A defibrillátor egy életmentésre alkalmas orvosi készülék, mely elektromos áram segítségével képes helyreállítani a szív helytelen ritmusát a normál értékekre. Az automata defibrillátor lehetővé teszi, hogy alkalomadtán laikusok, egészségügyi végzettséggel nem rendelkező személyek gördülékenyen használni tudják. A defibrillátor nemzetközileg is elismert rövidítése az AED, mely az automata típusra utal, de a félautomata verzióra is használatos.

Az automata defibrillátor szinte a legtöbb intézményben, példának okáért bevásárlóközpontokban, iskolákban, sportlétesítményekben megtalálható. Ezeket mindenféleképpen jól látható helyen kell tárolni, hogy szükség esetén azonnal elérhető legyen.

Az eszköz probléma esetén a beteg szívének elemzése után automatikusan leadja az elektromos impulzust, azonban a használóját folyamatos utasításokkal látja el, így a készülék csak akkor kerül használására, ha valóban szükség van rá.

Az utasításokat vizuálisan és hang formájában is adja, az újraélesztés irányítását metronómmal végzi. Heti rendszerességgel képes önteszt elvégzésére. 

A készüléket a szükséges újraélesztés esetén minél gyorsabban kell használni, ugyanis a vérkeringés leállása után percenként csökken a bajbajutott túlélési esélye.

 

A defibrillátor használatának lépései:

  1. Mindenekelőtt fontos ellenőrizni, hogy a beteg semmilyen elektromos áramot vezető anyaggal ne érintkezzen.
  2. Ezután az instrukciók szerint fel kell helyezni az elektródákat a beteg mellkasára.
  3. Amint az elektródák a helyükön vannak, a készülék folyamatos, egyértelmű utasításokkal látja el a felhasználót a további lépéseket illetően. 
  4. A készülék elemzi a beteg szívritmusát, ekkor tilos a beteghez érni, hogy a ritmus mérése egyértelmű legyen. 
  5. Amint az eszköz úgy érzékeli, hogy elektromos impulzusra van szükség, utasítást ad a Shock gomb megnyomására. 
  6. A sokk után mellkaskompressziót kell végezni.

A fenti folyamat ismétlése a beteg magához téréséig vagy a mentők kiérkezéséig indokolt. 1 és 8 éves kor közötti gyermekeknél a defibrillátor alkalmazása gyermekek számára kifejlesztett üzemmódban lehetséges. 1 évesnél fiatalabb gyermeken nem alkalmazható.

További információk: https://medtraining.hu/