Az, hogy nem vagyunk képesek utazni, szorongást okoz bennünk

 

Elvonási tüneteid keletkeztek attól, hogy nem tudsz utazni? Lehangoltnak érzed magad, ha a megszokott utazások nélküli jövőre gondolsz, mikor a naptáradat nézed? Nem vagy egyedül.

Kijelenthetjük, hogy a világjárvány nem csak az utazási elképzeléseinket, terveinket tette tönkre, emellett pedig nem becsülhetjük le azt sem, hogy ez bennünk miként csapódik le.

Az American Express szerint az utazás hiánya érzelmi károkat okoz. Most lehet, hogy sokak számára kiderült, az utazás nem csak az Instagramunknak tesz jót, hanem lelkileg is feltölt, a mentális egészségünkre is hatással van. Ha szorongóbbnak érzed magad, lehet, hogy emiatt.

A világutazás valósággal lehetetlen, mióta beütött a pandémia. Rengeteg ország szigorú elzárás alá került, sokan lezárták a határaikat és a karantén is bevett szokás lett. A hétről hétre változó szabályok bizonytalanságot váltanak ki belőlünk, és nem segítenek letörölni a port a szekrényben várakozó úticéljainkról.

Ez az időszak egyébként is megterhelő, de

az, hogy nem tudunk utazni sem, a hab a tortán.

Az előbb említett trendjelentésben 2000 embert kérdeztek meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy az utazás-megvonás szorongást okoz. A résztvevők kb. fele vallotta, hogy emiatt stresszt él meg, és több mint 75% állította, hogy a koronavírus előtti életéből leginkább az utazás az, amit igazán hiányol. Szóval immáron tudományosan bizonyított tényként kezelhető, hogy a pandémia okozta utazások kihagyása boldogtalansághoz vezethet.

Míg a legtöbben nem merjük elhagyni az ország határait, és így sok hely azóta is megközelíthetetlen, nincs azzal semmi baj, ha a következő úton gondolkozunk. Számos tudós javasolja a tervezgetést, hiszen már ez is pozitív hatással lehet a mentális egészségünkre.

Horváth Viktória

 

Szeretnél megjelenni magazinunkban?

Kapcsolódó: