Napjainkban a legtöbb munkahely ugyan rugalmas és dinamikus környezetet teremt, de emellett elvárja a gyors tempóhoz való alkalmazkodást is. A növekvő elvárások pedig gyakran nem kevés stresszt okozhatnak a munkatársaknak. Az egészséges munkakörnyezet fenntartása érdekében a szakértők hangsúlyozzák a megfelelő stresszkezelés jelentőségét. De miért is fontos egy szervezet életében k a stresszkezelés és hogyan segíthet egy megfelelő képzés abban, hogy produktívabb és nyugodtabb környezetben dolgozhassunk?

A stressz jelenléte

Ugyan nem minden stressz negatív vagy káros. Az eustress nevű pozitív stressz valójában stimuláló és motiváló hatást gyakorolhat az egyénre. Akkor jelentkezik, amikor az egyén számára kihívások vagy célkitűzések merülnek fel, de ezek még megvalósíthatók és inspirálóak. Például egy izgalmas projekt, egy új állás vagy egy kreatív kihívás mind eustresszhez vezethet.
Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő mennyiségű stressz és a helyes stresszkezelés a szervezet számára pozitív lehet, segítve az alkalmazkodást és a fejlődést. A kulcs a stressz és az erőforrások közötti egyensúly megtalálása, valamint a megfelelő stresszkezelési stratégiák alkalmazása annak érdekében, hogy a stressz ne váltson ki hosszú távú negatív hatásokat.

A túlzott stressz azonban negatívan befolyásolja az emberek teljesítményét, hatással lehet az egészségre és a munkahelyi kapcsolatokra is.  Ha pedig hosszú ideig fennáll, az kimerültséghez, alacsony munkateljesítményhez és egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint például fáradtság és alvászavarok, ingerlékenység, szexuális zavarok, gyakori fejfájás és migrén. Ezért is jó, hogy minden munkahelyen megfelelő eszközök és kidolgozott stratégia áll a munkatársak rendelkezésére, amikkel hatékonyan tudják kezelni ezeket a szituációkat. 

A megfelelő stresszkezelés

stresszkezelés nem csupán egyéni felelősség, hanem a vezetők és a szervezet feladata is. Arról, hogy a megfelelő stresszkezelés miként járul hozzá egy szervezet sikeres működéséhez és a produktivitás növeléséhez, a Develor vezető tréning- és tanácsadó vállalat vezérigazgatóját kérdeztük meg:.

„A Develor stresszkezelési tréning célja, hogy segítse a résztvevőket az optimális stresszszint fenntartásában mind a munkahelyi, mind a magánéletben. A program speciális feladatokon keresztül segíti felfedezni a stressz okait és az egyéni érzékenységi tényezőket. A tréning célja, hogy hatékony módszerekkel támogassa a résztvevőket személyre szabott stresszkezelési stratégiáik kidolgozásában..” – állítja Szabó Csaba. „A kétnapos tréning során részletesen átbeszéljük a stressz természetét, kitérve az ismert és kevésbé ismert hatásokra is. Fontos része ennek a folyamatnak, hogy a résztvevők a gyakorlatban is elsajátítsák kipróbált és hatékony stresszmenedzsment módszereinket.”

Miben segít egy ilyen képzés?

Egy ilyen tréning elvégzése után a résztvevők képesek lesznek szabályozni a stressz-szintjüket és fenntartani az optimális egyensúlyt. Hatékonyan tudják majd kezelni a nyomást.

Ha te is szeretnéd, hogy a munkahelyed inspiráló és stresszmentes legyen, mindenképp keress egy erre specializálódott képzést, ami hosszú távon is segít megoldani a problémákat!