Jelentős részben a céges autókon múlik a fenntarthatóság, mivel ezekből ered a közúton kibocsátott káros anyagok csaknem fele – közölte az EY.

A nemzetközi tanácsadó cég a saját kutatásai alapján azt írta, hogy Európában 63 millió flottaautó közlekedik, ami az összes járműnek csupán 20 százaléka, de legalább kétszer annyit futnak az utakon, mint a magánhasználatú kocsik.

Becslésük szerint emiatt a levezetett távolságok 40 százalékát céges autók teszik meg. Hozzátették, hogy Európában az üvegházhatású gázok negyedét bocsátja ki a közúti közlekedés.

A közlemény a következő években az elektromos járművek terjedését valószínűsíti, köszönhetően az elektromos infrastruktúra fejlesztésének, a támogatásoknak és kedvezményeknek.

A belföldi fejlesztések folyamatosak, de az EY várakozása szerint a flottaüzemeltetésnek is jelentős része lesz abban, hogy Magyarország átálljon az elektromos meghajtásra.
A vállalati döntéshozóknak a céges járművek beszerzésekor egyebek mellett figyelembe kell venniük a töltési távolságot, a saját energiaforrás kialakítását, ám ehhez szükségük lehet külső szakértőkre is – olvasható a közleményben.

A hivatkozott kutatást az EY 16 iparág 600 autóflottájának elemzésével készítette az Eurelectric (Európai Villamosenergia-társaságok Együttműködési Szervezete) segítségével.

 

MTI

Kapcsolódó:

 

Szeretnéd a heti legjobb cikkeket e-mailen is megkapni?


boritókép: www.audi.de