Álmaid megvalósításán dolgozni olyan, mintha házat építenél. Elkezdheted egyedül is, viszont úgy irgalmatlan melós lesz. Ellenben a megfelelő csapattal körbe véve magad nemcsak gyorsabban öltenek testet az elképzeléseid, de a folyamat közben még jól is szórakozol.

A cikkben a minőségi emberi kapcsolatok, a mastermind csoportok és a mentori segítség hozzáadott értékét húzzuk alá vastagon. Persze az előnyök puffogtatásán túl gyakorlatba ültethető tippekkel is igyekszünk segíteni.

Annak az 5 embernek az átlaga vagy, akikkel a legtöbb időt töltöd

Rendkívül fontos olyan emberekkel körbe venned magad, akik motiválnak, jobb teljesítményre sarkallnak és az elragadó karizmájukkal húznak magukkal a vágyott sikerek felé. Annál is inkább, hogy az örök pesszimista, „semmi nem jó” attitűddel bíró munkatársaknak és ismerősöknek kevesebb hely jusson a naptáradban.

Időről időre figyeld meg tehát, kiknek a társaságában töltöd az időd legnagyobb hányadát. Legyél kíméletlenül őszinte magadhoz és tedd fel a bűvös kérdést: „ki hogyan hat rám?”

Képzeletben alkoss két csoportot „visszahúzó” és „motiváló” címkével.  Az első kategóriánál célszerű lesz visszavenni a közös időtöltésből, hogy a felszabadult órákat olyan személyek töltsék be, akik pozitív hatással lesznek az életedre.

Lesznek kemény döntések, de ha magasan akarsz szárnyalni, akkor el kell engedned a ballasztot.

Miben rejlik a mastermind csoportok elképesztő ereje?

A mesterelme csoport egy kölcsönös bizalmon és egymás segítésén alapuló szűk társaság. Velük nyíltan beszélhetsz azokról a kihívásokról és problémákról is, amiket a beosztottakkal vagy a pároddal hiába is próbálnál kibogozni.

Egy mastermind akkor a leghatékonyabb, ha a tagjai nagyjából egy szinten vannak egymással. Ne érts félre, ebben nincs semmiféle pejoratív jelző. Gondolj csak bele. Egy többszáz alkalmazottat foglalkoztató cégtulajdonos problémáit csakis egy olyan személy érezheti át, aki hasonló cipőben jár.

A zseniálisan működő mesterelme csoportok közös sajátja, hogy a tagjaik tiszta rálátással és megértéssel viseltetnek egymás iránt. Ezen felül erőteljes összekötő kapocsként funkcionál a közösen lefektetett alapelvek halmaza, a nyitottság a másik megértésére és elfogadására, no és persze a cselekvésre serkentő vállalások.

Hogyan tudsz bekerülni egy inspiráló mesterelme csoportba?

Ennek az egyik legcélravezetőbb módja, ha elkezdesz nyitott szemmel járni a világban, tudatosan keresve az értékes kapcsolódások lehetőségét. Vagyis aktívan keresed a hozzád hasonlóan gondolkodó vállalkozók társaságát.

Másokkal beszélgetve vedd fel a kérdező szerepét, az őket érintő kihívásaikról és aktualitásokról. Légy figyelmes hallgatóság. Az emberek imádnak magukról beszélni, de csak ritkán tapasztalnak őszinte érdeklődést, különösen vállalkozói körökben. Te lehetsz az üdítő kivétel, akivel mindig élmény beszélgetni.

Ültesd el és ápold rendszeresen a potenciális kapcsolódások magját, mert a befektetett energiád nemsokára gyümölcsöző mini-mastermind csoportok létrehozásának a lehetőségével ajándékozhat meg.

Persze addig is csatlakozhatsz egy támogató közeghez, akik önzetlen segítségnyújtással és szűntelen motivációval hajszolnak a győzelembe. Ilyen például a Mentor Club, ahol már-már baráti kapcsolódások alakulnak a közös munka hatására.

Miként rövidítheti le a céljaid eléréséhez szükséges időt egy mentor?

Sikeres embereket hallgatva megfigyelheted, hogy rendszeresen a mentorukra hivatkoznak. Ez nem a véletlen műve. Egy felkészült mentor (vagy coach) úgy támogat, akár a legfelkészültebb személyi edző az első maratonra való felkészülés során.

Irányított kérdésekkel terelget a céljaidhoz vezető úton, a kezdet fogva segít át a buktatókon és plusz erőket mozgósít benned, amikor egyedül feladnád. A közös munka hatására szárnyakat növeszthetsz, és akár évekkel rövidítheted le a kitűzött célok megvalósításának idejét.

A jó mentor olyan, akár a minőségi bor. Rendszerint a magasabb polcon találod, és két fillérnél jóval többet kell fizetned érte. Az érettsége, az esszenciája és a karizmája viszont olyan élményekhez segít, ami záros határidőn belül visszahozza az árát.

Flottul megértitek egymást, izgalmas kihívások elé állít, és segít megtapasztalni a komfortzónán túl rád váró új szinteket. Minél több időt töltesz a társaságában, annál elképesztőbb fejlődésen mész keresztül.

 

 

Kapcsolódó:

 

Borítókép: CoWomen // Unsplash