A Duna House becslése szerint az ősz eleji élénkülés után egy minimális visszaesés volt tapasztalható októberben az ingatlanpiacon. Az elmúlt hónapban 11 526 darab tranzakciót zártak le, ami ugyan elmarad szeptemberhez (11 807) és az előző évek azonos időszaki adataihoz képest, de a nyári hónapokhoz viszonyítva még mindig 3%-os növekedést mutat. Ezzel párhuzamosan a Keresletindex is mérséklődést mutat, jelenleg 74 ponton áll.

A lakáscélú jelzálogpiac volumene is visszacsökkent májusi szintre. A Duna House Pénzügyek becslése alapján októberben 107 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott Magyarországon. Ez ugyan mérséklődést mutat az előző hónapok rekordadataihoz képest, de a tavalyi év azonos időszakához képest 31%-kal magasabb értéket prognosztizál. Az MNB január–szeptemberi tényadatai és a Duna House Pénzügyek elmúlt havi becslése alapján több mint 1 000 milliárd forint értékű jelzáloghitel realizálódott a piacon ez idáig.

Nathan Van Egmond / Unsplash

Pesten továbbra is kiegyenlített kereslet mutatkozik lakásár szempontjából, Budán viszont jelentősen megugrott a 900 ezer forint feletti négyzetméteráron értékesített lakások aránya (44%). A főváros agglomerációjában ugyancsak kiemelkedő emelkedés volt tapasztalható a 600 ezer Ft/m2 egységárú ingatlanok kategóriájában – 6%-ról 23%-ra nőtt az arányuk. A panelekért keleten átlagosan 356, nyugaton 341 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként. Téglalakások esetében ez az összeg 416, illetve 421 ezer forint. A fővárosi lakások azonban 1,5-2-szer magasabb árakon kelnek el. Az alku mértéke – az ország egészét tekintve – mérséklődött. A fővárosi ingatlanpiacon érdekesség, hogy Zugló megelőzte Angyalföldet a vevői érdeklődés tekintetében, azaz októberben a 14. kerületben szerettek volna a legtöbben ingatlant vásárolni.

Egyértelműen érezhető a befektetők egyre jelentősebb szerepe az ingatlanpiacon. A fővárosi ingatlantranzakciók közel felét befektetés céljából vásárolták októberben, átlagosan 50 millió forint értékben. A befektetési vásárlások aránya a koronavírus előtti időszakban, 2020 februárjában volt utoljára ilyen magas, amely egyértelműen a befektetési célú ingatlanvásárlás újbóli erősödését mutatja. Vidéken ezt a motivációt a vevők 26%-a nevezte meg, az átlagos vásárlási összeg azonban „csak” 22,3 millió forint. A piac aktivizálódását mutatja, hogy nem csak vevői, de eladói oldalról is komoly mértékben erősödött a befektetéshez kapcsolódó tranzakciók aránya. Budapesten már az eladók 41%-a értékesíti befektetési célból vásárolt ingatlanát – jellemzően 60-65 négyzetméteres lakását –, átlagosan 55,5 millió forint értékben. Vidéken is 4%-ról 23%-ra emelkedett a befektetés értékesítése céljából eladásra kínált ingatlanok száma, amik ugyan nagyobbak, 75-80 négyzetméteresek, viszont átlagosan 31,1 millió forinthoz juthat velük tulajdonosuk.

A teljes elemzés ezen a linken érhető el.

 

Borítókép: Ian Dooley / Unsplash

Szeretnél megjelenni magazinunkban? Töltsd ki az alábbi űrlapot, és felvesszük Veled a kapcsolatot!

Kapcsolódó: