A medencék tisztán tartása vagy a benne lévő víz megfelelő hőfokon tartása alapvetően nem egyszerű feladat, azonban a szolártakaróval gyerekjáték lesz ezeknek a problémáknak a megoldása. 

Már az ország egész területét tekintve is egyre szélesebb körben használják, ugyanis rengeteg méretben és kivitelezésben érhető el. A fóliák közötti különbségeket a szolártakarók vastagsága határozza meg. A minimum 300 mikront meghaladóak védelme a nappal és klórral szemben egyaránt hatékonyabb. Ezeknek az élettartama 3 és 6 év közé esik, míg a vékonyabbaké  2-3 év. 

De mitől is olyan hasznos a szolártakaró? 

  • Megakadályozza a víz párolgását 

A vízben a hő hatására pára keletkezik. A szolártakarónak köszönhetően viszont a pára lecsapódása a takaró belső részén következik be, ezzel pedig a víz a takaró alatt marad és visszakerül a medencébe.

  • Csökkenti a víz hőmérsékletének lehűlését

Az éjszakai hűvösebb levegő nem jelent kihívást a fólia számára. Nagyszerű védelmet nyújt a hőmérséklet csökkenés ellen, de arra is képes, hogy az üvegházhatás elve mentén melegítse a víz hőfokát. A megfelelően elhelyezett szolártakaró és a víz felszíne közötti rétegben található meleg levegő a víz legfelső réteg fűti. 

  • Kevesebb szennyeződés kerül a vízbe, ami időt és energiát spórol

A fólia egy fizikai réteget képez a medence felett, így a környezet okozta szennyeződések (levelek, bogarak és hasonló élőlények, por és homok) elől védőpajzsot képez. A kevesebb szennyeződésnek köszönhetően sokkal kevesebb tisztítást igényel a medence. Ennek eredményeképp a fennálló időnket akár a medencében is tölthetjük.

  • Kevesebb költség

Előbbi pontból következtetve: minél kevesebb szennyeződés, annál kevesebb tisztítószer és vegyszer. Emellett a medence vízéből távozó klórt sem engedi olyan gyors ütemben párologni, így szintén nem lesz szükséges annyi fertőtlenítőszer vásárlása. 

A szolártakaró vásárlása elsőre nagy költségnek tűnik, azonban, ha hosszútávra gondolkozunk, akkor mi is beláthatjuk, hogy a medence sokszori takarítása rendszeres költség. Amint ezeket a kiadásokat összeadjuk egy olyan értéket kapunk, amiből nem egy takarót vehettünk volna. Mindemellett a fentebb felsorolt számos pozitív tulajdonsága miatt szintén megéri. 

Szolártakaró vásárlás: Medencepont – https://www.medencepont.hu/kapcsolat/

 

 

borítókép: Drew Dau // Unsplash