Az otthoni munka elsőre könnyű feladatnak tűnhet, a hétköznapokban azonban hamar szembesülünk vele: rengeteget kivesz belőlünk. Ennek nem csupán mentális, de fizikai tünetei is jelentkezhetnek. Mindez azonban a megfelelő stratégia birtokában könnyen elkerülhető – állítja a szakértő. 

Home office-ban dolgozni teljesen más élmény, mint a munkahelyen. Már csak azért is, mert az embertársaink közelsége általában javítja a munkamorált – emeli ki Diaconescu Gabriella élet-rendbehozatali tanácsadó, tréner, előadó. Mit tehetünk tehát, ha rajtunk kívül álló okok miatt otthoni munkavégzésre kényszerülünk?

Eleinte általában felszabadítóan hat a felügyelet hiánya, ahogyan az is, hogy magunk dönthetjük el, mikor tartunk szünetet és mikor haladunk tovább a munkával. Hamarosan azonban szembesülünk azzal, hogy jóval könnyebben elterelődik a figyelmünk, mint az íróasztalunk mellett. Ne gondoljuk, hogy egyedül vagyunk a problémával!

A „bejárós” munkahelyről home office-ra való átállás akár az emberek 50-60 százalékából is zaklatottságot vagy depressziós tüneteket válthat ki.

„Ha otthon dolgozunk, szükségszerűen mást is csinálunk közben: mosogatunk, telefonálunk, kimegyünk a kertbe, és akár egész napra pizsamában maradunk. Túl sok a randomitás, a véletlenszerű mozgás, és ezzel nem mindenki képes megbirkózni. A munkamorál így fokozatosan elkezd lefelé menni. Végül olyan spirálba kerülhetünk, amiből nem egyszerű önerőből kikászálódni” – magyarázza Gabriella, aki már emberek százainak segített rendbe tenni az életét.

Ahogy telnek a hetek, azzal szembesülünk, hogy egyre inkább ki vagyunk éhezve a többi ember társaságára. Ehhez járul a jelenlegi helyzetben a járványhelyzet és a szeretteink miatti szorongás is. A veszteségtől való félelem miatt lemegy az érzelmi szint, stresszes állapotba kerülhetünk. Ennek következményeként a munkavégzés hatékonysága lecsökken.

Ha csökken a motivációnk, nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Nyűgössé válunk, és megjelennek a fizikai tünetek is: itt fáj, ott fáj.

A viselkedésünkre egy idő után rányomja a bélyegét a bűntudat, amit az egyre gyűlő, elvégzetlen feladatok miatt érzünk. Nem ritka, hogy ilyenkor alvászavar alakul ki, reggel fáradtan ébredünk, hiszen az elménk még éjjel is a nyomasztó munkaügyeken „pörög” az elkezdett, de be nem fejezett feladatok miatt.

Ilyenkor jön jól egy stratégia

„Természetes, hogy a túl sok elvégzetlen feladat nyomasztó, és zűrzavarhoz vezet. Rengetegen fordulnak hozzám azzal a problémával, hogy kevés az idejük, nem jut mindenre idő, és nem tudnak rendet tenni az elméjükben. Az első tanácsom, hogy alakítsunk ki napi rutint! Nem árt már rögtön ébredés után azokkal a rutincseledetekkel kezdeni, amiket előre beiktattunk magunknak” – mondja Gabriella.

A tanácsadó szerint fontos, hogy megértsük a saját helyzetünket, hiszen csak így tudunk hatékonyan megküzdeni vele. A megértéshez pedig – akárcsak a párkapcsolatokban – az otthoni munka esetében is három összetevő szükséges: az affinitás, azaz a hajlandóság, az egyetértés, valamint a kommunikáció képessége. Ha nincsen affinitásunk foglalkozni az üggyel, abból nem származhat megértés – ilyenkor kerülünk zaklatott vagy depresszív állapotba.

„Azt ajánlom az engem megkeresőknek, hogy készítsenek minden nap időbeosztást és egy csatatervet. Ez nem más, mint egy lista a napi teendőkről. Muszáj, hogy beletegyük ugyanazt az energiát, amit a munkahelyünkön. Sokszor ott sem vagyunk túl hatékonyak, hiszen csevegünk, kávézgatunk, így nem optimálisak a körülmények, éppen ezért kell rögzíteni a munkafeladatokat és szorosan betartani a sorrendet” – mondja Gabriella, aki bátran szolgál egyéni tanácsadással is azoknak, akik nem érzik magukat hatékonynak home office-ban.

„Fontos, hogy önmagunkat tudjuk helyreállítani, amihez szükség lesz az önkontroll, az önfegyelem képességére. Így tudja az ember utolérni magát, felszabadítani az elméjét, újra jól aludni, és jó lelkiállapotba kerülni” – zárja tanácsait a szakértő.

 

Kapcsolódó:

Borítókép: Nik Shuliahin // Unsplash