A gazdasági kapcsolatok fejlesztésére az úgynevezett „mentes élelmiszerek” – glutén-,  laktóz- vagy gabonamentes élelmiszerek exportja nagy lehetőséget kínál a magyar gyártóknak. Az ezirányú törekvéseket a horvát lakosság átlag feletti glutén-érzékenysége valamint a tej valamely összetevőjére való nagy arányú érzékenysége is indokolja. Az ezirányú gazdasági együttműködési lehetőség volt a fő témája a Horvát Kereskedelmi Kamara és a Zágrábi Magyar Nagykövetség által szervezett „Free from…” egészséges élelmiszerekről szóló konferenciának.

A Vita Stilo Hungary tulajdonosa, Oltványi Zsolt a gluténmentes táplálkozásról beszélt. “A cöliákia egy glutén által okozott autoimmun betegség, és minden 20. európai fogékony rá. Tehát ez egy civilizációs betegség, amelyet egyre gyakrabban diagnosztizálnak, ami azt jelenti, hogy a lehető leghamarabb foglalkoznunk kell ezzel a problémával. A világpiacon várhatóan a gluténmentes élelmiszerek értékesítési volumene 5,6 milliárd dollárról 8,3 milliárd dollárra nő 2025-re. Így azok, akik nem foglalkoznak ezzel a piaci réssel, a profitjuk jelentős részét elvesztik” – zárta gondolatait Oltványi.

A tejtermék helyettesítésben ez idáig nem jelentek meg jelentős cukortartalom nélküli, értékes fehérjéket nagy mennyiségben tartalmazó tejtermék alternatívák. Ezekre szükség van a piacon különböző fogyasztói csoportok számára: tejérzékeny diétázók, sportolók és cukorbetegek. Erre nyújthat alternatívát a 100%-ban magyar, tojásfehérje-alapú ToTu termékcsalád” – nyilatkozta Dr. Németh Csaba, fejlesztés vezető, a MATE c. egyetemi docense.

További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek

 

Borítókép: ToTu

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: