Míg magánszemélyek esetén a bizalmi vagyonkezelés jelent pénzügyi biztosítékot, a különböző vállalatok és szervezetek számára egy átfogóbb konstrukció, a vagyonkezelő alapítványok intézménye segíthet a vagyon megfelelő kezelésében és felhasználásában. Az alapítványi vagyonkezelés az átlátható struktúrának és a kedvező hazai feltételek miatt egyre népszerűbb választás a versenyszférában és állami szereplők között egyaránt. A BDO Magyarország szakértői gyakorlati példákkal mutatták be az alapítványi vagyonkezelés előnyeit.

A vagyonkezelő alapítvány az alapító(k) által létrehozott önálló jogi személy, amelyet a kedvezményezett(ek) javára történő vagyoni juttatás céljából alapítanak, ebből kifolyólag más gazdasági tevékenységet nem folytathat. Az alapítvány átláthatóságát a többszörös ellenőrzés biztosítja: az alapítvány élén álló kuratóriumot a felügyelőbizottság és az állandó könyvvizsgáló ellenőriz, a jogszerűséget és a transzparenciát pedig az alapítványi vagyonellenőr garantálja. Az átlátható működésre további garanciát jelent, hogy az illetékes bíróságok honlapján elérhetők az adott alapítvány alapvető adatai, a kuratórium és a felügyelőbizottság tagjainak neve, a működési célok, a vagyon felhasználásának módjai, valamint a vonatkozó éves beszámolók is.

„A vagyonkezelő alapítványok hasonló adózási előnyöket tudnak biztosítani, mint a bizalmi vagyonkezelés” – mondta Karácsony Balázs, a BDO Magyarország adótanácsadási és privát üzletágának vezetője. „A fő különbség, hogy az alapítványok nem kizárólag magán, hanem közületi érdekeket is szolgálhatnak, ezáltal a vagyonkezelés kedvezményezetti köre meglehetősen széles lehet, így az adókedvezmények előnyeivel sokan tudnak élni.”

Kelly Sikkema / Unsplash

A vagyonkezelő alapítványok számos szempontból biztosítják a vagyonrendelőt: amennyiben a vagyonkezelő alapítvány működése nem nyereséges, vagy csak passzív jövedelmei vannak és alapítói, valamint kedvezményezettjei között csak magánszemélyek találhatók, társasági adókötelezettsége nem keletkezik. Emellett a vagyonkezelő alapítvány minden egyéb eredményét 9% társasági adó terhelheti, amely társasági adókulcs az Európai Unió tagállamai között a legalacsonyabb. Amennyiben a vagyonkezelő alapítvány nettó árbevételt termel, azt legfeljebb 2%-os helyi iparűzési adó terhelheti, és egyes települések egyáltalán nem vetnek ki iparűzési adót.

Míg a kedvezményezetteknek a kezelt vagyon tekintetében fizetett hozamokat társasági adó vagy személyi jövedelemadó terhelheti, a vagyonkezelő alapítványhoz rendelt eszközök adósemlegesen kioszthatók. Ezen felül a vagyonkezelő alapítvány jogosult igénybe venni a magyar személyi jövedelemadó szabályozás alapján a tartós befektetési számlák (TBSZ) nyújtotta előnyöket, a számlán tartott vagyonból származó profit öt éves tartási időt követően mentesül a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség alól.

 

Borítókép: Eduardo Soares / Unsplash

Szeretnél megjelenni magazinunkban? Töltsd ki az alábbi űrlapot, és felvesszük Veled a kapcsolatot!

Kapcsolódó: