Nagyon sokat javult a globális vállalati szektor hangulata, és mára gyakorlatilag nem maradt olyan üzleti vállalkozás, amely súlyos világgazdasági sokktól tartana – áll az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics kedden ismertetett március havi globális gyorsfelmérésében.

A ház 175 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. A körkérdésbe bevont cégek együttesen 6 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezermilliárd dollár.

A cég beszámolója szerint a válaszadók alig 1 százaléka tart attól, hogy a világgazdaság valószínűsíthető idei növekedésére erőteljes lefelé ható kockázatok nehezednek.
Az Oxford Economics januári felmérésében 8, a koronavírus-világjárvány tavaly áprilisi elhatalmasodásának idején elvégzett felmérésben még 30 százalék volt a súlyos növekedési kockázatoktól tartó vállalatok aránya.

A kedden ismertetett új vizsgálat kimutatta, hogy a válaszadók 49 százaléka valamelyest, további 18 százalékuk jóval derűlátóbban ítéli meg a következő két év globális növekedési kilátásait, mint egy hónappal ezelőtt.

Nőtt az abba vetett bizalom is, hogy a világgazdaság már az idén viszonylag erőteljes növekedésnek indul: a válaszadók átlagosan 45 százalékosra taksálták annak az esélyét, hogy a globális szinten számolt hazai össztermék (GDP) 2021-ben 4-6 százalék közötti ütemben bővül.

Az Oxford Economics januári felmérésébe bevont üzleti vállalkozások átlagosan még csak 38 százalékos esélyt láttak az ilyen ütemű idei világgazdasági növekedésre.
A növekedési pálya várható formájának megítélésében is sokkal derűlátóbbak lettek a felmérésbe bevont vállalatok.

Az Oxford Economics ismertetése szerint januárban még a válaszadók 30 százaléka tartott kettős mélypontú recessziót jelentő W alakú, illetve L alakú, vagyis meredek visszaesés után hosszabb ideig tartó, alacsony szintű stagnálást mutató növekedési pálya kialakulásától, most azonban már csak 12 százalékuk valószínűsíti ezt a két növekedési pályát.

Ugyanakkor 21 százalékról 30 százalékra nőtt azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek U alakú – vagyis a visszaesés után enyhe ívű irányváltással fokozatosan növekedésbe forduló – pályát jósolnak.

A legkevesebben továbbra is V alakú, vagyis a hirtelen zuhanás után éles váltással meredek növekedésbe átforduló ívet valószínűsítenek: erre a változatra a válaszadók 13 százaléka számít. Az ő arányuk is növekedett azonban, hiszen korábban csak a cégek 7 százaléka várt ilyen növekedési pályát.

Az Oxford Economics kedden ismertetett felmérése szerint ugyanakkor a friss körkérdésbe bevont vállalatoknak több mint a fele azzal számol, hogy saját teljesítménye 2021 egészében még elmarad a koronavírus-járvány előtti szintektől, és azoknak a vállalatoknak a többsége is, amely ezt már az idei évre várja, csak az év második felében számít erre.

 

MTI

kapcsolódó:

borítókép: bruce mars on Unsplash