Kis odafigyeléssel elkerülhetőek a maradandó következmények.

Az ülőmunka egyre elterjedtebb napjainkban, sokan akár 8-12 órát is a számítógép előtt vagy más hasonló tevékenység során ülve töltenek. Azonban a hosszú ideig tartó ülésnek számos egészségügyi kockázata lehet, mint például a hátfájás, a rossz testtartás, szív- és érrendszeri problémák. Szerencsére többféle egyszerű megoldás létezik, amelyekkel minimalizálhatjuk az ülés okozta káros hatásokat. Ez lehet egy megfelelő forgószék beszerzése, de a rendszeres nyújtás, az egészséges étrend és a hidratálás is. Íme néhány tipp, amikkel elkerülhetőek a negatív következmények.

A megfelelő környezet

Akár az irodai, akár az otthoni berendezésről van szó, ha sokat kell ülnünk valamilyen okból, fontos, hogy a testtartásunk, a székünk, a monitorunk és az asztalunk megfelelő legyen. Tehát az optimális munkakörnyezet kialakítása kulcsfontosságú, amihez ma már szerencsére rengeteg eszköz rendelkezésre áll: a speciálisan kialakított, párnázott és állítható magasságú forgószék, a szemmagasságba dönthető monitor, vagy akár a csuklótámasszal rendelkező egérpad. A székben ülve próbáljunk ügyelni a testtartásunkra, ne görnyedjünk előre, és lehetőség szerint a talpainkat tartsuk a padlón. A monitor legyen szemmagasságban, a karunk pedig egy vonalban az asztal lapjával.

Mozgás, mozgás, mozgás

Nem hiába unásig ismételt téma, hogy a mozgásnak mennyi pozitív hatása van. Ha sokat ülünk, akkor is szánjunk időt arra, hogy legalább óránként egyszer kinyújtóztassuk a tagjainkat, hogy lift helyett a lépcsőt használjuk, illetve amennyit csak tudunk, sétálva közlekedjünk. Napi 30 perc alacsony intenzitású mozgással is rengeteget teszünk a szervezetünkért, és hogy mindez vonzóbb legyen, ezt nem szükséges egyszerre, lehet 10 perces körökben is űzni.

Írásunk az Építőipari hírek és a Hatnet szerkesztőségének közreműködésével készült.