Valós tranzakciók alapján, a piacon legelsőként a Duna House országos lakásárindexe reprezentálja a lakásárváltozás irányát, mértékét és ütemét. Tavaly év végére sem változott meg a tendencia, tovább emelkedett és 211 ponton zárt a teljes átlagot mutató országos lakásárindex nominál értéke.

A reálérték 135 pontja ezzel szemben korrekciót mutat, köszönhetően a fogyasztói árindex növekedésének. Lakástípusok szerint is kettősség figyelhető meg. A panel árindex újra növekedésnek indult, 8 pontos emelkedéssel 235 ponton zárt. Regionális szinten vizsgálva is hasonló a tendencia: a panel árindex keleten 15, nyugaton 9 ponttal mutatott magasabb értéket, mint három hónappal korábban. Ezzel szemben a tégla árindex 6 pontot csökkent, de még így is minden idők második legmagasabb értékét adta 2021 negyedik negyedévében. A Duna House keresletindexe 52 ponton állt, ami az elmúlt évekhez hasonló szintet mutat.

A fővárosi újépítésű lakások népszerűsége töretlen, a tavaly szeptember-december között eladásra kínált lakások 70%-át már értékesítették. Nem csak ár, de darabszám tekintetében is a 13. kerület vezető szerepet tölt be: több mint 7.000 újépítésű ingatlant regisztráltak itt 2021 negyedik negyedévében. Ennél a lakástípusnál jellemzően továbbra is 1 millió forintos négyzetméterárral kell számolniuk a leendő vevőknek, ráadásul Budapesten most már 10 kerület esetében ez a meghatározó. A használtlakás piacon már nem csak Nyugat-Magyarországon, hanem a keleti országrészben is áremelkedés volt megfigyelhető, 12-25%-ban, mind a panelek, mind a téglaotthonok esetében. A fővárosban valamivel mérsékeltebb, 4-13% közötti a növekedés mértéke mindkét ingatlantípusnál.

Zac Gudakov / Unsplash

Tavaly szeptember-december között összesen 33.970 tranzakció történt országosan, ami 2019 és 2020 azonos időszakához képest hasonló szintet mutat. Éves tekintetben viszont 15%-os pluszban zárt a piac 2021-ben az egy évvel korábbi forgalomhoz képest. A negyedéves eredmény decemberre eső része 11.422 darab tranzakció volt. A legkeresettebbek a 40-60 mközötti lakások voltak az országban, kivéve a főváros agglomerációjában, ahol inkább a nagyobb, 60-100 négyzetméter közötti ingatlanokat preferálták a vevők. Budán 20 százalékponttal megugrott a 900 ezer forint feletti egységárú otthonok iránti kereslet, és Pesten is az 500 ezer Ft/m2 feletti lakások domináltak a piacon. Vidéken azonban továbbra is 250.000 Ft/m2 ár alatt vásárolták meg a legtöbb ingatlant. A budapesti kerületek között a legnépszerűbb ismét Angyalföld lett, amit a 11. és a 7. követett a listán. A negyedik negyedéves adatok alapján a befektetés a fővárosi és a vidéki vevők körében is elsődleges vásárlási cél volt, habár utóbbiak esetében a nagyobb otthonba költözés is ugyanolyan fontos motiváció volt.

A Duna House Pénzügyek becslése alapján a hitelpiaci trend mérséklődött 2021 szeptembere és decembere között. Így is, tavaly összesen több mint 1.300 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott Magyarországon az MNB tényadatai és a Duna House utolsó két havi becslése alapján, ami 2020-hoz képest 40%-os növekedést jelent a hitelpiacon. Szakértők szerint további emelkedés várható 2022-ben, amit a dráguló hitelek és az otthonteremtési programok utolsó hajrája idézhet elő.

A teljes elemzés ezen a linken érhető el.

 

Borítókép: Brandon Griggs / Unsplash

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: