelé bámulunk az ablakon, hanem szeretnénk hasznosan tölteni az időt, tervezhetjük a jövőnket. Te is vágysz arra, hogy digitális nomádként dolgozz és a saját lábadra állj? Szeretnéd, de nem tudod, hogy kezdj bele? Akkor ez a könyv Neked való. További motivációért keresd fel az Alkalmazottból vállalkozó oldalát és inspirálódj!

10+1. Térkép

A térkép applikációk megjelenése óta sokkal kevesebben használnak papír alapú térképet. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az utazó ne tartana magánál egyet. Egy térképre ránézni jó, felidézi bennünk az emlékeket, hogy merre jártunk, melyik országban, kivel találkoztunk, és milyen kalandokban volt részünk. Ha van utazó a társaságodban, biztos sok sztorit hallottál már tőle és egy térkép számára nyerő ajándék lehet a fa alá.

Térképből sosem elég. Lehet az kaparós, vagy falra akasztható világtérkép, egy karóra, aminek a lapján egy térképrészlet van.

Horváth Viktória, wonderbug.hu

Kapcsolódó:

Te is szeretnél csatlakozni a helyfüggetlen vállalkozókból és szabadúszóból álló közösségünkhöz? Csatlakozz és kövess minket, hogy legyen elég inspirációd a mindennapokra! >> FacebookInstagramYouTube