Mindennapjainkat lassan a teljes 2020-as évben körül lengik a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai, amelyek sajnos nemhogy csökkenő, hanem egyre inkább növekvő szakaszba lépnek, megnehezítve ezzel a kis-és középvállalkozások működését, fenyegetve  akár az egyes ágazatokhoz tartozók fennmaradását. A piaci szféra befogadására, illetve a fogyasztók általi felvásárló piacra építő vállalkozások helyzete rövid távon bizonytalan lehet sokak számára, így a jelen megnehezített helyzetben számos vállalkozás elgondolkodik azon: vajon a következő évben mi várhat rájuk, milyen eredményekkel zárják az előző, és milyen kilátásokkal kezdik következő évüket?

A korlátozások és szigorítások ellenére azonban, a közbeszerzési eljárások eredményeinek vizsgálatai alapján megállapítható, hogy a kkv-k térnyerése megállíthatatlanul növekszik a sikeres eredménnyel lezárult közbeszerzési eljárások terén.

„Ahogyan a Közbeszerzési Hatóság 2019-es gazdasági évet lezáró jelentéséből is látszik, a kis-és középvállalkozások térnyerése a közbeszerzésekben történő részvételt tekintve töretlen, növekvő tendenciát mutat. Az előző éves jelentés szerint minden elköltött 100 Ft-ból 59 Ft jutott a kis-és középvállalkozásokra, ez az arány a jelen helyzet nehézségeit figyelembe véve is növelhető a 2020-as évben.”  .- nyilatkozott dr. Laczkovszki Anita jogász és közbeszerzési szakértő, aki napi tevékenysége során számos kis-és középvállalkozás részvételét segíti a közbeszerzési eljárásokban.

dr. Laczkovszki Anita jogász és közbeszerzési szakértő

„A járványügyi helyzet a világ teljes gazdasági képét átformálja: az internet alapú kommunikációs formák , a „home-office” munkavégzés, gyermekeink számára a digitális oktatás, a mindennapi életünk részét képező hivatali ügyintézések online formája, mind hatással vannak nemcsak mindennapi életünkre, hanem a piac alakulására is. Ugyanakkor nem hunyhatunk szemet afelett, hogy az építési beruházások, kivitelezések nem végezhetők el távoli munkavégzés keretében, a szállítmányozások sem valósíthatók meg virtuálisan, illetve számos más, személyes jelenlétet és kétkezi munkát igénylő beszerzési igények sem pótolhatók anélkül, hogy szorgos-dolgos dolgozó kezek működjenek közre az eredmény megvalósításában. ” – mondta a szakértő.

„Az ajánlatkérő szervezetek oldalán szerzett tapasztalatok alapján állítom, hogy a vállalkozások sikeres részvétele a hatályos jogszabályoknak megfelelően, nagy részben a hibátlanul összeállított ajánlatok benyújtásán, valamint a megfelelő szakmai előkészítésen múlik. A gazdasági társaságok részvételét és sikerességét növelheti továbbá

az összefogás, a közös ajánlatadás, konzorciális együttműködés,

amely egyfajta innovációt is eredményezhet a vállalkozások működésében.”

A változásokhoz úgy lehet alkalmazkodni, amennyiben az együttműködés kölcsönös bizalomra és hozzáértésre épül, a szakértelem, és kommunikáció mind együtt viheti a vállalkozásokat sikerre.

További információ: http://perfectprocurement.hu/

 

 

Kapcsolódó: