Globálisan 3 százalékkal, Európában 13 százalékkal estek vissza az e-kereskedelmi bevételek, az idei első negyedévben 2021 azonos időszakához képest. Magyarország az átlagot hozta, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,3 százalékkal csökkent. A szakértők szerint az infláció, az üzemanyagköltségek növekedése és az ukrajnai háború hatásának tudható be a visszaesés. 

Az európai e-kereskedelem adatai alapján az első negyedévi rendelésállomány 17 százalékkal csökkent. Ugyanez a magyar piacra vetítve csupán 7,3 százalékos visszaesést mutat. A fizikai üzletek kiskereskedelmi eladása azonban 16,3 százalékkal emelkedett, noha 2022. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 8,5%-kal meghaladták az egy évvel korábbit. 

Kétségtelen, hogy az e-kereskedelemé a jövő

Az elmúlt két évben a covid-járvány miatt ugrott óriásit az e-kereskedelem, éppen ezért várható volt egy minimális visszaesés, újra rendeződés. A kereskedőknek meg kell találniuk a fizikai és online üzletek közötti egyensúlyt, hogy igazodva a vásárlók igényeihez meg tudják tartani a lojális vevőket. Kétségtelen, hogy az e-kereskedelemé a jövő, nem kérdés, hogy minden fizikai üzletnek jelen kell lennie és árusítania az online térben is” – mondta Rédey Iván, a Shoptet country managere.  

 

Ismét elkezdtek raktározni a háztartások 

A KSH jelentéséből kiderül, hogy a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 29,7 százalékkal nőtt. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben négyszeresére, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 75 százalékkal nőtt. A könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 59, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 13, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,3 százalékkal növekedett. “Megjelent az áruk elérhetősége iránti aggodalom, ezért aki teheti előre megveszi a kedvenc termékeit, nehogy később ne jusson hozzá. Emellett az egyes árukategóriák iránti érdeklődés is kéz a kézben járt az inflációval és az üzemanyagárak emelkedésével. Ennek tudható be, hogy az első negyedévben nagy volt a kereslet például az üzemanyagkannák iránt. De vannak olyanok, akik kontaktlencséből táraztak be” – osztotta meg tapasztalatait Rédey Iván.  

***

A Shoptetről:

A Shoptet 2009-ben alakult, azzal a vízióval, hogy egy webshop bármiféle technológiai tudás és komoly anyagi befektetés nélkül is üzemeltethető lehessen. Ezért egy olyan rendszert hoztak létre, amely képes a kis webshopokat és a nagy, akár többezres napi megrendelést teljesítő kereskedők igényeit is kiszolgálni. Ma már több mint 28 000 cseh és szlovák ügyfél hisz ebben a vízióban. A Shoptet 2020-ban megduplázta Csehországban a forgalmát, a Deloitte listázta az 50 leggyorsabban növekvő vállalat között a tavalyi évben. Jelenleg több mint 170 szakember vesz részt a cég működésében, akik nagy lelkesedéssel segítik a vállalkozó kedvű érdeklődőket, hogy megvalósítsák saját ötletüket.

 

borítókép: Pickawood // Unsplash