A világon kevesen vannak, akik nem hallottak még a Bitcoinról. A legnagyobb hírnévnek örvendő kriptovaluta ugyanis nem véletlenül ennyire népszerű. Cikkünkben bemutatjuk hogy minek köszönheti hírnevét, miért különbözik a többi pénztől és miért fontos a Bitcoin felezés.

A Bitcoint már a megjelenésekor úgy tervezték, hogy csak 21 millió darab létezzen belőle. Ez elsőre úgy tűnhet mint egy probléma, pedig pont e miatt olyan nagy az értéke. Hiszen nem infláció érvényes rá, hanem defláció. Míg infláció azoknál a valutáknál áll fenn, ami bármikor nyomtatható vagy sokszorosítható (az adott hivatalos szerv vagy állam által), addig a defláció olyan valutáknál állhat fenn amelyek véges számban állnak rendelkezésünkre.

A Bitcoin esetében nem csak a véges a darabszám miatt megy végbe defláció, hanem mert minden 210.000 kibányászott blokk után lefelezik a bányászok Bitcoin “fizetését”. Ez a felezés azt szolgálja, hogy a Bitcoin kibocsátott darabszáma sose lépje túl a már előre meghatározott 21 milliót. A bányászoknak a felezés miatt, viszont újra kell ilyenkor számolni előállítási költségeket és emelni az áraikat. 

Nem gyakran említik, de a Bitcoin csak egy hitelesítési folyamat mellékterméke, amelyet azért hoztak létre, hogy nem kelljen egy államhoz se tartoznia a bányászoknak. Az előállítók, egyébként könyvelési tételeket hitelesítenek, és a hitelesített könyvelési tételeket blokkokba gyűjtik. A blokkokat ezután egymáshoz csatolják, így létrehozva egy folytonos, hosszú, visszakövethető láncot. Ezt nevezzük blokklánc technológiának. 

A Bitcoin 2009-es létezése óta eddig három felezés ment végbe. A jutalom kibányászott blokkonként eredetileg 50 Bitcoin volt. Ezt 2012 novemberében lefelezték 25-re. A következő alkalom 2016 júliusában következett be, amikor már 12,5-re esett a jutalom. A legutóbbi pedig 2020 májusában történt, 6,25-ra. Ha jól megfigyeljük az évszámokat, nagyjából négy évente történik felezés. Ez azért lehetséges, mert a rendszer körülbelül 10 percenként regisztrál új blokkot. 

A következő Bitcoin felezés már majdnem itt van a nyakunkon, ugyanis azt 2024 áprilisára becsülték. Ekkor a blokkonkénti jutalom már csak 3,125-et fog számlálni. Nézegethetünk különféle portálokat visszaszámlálással, vagy kiszámolhatjuk mi magunk is, hogy mikor lesz a felezés tényleges ideje. Az igazság az, hogy a spekulációs árnövekedés már pár hónapja tart. A java viszont még hátra van. A felezés után kell a piacnak egy kevés átfutási idő, mielőtt ténylegesen nőni fognak az árak, de biztosak lehetünk benne, hogy ismét rekordokat fog döntögetni a leghíresebb kriptovaluta.