Nagyon hosszú ideig dolgoztam vállalati közegben, mint coach és nyelvi kompetencia tréner. Akikkel együtt dolgoztam, mind nagyon eredményesek és hatékonyak voltak a saját területükön, ám a nyelvtanulással azért sokaknak akadt gondja. Van több olyan módszer, amellyel ez a lehetetlennek tűnő feladat nem is olyan nehéz, és számtalan olyan előnye van, amely az életünk több területére is jelentős hatással van.

Utazás és nyelvtudás

Sokan vannak, akik azért szánják rá magukat akár felnőtt fejjel a nyelvtanulásra, mert szeretnek utazni, és nem árt, ha a reptéren, a hotelben, vagy az étteremben képesek kommunikálni és ezáltal nem teljesen kiszolgáltatottnak érezni magukat. Egészen más a nyaralás, ha tudok szállást foglalni, ételt rendelni vagy elmondani a recepciósnak, hogy kértem reggelit is.  Az utazás mindig egy jó motiváció, ám egészen más élményekben lehet része egy idegen országban azoknak, akik azt az adott nyelvet magasabb szinten értik vagy használják. Minden egyes sarka a világnak egy új élmény akkor, ha értem azt, ami mögötte van. Ha nem csak szavakat teszek egymás után, de ismerem a kultúrát, amely létrehozta azt a nyelvet, ezért képes vagyok belehelyezkedni abba a valóságba, átváltani az agyam, és így egy másik fejjel gondolkodni. Minden egyes nyelv egy gondolkodási séma, amelyhez érzések, mentalitás és kultúra kapcsolódik. Ez tesz minket igazán emberré, és ez az, ami képes a leginkább összekötni minket másokkal. Minél több nyelvet beszélek, annál többet értek meg ebből a világból. Nem csak a felszínen, hanem annál sokkal mélyebben.

Külföldi utazás térkép
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Nyelv és gondolkodás

A 21-. századi neurobiológiai kutatások alátámasztják a gondolkodás fejlettsége, az IQ és a nyelvi fejlettség közötti kapcsolatot. Azok a gyerekek, akik korán kezdenek el idegen nyelveket tanulni az anyanyelvük mellett, jóval magasabb IQ-val rendelkeznek, mint velük egykorú társaik, akik nem, sőt más tantárgyakból is jobban teljesítenek, mivel a nyelvi fejlettség és a gondolkodás nagyon szorosan összefüggenek. A nyelvileg igényesebb és magasabb tudásszinten lévő gyerekek egészen másképp tanulnak, másképp kommunikálnak. A neuronok között több kapcsolat jön létre, amely még árnyaltabb gondolkodáshoz vezet. (A teljes tanulmány elérhető angolul: itt.)

Nyelv és érzelmi életünk sikeressége

Azok az emberek, akik nyelvileg fejlettek egészen másképp fejezik ki magukat, amikor az érzelmeikről beszélnek. Az érzelmi életünk sikeressége nagyon nagymértékben múlik azon, hogy hogyan kommunikálunk, mennyire adunk tiszta visszajelzést a környezetünknek arról, hogy mi zajlik bennünk. Ennek a fontossága már gyerekkorban is kiemelkedő, hiszen a visszahúzódó, introvertált kevésbé kommunikatív gyerekek egészen másképp kapcsolódnak társaikkal, ennél fogva más visszacsatolásokat kapnak és ezért az énképük is ennek megfelelően formálódik. Ez kihatással van arra, hogy például felnőtt korban milyen sikereik lesznek a párválasztásban, vagy mennyire mély emberi kapcsolatokat alakítanak ki.  Az emberi kapcsolataink mélysége és minősége pedig az abszolút kulcs a mentális és érzelmi egészségünkhöz, és a magas önbecsülésünkhöz is.

Autós nyaralás, utazás

Nyelv és üzleti kapcsolatok

A mai világ gazdasága egészen más, mint mondjuk 50 vagy 30 évvel ezelőtt. Ma az üzleti világ többnyire  angolul kommunikál, így ennek a nyelvnek az ismerete szinte alap azoknak, akik nemzetközi vagy globális üzleti platformokon meg akarják állni a helyüket. A valódi sikerekre azonban még több esélye van a poliglott, azaz több nyelven beszélő embereknek. Megéri ebbe időt és energiát fektetni felnőtt fejjel is, hiszen a nyelv az életünk minden szakaszában fejleszthető képesség, megfelelő kitartással és egy jó módszerrel szinte bárki bármilyen nyelvet képes megtanulni az alapoktól. A legjobb és leghatékonyabb tanulás, ha kiköltözünk az adott országba, mondjuk dolgozni pár évet, vagy ösztöndíjjal pár hónapot. Az üzleti életben mindenképpen magabiztosabb az, aki ura a kommunikációnak. Aki a kommunikációt irányítja, az irányítja a dealt. Nem árt ezt észben tartani.

Nyelvtudás és siker a mindennapokban

Ha nem voltak hatékonyak számodra az iskolai módszerek, akkor más megoldásokhoz kell nyúlnod. Számtalan lehetőség közül választhatsz, én mindenképp javaslom, hogy ha az alapoktól indulsz, akkor keress egy kiváló magántanárt, aki jól rakja le az alapokat és segít átlendülni a kezdeti nehézségeken.

Hibály Csilla

Megosztok veled itt néhány olyan pontot, amely rávilágít, hogy miért leszel sikeresebb a hétköznapokban, ha beszélsz idegen nyelve(ke)t:

 • Magasabb lesz az IQ-d, amely által más tárgyakat is jobban meg fogsz érteni
 • Árnyaltabban gondolkodsz
 • Igényesebben fejezed ki magad
 • Magabiztosabb vagy ezért jobb benyomást teszel másokra
 • Hatékonyan kommunikálsz
 • Te vezeted a dealt
 • Másképp kapcsolódsz az emberekkel
 • Másképp éled át az utazásaid alatt az élményeket
 • Abszolút lépéselőnyöd van a munkaerőpiacon, ha pedig vállalkozó vagy, akkor nem kell az országhatárokon belül gondolkodnod
 • Sokkal több embert ismerhetsz meg
 • Ha egy idegen nyelvet már jól megtanultál, sokkal könnyebben fog menni a többi.

Én annak örülnék, ha az írásom elolvasása után máris kedvet kapnál a tanuláshoz. Ne feledd, egy másik nyelv, egy másik emberré tesz, és egy másik élet lehetőségét teszi lehetővé neked.

 

Írta: Hibály Csilla, life- és business coach, nyelvi kompetencia tréner

Borítókép: Unsplash

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: