A legelső dolog, ami márciusban az Up2You tagjainak eszébe jutott: “-Nincs más választásunk, eljött az online nyelvoktatás ideje!” Olyasmi volt ez, amiről már régóta tudja az ember, hogy bele akar vágni, hosszú hónapok óta tervezgeti, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Azt gondolja, nem kell kapkodni… Aztán az élet hirtelen közbeszól. Ismerős?

 

Tipikus – mondhatnánk, hiszen mindenkivel ez történt

Igen ám, mégis minden történet más. Minden cégnek egyedi választ kellett adnia az új helyzetre. Az elsődleges cél egyértelműen a túlélés volt. De akadtak – köztük az Up2You Nyelviskola is – akik úgy gondolták, ne csak a kötelező minimumra törekedjünk, emeljük magasabbra a lécet.

Nem szokványos nyelviskoláról beszélünk. A rendhagyó módszer esszenciája a személyes kapcsolatokban rejlik, valamint az iskola filozófiájának egyik központi eleme, hogy egyedi igényeknek is megfeleljenek.

(Ismerd meg az Up2You-t: https://up2you.hu/ )

Up2You. Forrás: Baté Mónika / www.miabate.com

A veszélyhelyzet kihirdetésével szükségessé vált a tantermek bezárása, ezzel pont az egyik legfőbb pillér veszett el, a találkozás lehetősége. Nem volt kérdés, hogy az oktatást folytatni kell, hiszen a tartalékok végesek és a cég felelősséggel tartozik minden egyes munkatársáért. Az viszont már rizikós volt, hogy az érintettek (tanulók és tanárok) hogyan fogják fogadni a változást, nyitottak lesznek-e az online felületre. Emellett a technikai, adminisztratív, stb. nehézségek eltörpülnek. 

Gyorsan kellett reagálni

Még ha úgy is érezzük, hogy valamire fel vagyunk készülve, nem árt, ha adunk 1% esélyt a váratlannak. Jelen esetben ez a váratlan tényező az idő volt. A naponta bejelentett újabb és újabb intézkedéseknek következtében egy kéthetes tervet gyakorlatilag két nap alatt kellett megvalósítani. Hogyan lehetséges ez? Rengeteg feszített munkával. Ha drámaibbak szeretnénk lenni: önfeláldozással. Az Up2You szellemiségéhez hozzátartozik egyfajta dolgozói attitűd is. Digitalizálni minden tananyagot, felkészülni az online jelenlétre technikai és pszichológiai szempontból is, az új információk feldolgozása, az adminisztráció változásaihoz való alkalmazkodás – mind, mind új feladatok voltak. Az összetartás, egymás segítése elengedhetetlen egy ilyen helyzetben.

Figyelemreméltó volt ugyanakkor a tanulók által tanúsított magatartás.

Ha minden cég ennyi támogatást kapna az ügyfeleitől, mint az Up2You, nem sok elégedetlen vállalkozóval találkoznánk a KKV szektorban.

Örömmel éltek a lehetőséggel, hogy folytathatják a tanulást, nem szakad meg a program, és haladhatnak tovább a céljuk felé. Tanárok és tanulók együtt alkalmazkodtak az új helyzethez, együtt sajátították el az online nyelvtanulás mikéntjét és fedezték fel a hatékony megoldásokat. Igazi csapatmunka volt.

Up2You. Forrás: Baté Mónika / www.miabate.com

Az apró bökkenők… és az apró megoldások

Az egyik nagy felismerés, amit az új körülmények idéztek elő néhány hét után, hogy online munkavégzés esetén sokkal nagyobb precizitásra van szükség. Pontosabban, több a hibalehetőség és a hibák orvoslása lényegesen több időt vesz igénybe. Nem tudunk átkiabálni a szomszéd szobába, hogy megkérdezzük Gizit, 3490 vagy 3500 Ft érkezett-e a számlára, és Józsi 9 vagy 10 órára jön-e holnap. Van, hogy órákat kell várnunk egy-egy válaszra, írásban. Megváltozott a dinamika, mind a tanulókkal való kapcsolattartás, mind a dolgozók egymás közti kommunikációja nehezebbé, lassabbá vált. Sokat segített ezen az egyre tudatosabb és hosszabb távú előre tervezés (egyúttal a tanulók erre való ösztönzése), valamint a különböző feladatkörök pontos meghatározása. 

Miután lecsengett a kezdeti hajrá, újabb szempont merült fel a személyes találkozások hiánya kapcsán. Elmaradtak a konyhai “small talk-ok”, nem tudni, kivel mi újság – úgy egyébként. A lelki kiegyensúlyozottság kérdését mindenképpen érdemes asztalra tenni, nem hagyhatjuk, hogy elvesszen a motiváció. Az Up2You vezetősége telefonon kereste fel minden dolgozóját, hogy megtudja, hogy bírják a bezártságot, szükségük van-e valamire, egészségesek-e, stb. Ez tűnt a legkézenfekvőbb megoldásnak. Szerencsére a számtalan pozitív tanulói visszajelzés (is) mindenkire jó hatással volt, afféle lelki táplálékként szolgált.

Up2You Nyelviskola. Forrás: Baté Mónika / www.miabate.com

A koktélcseresznye a torta habján

Sikerült megtartani a tanulókat, a lehető leggördülékenyebb volt az átállás. Ezt már nyugodtan könyvelhetjük sikerként. Mivel akart mégis többet ez a nyelviskola? Meglátták az online oktatásban, hogy immár nincsenek fizikai határok. Nem kell Budapestre korlátozódnia a tanításnak, az online térben bárkit elérhetnek. Így a következő lépés a marketing újratervezése volt, és elkezdtek országosan hirdetni, sőt, azóta külföldi tanulókra is szert tettek. A szolgáltatások teljes palettáját megőrizték, specifikusabb igényekkel várják a tanulókat: IELTS, Cambridge nyelvvizsgára, angol állásinterjúra is felkészítenek ezzel a módszerrel, a legfrissebb újdonság pedig az orvosi német szaknyelv, amely külföldi egyetemisták körében népszerű. 

Az Up2You közössége tehát egyre bővül, olyan emberekkel szerettették meg az online nyelvtanulást, akik sosem gondolták volna magukról, hogy egy laptop előtt ülve fognak folyékonyan idegen nyelven beszélni. A jövő pedig az, hogy elhagyják a meglévő platformok korlátait is, és beteljesítik a járvány előtt féltve dédelgetett tervet. Létrehoznak egy saját online nyelvoktatási felületet. Tartsuk nyitva a szemünket, ha meglátjuk valahol: az #up2youonline hashtag hamarosan új értelmet nyer! 

Kövesd az Up2You Nyelviskolát a Facebookon: https://www.facebook.com/up2youschool

Kipróbálnád a módszert? Jelentkezz itt: https://up2you.hu/probaora

 

Kapcsolódó: