Rengeteg ember küzd a pályaválasztás nehézségeivel, csak kevesen tudják már gyerekkorukban, hogy milyen szakmát űznének szívesen. Mindenki olyan szakmáról álmodozik, amelyben kiteljesedhet. De hogyan találhatjuk meg a hozzánk leginkább illő pályát?

A TanfolyamOKJ.hu OKJ képzéseket közvetítő portál összegyűjtötte, milyen szempontok alapján érdemes válogatni.

Mi az, ami érdekel?


Legfontosabb kérdés az, hogy egyáltalán milyen szakma érdekel? Mi az, amit szívesen tanulnál? Milyen szakma az, amit évekig-évtizedekig is végeznél anélkül, hogy megunnád?

Persze, sok más fontos szempont is van, de valljuk be, leginkább az nyom a latban, hogy szereted-e a munkádat vagy sem. Kereshetsz sok pénzt nemszeretem munkákkal is, de hosszú távon akkor fogod magad jól érezni, és akkor indulsz jó kedvvel munkába nap mint nap, ha örömet leled a szakmádban.

Kelly Sikkema / Unsplash

Milyen szakma illik a személyiségedhez?


Gondold át azt is, hogy a választott szakma ne csak érdekeljen, de passzoljon is a személyiségedhez, igényeidhez.

Lehet, hogy például érdekel a kereskedelem, de ha zavar, hogy napi 8 órában vásárlókkal kell foglalkoznod, akkor nem tanácsos a bolti eladó képzést választanod. Ugyanígy, ha érdekel az építőipar, de nem bírod a fizikai munkát, akkor valószínűleg nem a kőműves szakma a legjobb választás számodra.

Milyen szakmákra van kereslet?


Előny, ha a választott szakmával el is tudsz helyezkedni, ezért vedd számításba azt is, hogy

mire van munkaerő-piaci igény.

Érdemes figyelembe venni az állásközvetítő portálok felméréseit. A média is folyamatosan felhívja a figyelmet azokra az ágazatokra, ahol épp munkaerőhiány van.

Melyek a jól fizető szakmák?


Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a várható fizetéseket sem. Persze fontos megemlíteni, hogy a bérek területenként változnak, és még fontosabb, hogy vállalkozóként, vagy külföldön munkát vállalva a feltüntetett összegek többszörösét is könnyen megkeresheted.

 

Borítókép: Dmitry Ratushny / Unsplash

Kapcsolódó: