A több hónapos bezártság sokunk wanderlustját felébresztette, amelynek köszönhetően ezen a nyáron ország-világ indul útnak. Ezekre figyelj, ha autóval mész nyaralni.

Ha voltál már roadtripen, bizonyára tapasztaltad, hogy mindig érkezik olyan váratlan fordulat, ami meghiúsíthatná az egész utazást. Ilyenkor sok múlik a hozzáállásunkon, de hatalmas haszna van annak is, hogy előre gondolkodunk, és felkészülünk különböző helyzetekre.

Én magam nem vagyok tervezős típus, hiszek a spontaneitás varázsában. Gyakran csak fogom, és bepakolom a hátizsákomat. Majd következő reggel, vagy még aznap útra kelek. Azonban legutóbb a saját bőrömön tapasztaltam ennek a hátrányait. Ha a csomagtartó legaljára kerül az étel, miközben éhen halunk az első ülésen, vagy az utolsó pillanatos sietségben otthon hagyunk fontos dolgokat, kényelmetlen helyzetbe kerülhetünk.

Ha velem együtt te is az amatőrök táborát erősíted, ami az autós utakat illeti, és/vagy túlértékeled az előkészülést, érdemes elolvasnod ezt a cikket.

Vidd el szervizbe a kocsit

Az autó az utazás legfontosabb kelléke. Lelkileg megterhelő az, amikor technikai problémába ütközünk, amit szaktudás, és szerszámok hiányában, az út szélén, egyedül nem tudunk orvosolni. Ez tönkreteheti, de legalábbis átírhatja a terveinket. Nagyon nem mindegy, hogy milyen műszaki állapotú autóval vágunk neki egy, akár több száz-, vagy ezer kilométeres kirándulásnak. Emiatt fontos, hogy indulás előtt megnézze egy szerelő.

Állj készen arra is, hogy mit teszel, hogyha mégis elromlik a kocsi. Legyen kéznél egy telefonszám, amit egyből hívhatsz (és esetleg előre beszéld meg az otthoniakkal, hogy ne álljanak neki sörözni, amíg haza nem értek). Előre eltervezett stratégiával a zsebünkben kevésbé stresszelünk, ha egy ilyen helyzet bekövetkezik, és higgadtan fogunk tudni rá reagálni.

Pakolj kategóriák szerint, és kezdd el időben

Ha teheted, napokkal korábban állj neki pakolni, hogy a táskád tartalmának kevésbé szükséges részétől még otthon meg tudj válni és legyen időd kiválogatni a valóban fontos és elengedhetetlen dolgokat. A kocsiban a cipzáron innen és túl is elfér minden, de érdemes rendet tartani. Arra az esetre, amikor hamar elő kell kapni valamit vagy igazoltatás miatt ki kellene pakolni a csomagtartót, hálás leszel.

Alkoss kategóriákat a könnyű kereshetőség érdekében: ételek, italok, ruha, tisztálkodó szerek stb. Osszátok meg egymással, mit, hova raktok be, hogy útközben ne csak az tudja, hogy hol van a víz, vagy szendvics a csomagtartóban, aki odahelyezte. Amikor már biztos vagy benne, hogy mindened megvan, segíts a többieknek végig gondolni ugyanezt. Előfordulhat, hogy rájössz, mégis kimaradt valami. Figyeljetek egymásra.

Ha kedvetek támad átruccanni a szomszéd országok egyikébe, készítsétek elő a maszkot és az irataitokat. Ezzel időt spóroltok magatoknak, és a sorban utánatok várakozóknak.

Köss biztosítást

Az Európai Egészségügyi Kártya mellett fontos, hogy biztosítással is rendelkezz, aminek az adatait oszd meg az útitársaidon kívül egy másik személlyel is.

Törekedj az autó tisztán tartására

Például úgy, hogy készíts elő egy szemeteszsákot. Ha az úticél messze van, hasznos lehet egy DIY szemetes a kocsiban, hogy ne kelljen ülnünk, feküdnünk a szemétben, ami felhalmozódik körülöttünk.

Mentsd le előre az offline térképeket, töltsd fel a powerbanket

Ezekről előre gondoskodj, hogy ne érjen meglepetésként, ha útközben elmegy a térerő, vagy lemerül a telefonod. Tölts le egy olyan térképet, amit offline tudsz használni (például maps.me applikáció). Be tudod jelölni azokat a helyeket, amelyekről közben tudomást szerzel, de nincs időd meglátogatni, illetve azokat, ahova máskor szívesen visszatérnél. A különböző túraútvonalakhoz is van már offline térkép, ezekről az adott térségnek megfelelően tudsz tájékozódni.

Autós nyaralás, utazás

Két powerbanket szoktam magammal vinni, a biztonság kedvéért. Bármi történik az egyikkel, még ott a másik, és ha hosszabb ideig nem jutok konnektorhoz, akkor sincs gond. Az egyik leghasznosabb találmány.

Az étel legyen kéznél

Egy korai indulás ritmusát senki sem szakítja meg szívesen azért, hogy a csomagtartóban kutasson élelem után, korgó gyomorral. Könnyítsd meg az életed, és rakd magad mellé azt a szendvicset, kekszet, magokat. A romlandót fogyaszd el elsőként. A jégakkuk pár napig bírják a hűtőládában.

Fokozottan ügyelj a közlekedési szabályokra

Erre figyelmeztesd az aktuális sofőrt is. Idegen terepen jársz, egy büntetés megkeserítheti a nyaralást.

Hasznos kiegészítők, amiket érdemes magaddal vinned

Nyakpárna, feltöltött powerbank, evőeszköz, napvédő, bicska vagy kés, esőkabát.

Merj segítséget kérni

Egy megoldhatatlannak tűnő helyzetben könnyebb lehet megtalálni a megoldást, ha másokkal együtt töritek rajta a fejeteket. Legutóbb, kiélvezve, hogy újra nyíltak a határok, elutaztunk Ausztriába néhány napra, majd hirtelen felvillant egy piros fény, és az autónk leállt. Épphogy leértünk az autópályáról. Majd, miután sikeresen betoltuk, kockázatot vállalva visszakanyarodtunk a sztrádára. A kempinget elértük, a tulajdonos pedig felajánlotta a töltőjét, amivel reggelig sikerült feltölteni az akksit.

Élvezd!

… az utazást, és azt a szabadságot, amit egy autós nyaralás nyújt. Ne félj változtatni a terven, ha az út mentén szembe jön egy új lehetőség.

Autós nyaralás, utazás

Ha előre fel vagy készülve, máris kevesebb stressz néz szembe a visszapillantó tükörben, és elkerülhető a problémákkal teli horror-nyaralás. Előfordul, hogy nem alakul minden a tervek szerint, de most nyaralsz. Ne aggódj ezen. Dőlj hátra és élvezd!

Jó utat!

Viktória, wonderbug.hu (http://wonderbug.hu/)

Kapcsolódó:

képek: Unsplash