A mediterrán ízvilág mindig különleges, érdekes és összetett, a történelem viharai során alakult, formálódott. A tenger élővilága, a legkülönfélébb fűszernövények és a kedvező éghajlat miatti zamatos zöldségek-, gyümölcsök kínálata mindenütt felejthetetlen élményeket rejtenek a gasztronómia szerelmeseinek. Egy kis mediterrán hangulatot egy gasztronómiai utazással belecsempészhetünk hétköznapjainkba is, ennek pedig kihagyhatatlan úti célja Portugália.

Portugália jellegzetes ételei

Az óceán közelsége meghatározó az étkezések alakulásában, ahogy a hasonló vízparti országok esetében mindenütt. Portugáliában a hal- és a legkülönfélébb tengergyümölcseiből készült ételek a közkedveltek főétkezésként, általában rizzsel, zöldségekkel tálalva. Kimagaslóan magas a tőkehal fogyasztás az országban, a portugálok a leghíresebb tőkehal fogyasztók Európában. Ha ide látogatunk, nem fogunk hiányt szenvedni a tengeri herkentyűk, polip, rák és egyéb egzotikusnak számító ételkülönlegességekből.

Számunkra mindenképpen szokatlan, furcsa halételük az ingola. Ez az angolnára hasonlít, és véresen készítik el rizzsel tálalva. Ha megkóstolnánk, akkor a januártól áprilisig tartó időszakot válasszuk látogatásunk időpontjának, valamint készüljünk fel a borsos árra.

A titok az egyszerűségben rejlik

Bár Vasco da Gama neve a felfedezésekkel és a fűszerekkel szorosan összefügg, a portugálok mégsem használnak ételeik elkészítése során annyi fűszert, mint mi magyarok. Kevésbé erőteljes ízesítésűek mind a halak, a húsok, mind pedig a saláták. Utóbbiakat inkább a kevesebb több elve alapján, más mediterrán vidékekhez hasonlóan olívaolajjal, ecettel, sóval és borssal, valamint olívabogyóval megbolondítva készítik. Nem jellemzőek a tartalmas és kevert öntetekkel fogyasztott saláták az étkezésben, az egyszerűségre törekszenek. Még a halételek esetében is mindössze sót használnak, így az íz teljes más érzékeket mozgat meg az emberben.

gasztronómiai utazás Portugáliában

Az egyszerűség a lazaságot, azt a hamisíthatatlan mediterrán életérzést is jelenti, amit nehéz megérteni és megszokni. Portugáliában a mi mércénkkel mérve a reggelek is ráérősek, kevesen reggeliznek otthon, inkább menetközben beülnek egy kávéra és egy péksüteményre. Az ebédet többnyire egy közeli étteremben, kantinban fogyasztják el, éppen ezért rengeteg hely közül lehet választani, illetve a választék is széles palettán mozog. Az előételt tekintve szinte soha nem hiányozhat a friss, puha kenyér, a kecske- vagy juhsajt és az olívabogyó az asztalról. A vacsora tekinthető fő étkezésnek, melyet hétköznap otthon, hétvégén inkább kimozdulva fogyasztanak a portugálok. Tény, hogy szeretnek enni, és nem csak úgy enni, hanem jót enni. Emellett pedig egy Pastel de Nata amolyan energiabombaként mindig jólesik.

Édes Portugália

Sokaknak először egy igazi, krémes sütemény, a Pastel de Nata jut eszébe, ha a portugál gasztronómiára gondolnak. Hiába, ez a leghíresebb édesség, amely kihagyhatatlan ízutazásunk során. Azt már kevesebben tudják, hogy van ennek egy „testvérsüteménye”, amely a Pastais de Belém nevet viseli. Lisszabon Belém negyedében található ugyanezen a néven ismert cukrászda, ahol igazán hangulatos környezetben fogyaszthatjuk el a közkedvelt süteményt egy kávé mellett.

Pastel De Nata - portugália gasztronómia
Pastel De Nata / Unsplash

Édesszájúak reggelire egy másik istenifinom süteménnyel is indíthatják Portugáliában a napot. A Pão de Deus egy kókusszal töltött, kalácshoz hasonlítható sütemény, melyet kíváncsiságból érdemes felvágottal megpakolva is megkóstolni. Ízek a javából! Érdekesség, hogy a portugál reggeli a legtöbbször édes, valamilyen krémes péksütemény vagy cukrászsütemény.

Aki újdonságokra és eredeti élményekre vágyik, mindenképp kóstoljon bele a portugál ízek kavalkádjába! Legyél bátor, kísérletezz otthonodban is egy-egy fogás elkészítésével, és mellette Portugáliára hangolódva tervezheted következő utazásodat!

A cikk szerzője: Utaskísérő Portugáliában

 

 

 

Kapcsolódó:

 

Üzlet & Utazás podcast – hallgass bele: