Hasonlóan a tavalyihoz, az idei nyár is eltér a korábban megszokottaktól. Az utazás tervezése komplikáltabb lett, sokkal több mindent kell átgondolnunk, ráadásul az információk útvesztőjében nem is könnyű tájékozódni a folyamatosan változó szabályokról, tudnivalókról. A BDO Magyarország összegyűjtötte a leghasznosabb információkat, amik segíthetnek azoknak, akik még idén nyáron külföldre utaznának.

 

Fontos a megfelelő tájékozódás

A vírushelyzetből adódóan a külföldi utazások megtervezésénél alapvető fontosságú, hogy hiteles forrásokból tájékozódjunk. Mivel az utazási korlátozások és szabályok szinte napról napra változnak, mindenképpen érdemes a kiszemelt ország magyarországi nagykövetségének honlapját felkeresni, mivelitt biztosan a legnaprakészebb tudnivalók szereplenek, szemben más online felületekkel. Emellett a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait és az EU Re-Open oldalát is célszerű áttekinteni, ahol folyamatosan frissülő információkkal látják el az utazni vágyókat.

Jelen állás szerint előnyben részesülnek a koronavírus ellen már oltott utazók, akik rendelkeznek magyar hatóságok által kiállított védettségi igazolvánnyal. Ők korlátozások nélkül utazhatnak pillanatnyilag 17 országba és térhetnek haza külföldről. A magyar igazolvány az uniós követelményeknek is megfelel, az elfogadó országok köre pedig folyamatosan bővül. A legkedveltebb úticélok közül azonban jelenleg csak Horvátország szerepel a listán.

Más – magyarok körében népszerű desztinációk – például Németország vagy Görögország esetében a belépés továbbra is bizonyos feltételekhez kötött, ami átírhatja utazási terveinket.

Pietro de Grandi / Unsplash

Hogyan utazzunk okosan?

Ha mindenképpen külföldön szeretnénk nyaralni, célszerű lehet közeli, gépkocsival is megközelíthető úticélt választanunk. A folyamatosan változó utazási szabályok miatt egyszerűbb dolgunk van, ha nem kell repülőjegyünk lemondásával bajlódnunk, ha esetleg nyaralásunkat törölni kellene. Emellett tudományosan is igazolt a légiközlekedés komoly környezetterhelő hatása, így a fenntarthatóságot egyre inkább szem előtt tartó utazóknak is jó választás a gépkocsi.

„Kicsit másképp kell tehát gondolkoznunk nyaralásunkról, mint eddig, de ez felfogható egy jó kalandként is: utazhatunk úgy, ahogy eddig sosem!” – mondta Horváth Domokos, a BDO Magyarország szakértője. „Amikor szálláshelyet választunk, a kényelem és az árak mellett ajánlott a lemondási feltételekről és biztonsági protokollokról is alaposan tájékozódni, hiszen nagy eltérések mutatkoznak a szálláshelyek között. Érdemes az úti cél telítettségéről, zsúfoltságáról is informálódni, ugyanis a világjárvány árnyékában hatványozottan fontos a biztonság és a távolságtartás lehetősége. Nem véletlen, hogy az elmúlt évben többen választottak természetközeli, kevésbé zsúfolt desztinációkat a hagyományosabb városi célpontok helyett.”

Kalisa Veer / Unsplash

Milyen árakra számíthatunk?

Az elmúlt időszak gazdasági válsága sok háztartást megviselt, így sokakat érdekel, milyen irányban változtak az árak a turizmusban. A nemzetközi utazások iránti kereslet az egyre több országban elterjedt védőoltásoknak köszönhetően tavasztól folyamatosan erősödött. A keresletélénkülés az árak emelkedését is magával hozta, de természetesen a képlet nem ilyen egyszerű.

Ami a szálláshelyeket illeti, a Smith Travel Research (STR) szállodaipari kutatócég adatai szerint idén júniusban az európai szállodák átlagárai még mindig 20%-kal elmaradtak a 2019-es szinttől, ami viszont már 20%-os emelkedést jelent a tavalyi árakhoz képest. Az USA-ban és Kínában a szállodai átlagárak már júniusban meghaladták a 2019-es szintet. A 2020-as adatokból kiindulva idén is lehet számítani további áremelkedésre, ami azonban nagyban függ az újabb vírusvariánsok terjedésétől, az átoltottság szintjétől és a kereslet alakulásától.

A szálláshelyköltségek mellett az utazás költségei jelentik a másik nagy tételt nyaralásnál. Ami a repülőjegy-árakat illeti, az áremelkedés elkerülhetetlennek látszik. Sok légitársaság egyszerűen eladósodott és nagy hitelállományokat halmozott fel. Emellett a várakozások szerint az egyébként jelentős bevételt jelentő üzleti utazások lassabb ütemben fognak visszatérni, mint a szabadidős utazások, tehát a légiközlekedés helyreállását a szabadidős utazóktól származó bevételektől reméli az iparág. A McKinsey áprilisban kiadott tanulmánya körülbelül 3%-os jegyáremelkedést jósolt. Akik repülő helyett autóval indulnának útnak, a nyersolaj világpiaci áremelkedése miatt szintén magasabb utazási költségekkel kell számolniuk idén nyáron.

 

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: