Megemelték a keretösszeget, így 10 milliárd helyett 15 milliárd forintra pályázhatnak a divat- és designipari vállalkozások – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteki online sajtótájékoztatóján.

György László felhívta a figyelmet, hogy az előminősítések első köre pénteken lezárul, de a pályázat iránt érdeklődő vállalkozások még jelentkezhetnek, január 16-án elindul az előminősítés második köre.

Forrás: Nikita Kachanovsky / Unsplash

Mint mondta, a hazai divat- és designipar egyike a megerősítésre érdemes, kiemelt ágazatoknak.

A támogatás célja az ágazat kis- és középvállalkozásainak megerősítése, hogy meg tudják tartani munkavállalóikat és fel tudjanak készülni a kihívásokhoz való alkalmazkodásra.

Emellett azokat a cégeket, amelyek már versenyben vannak a világpiacokon, további növekedésre képesek és még a koronavírus-járvány alatt is növelni tudták bevételeiket, hozzá kívánják segíteni ahhoz, hogy magyar multikká, regionális vagy globális szereplővé váljanak – hangsúlyozta az államtitkár.

György László kiemelte, hogy budapesti és Pest megyei vállalkozások is pályázhatnak a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) keretében, a korábban jelzettnek megfelelően a felhívás január elején megjelent. Az ország többi régiójából a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében jelentkezhetnek a divat- és designipari cégek.

A felhívások sajátossága, hogy a támogatási kérelmek benyújtásához a vállalkozásoknak előminősítési tanúsítvánnyal kell rendelkezniük, amelyre az IFKA nonprofit kft.-nél jelentkezhetnek – jelezte az államtitkár.

Az előminősítések első köre tavaly december 17-én nyílt meg és pénteken zárul. Az első körben 600-nál is több érdeklődés után végül több mint 300 vállalkozás jelentkezett előminősítésre. A tanúsítványok kiállításáról szóló értesítést február 15-ig kapják meg a vállalkozások, a pályázatok benyújtására ezt követően van lehetőség – ismertette.
Január 16-án elindul az előminősítés második köre, hogy minden érdeklődő számára elég idő álljon rendelkezésre. Jelentkezni január 31-ig lehet, a második körben a vállalkozások a tanúsítványt február 28-ig kapják kézhez, a pályázatokat március 1-jétől lehet beadni – hívta fel a figyelmet György László.

Forrás: Brad Neathery / Unsplash

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: az ágazat jelentős, csaknem 12 ezer vállalkozás működik az iparágon belül, amelyek 90-100 ezer embernek adnak munkát. Az ágazat teljes bevételének 81 százaléka exportból származik.

A koronavírus-járvány a divat- és designipart is nagyon érzékenyen érintette. Ezért kiemelt jelentőségű a pályázat, amely évtizedek óta nem látott támogatást jelent a szektor számára, és amelynek segítségével a vállalkozások a járvány okozta nehézségek után is versenyelőnyhöz juthatnak – fogalmazott.

Budapest, 2021. január 15., péntek

MTI

 

Kapcsolódó: