Ha bármikor, a világ bármely pontjáról szeretnél dolgozni és pénzt keresni online, ha meg akarod őrizni szabadságod és önállóan osztani be az idődet, ha van laptopod, konnektorod és Wi-Fi-od, az azt jelenti, hogy bármikor digitális nomáddá változhatsz, ha szeretnél.

Mi az a digitális nomád? Kik ők és hogyan élnek?

Digitális nomád, egyfajta szakember, aki elegendő rugalmassággal képes távolról dolgozni a világ körüli utazás közben, gyakran szállodákban, szállókban, bérelt otthonokban vagy szabadidős járművekben száll meg rövid időtartamra.

Napjuk egy bérelt lakásban, egy működő kávézóban vagy a parkban kezdődik. Tervezők és programozók, tanácsadók és marketingesek, online projektjeik létrehozói. Ha a nomádok olyan emberek, akik a hagyományok és az életmód szerint nemzedékről nemzedékre cserélik otthonukat, akkor a digitális nomádok az utazási szakemberek szupernova kategóriája, akik hatékonyan dolgozhatnak bármely városból vagy országból.

Melyek a legnépszerűbb szakmák a Digital Nomads számára 2021-ben? A Jooble nemzetközi állásgyűjtő portál összegyűjtötte 2021 legkeresettebb szakmáit számodra:

 1. Programozó

A digitális nomádok többsége programozó vagy más néven kódoló vagy szoftverfejlesztő. A számítógépes programozó munkája létfontosságú a mai digitális fókuszú században, ezért a nyitások száma ezen a területen folyamatosan növekszik napról napra.

A programozó feladata az új mobilalkalmazások vagy számítógépes programok kódjának írása, tesztelése és a hibák kijavítása. A számítógépes programozók erős kritikai gondolkodási és problémamegoldási készségekkel rendelkeznek, és élvezik a logika használatát az összetett problémák megoldásában.

A programozás olyan értékes készség, amely lehetővé teszi számodra a lehetőségek kiaknázását számos területen, beleértve a pénzügyeket, az egészségügyet, a grafikai tervezést vagy a digitális marketinget.

Számos speciális munkakör áll rendelkezésére számítógép-programozási szakemberként:

 • szamítógép programozó
 • webfejlesztő
 • programozó elemző
 • számítógépes rendszerek mérnöke
 • szoftvermérnök
 • mobilalkalmazás-fejlesztő

 

 1. SEO szakember

A keresőmotor-optimalizálással foglalkozó szakemberek (vagy SEO szakemberek) olyan marketing szakemberek, akik meghatározzák a vállalat céljait és megértik, hogy ki a célközönség, kutatásokat és elemzéseket alkalmaznak, majd stratégiákat dolgoznak ki a forgalom maximalizálása és a webhely keresőmotorokon való rangsorának javítása érdekében (Google, Yahoo, Bing ec). Megtalálják a keresőmotorok lekérdezésében használt legnépszerűbb és leglényegesebb kulcsszavakat, és beillesztik azokat a weboldalakba, segítve a keresőmotorokat abban, hogy megtalálják ezeket a webhelyeket és megjelenítsék azokat a webes felhasználók számára.

A sikeres SEO szakemberek kiváló analitikai, kommunikációs és kutatási készségekkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra az ügyfelek megértését és a lehető legjobb optimalizálást.

A SEO szakemberek sokféle részleggel dolgozhatnak együtt egy vállalkozásban, beleértve az értékesítést, az ügyfélszolgálatot, a webfejlesztést, az elemzéseket, az informatikát, a marketinget és egyebeket.

Számos konkrét munkakör létezik SEO szakemberként:

 • Keresőmarketing
 • Social Media Marketer (SMM)
 • Üzleti marketing tanácsadó
 • Digitális marketing
 • Marketing elemző
 • Tartalommarketing
 • SEO menedzser
 • Digitális vállalkozó
Simon Abrams / Unsplash
 1. Szövegíró

A szövegírás mindenhol megtalálható!

Meggyőző marketing- és promóciós anyagok írása az a folyamat, amely arra ösztönzi az embereket, hogy valamilyen formában cselekedjenek, például vásárolnak, linkre kattintanak, adományozhatnak egy ügynek vagy konzultációt ütemeznek. A copywriter hivatásos író, aki új írott tartalmat hoz létre reklám, marketing és leíró szövegek számára.

A szövegírás olyan keresett készség, amelyre a vállalkozásoknak szüksége van a túléléshez. Ezért a copywriting egy növekvő iparág, amely jól fizet és szinte feneketlen lehetőségekkel rendelkezik.

 

 1. Virtuális asszisztens

A virtuális asszisztens önálló vállalkozó, akár szabadúszó, akár független vállalkozó, aki távolról végez adminisztratív, marketing vagy üzleti feladatokat, például megbeszélések ütemezését, telefonálást, postai küldeményeket és számlákat, és akár utazási intézkedéseket is tervezhet társaság vagy más személy számára.

A virtuális asszisztensekre manapság a legnagyobb a kereslet, mert távolról dolgoznak, és a világ bármely pontján, bármikor tartózkodhatnak. Emellett költséghatékonyabbak, mint egy teljes munkaidős alkalmazott.

A virtuális asszisztensek számos dolgot tehetnek, többek között:

 • Közösségi média menedzsment
 • Rendezvényszervezés
 • Naptárak, találkozók és e-mailek kezelése
 • Jelentések készítése
 • Személyes feladatok, például szállodák és éttermek foglalása
 • Egyszerű digitális marketing feladatok

Ha jól tudsz szervezni és alkalmazkodni különböző változatos feladatokhoz, akkor remek virtuális asszisztenssé válhatsz.

 

 1. Ügyfél- és műszaki támogatási képviselő

Az ügyfélszolgálati képviselőt általában egy ügynökség vagy közvetlenül egy vállalat alkalmazza.

Az ügyfélszolgálati képviselők panaszokkal és kérdésekkel segítik az ügyfeleket, információkat nyújtanak az ügyfeleknek a termékekről és szolgáltatásokról, megrendeléseket fogadnak el és a visszaküldéseket feldolgozzák. Azáltal, hogy segítenek az ügyfeleknek megérteni a terméket és megválaszolják a foglalásaikkal kapcsolatos kérdéseket, néha úgy tekintenek rájuk, mint akiknek szerepük van az értékesítésben.

 

 1. Ügyfél- és műszaki támogatási képviselő

Az ügyfélszolgálati képviselőt általában egy ügynökség vagy közvetlenül egy vállalat alkalmazza.

Az ügyfélszolgálati képviselők panaszokkal és kérdésekkel segítik az ügyfeleket, információkat nyújtanak az ügyfeleknek a termékekről és szolgáltatásokról, megrendeléseket fogadnak el és kezelik a visszaküldött termékeket. Azáltal, hogy segítenek az ügyfeleknek megérteni a terméket és megválaszolják a foglalásaikkal kapcsolatos kérdéseket, néha úgy tekintenek rájuk, mint akiknek szerepük van az értékesítésben.

A műszaki támogatás képviselői segítenek az ügyfeleknek megoldani a termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatos technikai problémákat. Munkaköri leírásuk a technológiai termékek felhasználói által tapasztalt kérdésekre ad választ és megoldást.

Ismét a digitális világ növekedésével azok az emberek, akik tudják, hogyan kell felépíteni és kezelni a digitális hálózatok technikai szempontjait, még értékesebbek lesznek.

Forrás: Unsplash
 1. Nyelvtanár

Az idegen nyelvek tanulása nem igényel életkort. Ma pedig a csúcstechnológiának köszönhetően lehetővé vált nyelvtanárt találni a világ bármely pontjáról, a nekünk megfelelő ütemterv szerint megszervezni a tanítást. Különösen a nyelvtanárok éltek ezzel. Mivel a tanításhoz már nincs szükség fizikai tanteremre, szinte bármilyen nyelvet online lehet megtanulni egy alkalmazás, egy online tanfolyam vagy egy tanárral folytatott élő csevegés útján. Ezért jött létre számos online oktatási platform, ahol tapasztalt, hozzáértő tanárok osztják meg tudásukat modern módszerekkel. Ahhoz, hogy kitűnjön a versenyből, és magasabb kategóriájú pozíciókra pályázhasson, szüksége lesz tanítási bizonyítványra vagy nyelv, oktatás, pszichológia diplomára.

 

 1. Blogger

A blogolás hamar az információk és hírek közlésének és terjesztésének, a kreatív ötletek megosztásának és az új barátok megszerzésének egyik legnépszerűbb módjává vált.

A blogok felhasználhatók személyes használatra, üzleti tevékenységre, hírekre és hálózatépítésre.

Millió különböző online blog található, és a bloggerek naponta több ezer vagy akár több százezer emberrel tudnak kapcsolatba lépni!

A bloggerek olyan személyek, akik szeretik életük egy részét megosztani az emberekkel. Különböző témákban publikálnak: művészet, utazás, receptek, fotók, divat, virágok, lakberendezés, asztalos és pénzügyi cikkek, linkek más információkra, vagy nagyjából bármi, ami csak eszedbe jut. Nincs nagyon sok kategorizálás, és ez hihetetlen mennyiségű kreatív felfedezést nyújt a bloggereknek.

Általában affiliate marketinggel, közvetlen hirdetésekkel és szponzorált bejegyzésekkel keresnek pénzt. Értékes tartalmakat is értékesítenek, például e-könyveket, tanfolyamokat és szemináriumokat, valamint maguk által létrehozott projekteket.

A bloggerek mobilak, és nem kell egy helyen lenniük. Az interneten élnek!

 

 1. Fordító

Manapság egyre jelentősebbé válik a kifejezés: “Minél több nyelvet beszélsz, annál értékesebb vagy”.

Ahogy napról napra a vállalkozások világméretűvé válnak, egyre fontosabbá válik, hogy a nemzetközi ügyfelekkel és az ügyfelekkel anyanyelvükön kommunikáljanak. Ez az igény nagy lehetőségeket nyitott meg a fordítási üzletág előtt a több nyelven jártas emberek számára. És mi a jobb módja annak, hogy önállóan dolgozzunk, ha szabadúszóvá válunk.

Bármely magas igényű nyelv (kínai, francia, német, spanyol, angol) felsőfokú végzettsége jelentősen növelheti kereseti lehetőségeit.

A kezdőknek a szabadúszó munka jobb módja az önálló vállalkozói tevékenység megkezdésének, de minél több tapasztalatot szerzel, azt javasoljuk, hogy készíts saját weboldalt vagy blogot, és munkádat a karrier oldalakon hirdesd. A szabadúszó fordítás költsége minimális. Csak egy jó minőségű számítógépre van szükséged, nagy sebességű internet-kapcsolattal.

 

 1. Illusztrátor vagy grafikus

Egy szabadúszó grafikus több ügyfél számára rajzol vagy illusztrál. Önállóan irányítják őket, saját főnökeik és előléptetőik, és általában munkánként dolgoznak.

A grafikai és illusztrációs karrier szinte végtelen felosztással rendelkezik a feladatokkal. A játék, ruházat, animáció, videojáték, filmek és más cégek mindig a szabadúszó illusztrátorok kreatív tehetségét keresik. A legjobb illusztrátorok segítenek a szavak és ötletek kiemelésében az oldalról.

Számos konkrét munkakör létezhet illusztrátorként vagy grafikusként:

 • Egyedi grafikai tervezés (logók, képek)
 • Weboldal tervezése
 • Dokumentumterv
 • Vállalati márkaépítés és reklámozás
 • Felhasználói élmény (UX) és felhasználói felület (UI) kialakítása
 • Tipográfia
 • Kiadványszerkesztés
 • E-mail-robbantások és e-hírlevelek
 • Termékcsomagolás
 • Könyvtervezés
 • Nyomtatás vagy webes gyártás

Forrás: Jooble

Borítókép: Jooble

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: