Az erdők és lakói nélkül nem lenne élet a Földön. A növények és a fák képesek egyedül arra, hogy az ember és az élőlények számára létfontosságú oxigént előállítsák, valamint lebontsák a termelt széndioxidot. Így az embernek kötelessége gondoskodni az erdőkről és fenntartható módon termelni a fát, hiszen szó szerint az életünk múlthat rajta. 

 

A fák mindezen felül hozzájárulnak a víz megfelelő minőségéhez, valamint kiveszik szerepüket a jövő energiaigényének biztosításában egyaránt. Nem csak életükben, de kivágásukat követően is szolgálnak, hiszen szerepük nélkülözhetetlen az építőiparban és a bútorgyártásban, mindazonáltal pedig tüzelőanyagként is elengedhetetlen része a mindennapoknak. 

 

Miért kell vigyáznunk az erdőkre?

 

A mértéktelen emberi tevékenységnek és a természeti katasztrófáknak „köszönhetően” egyre kevesebb érintetlen és egészséges erdőterülettel rendelkezik a világ, melyből hazánk sem képez kivételt. Azonban a probléma orvosolható – fenntartható és tudatos erdőgazdálkodással, amely segítségével az erdők és a benne található faállomány mennyisége növekedne, ellátva ezzel a jövő nemzedékét.

 

Erdők a klímaváltozással szemben

 

Az erdők megoldást jelenthetnek korunk legnagyobb problémájára, azaz a klímaváltozásra is. Ugyan a folyamat mára már visszafordíthatatlan, azonban erdők telepítésével lelassítható és késleltethető annak végkimenetele. A klímaváltozás okozója elsősorban a légkörbe kerülő megnövekedett szén-dioxid mennyiség, amelyet a fák hatékonyan orvosolnának. A klímakrízis megoldásán, a minőségi víz biztosításán és az alapanyagként való hasznosításán túl az erdők élelemmel látják el az embert. Bogyós gyümölcsök, gombák, csak hogy a legnépszerűbb erdei ételeket említsük. 

 

A fáknak a vidéken élők életében is kifejezetten nagy szerepük van, hiszen megélhetést biztosítanak számukra. Közel 20 százalékuk bevételét fedezik az erdők.

Az erdőgazdálkodás és a fenntarthatóság kapcsolata

 

Mint minden egyes emberi tevékenység végzésekor figyelembe kell venni a fenntarthatóságot, hiszen a mérték nélküli kizsákmányolás romba döntheti az egész rendszert. Az erdőgazdálkodás esetében a fenntarthatóság az erdőirtások megszüntetésével kezdődik, de magába foglalja a kitermelt területek csemetékkel való újraültetését és a faállomány folyamatos karbantartását és ápolását. 

Így a termelést követően kifejezetten fontos az erdőfelújításra is figyelmet, valamint energiát szánni, hiszen csak így gondoskodhatunk az erdők életéről és a saját létünkről egyaránt.

Erdőtulajdonosként amennyiben segítségre lenne szükséged a fenntarthatóság kérdésében, akár fakitermelésben akkor bátran fordulj a King Woods csapatához, akik készséggel állnak rendelkezésedre! Szakmai tapasztalatuknak és modern eszközeiknek köszönhetően leveszik a válladról a terhet!