Milyen készségek kellenek egy felnőttnek, hogy túléljen a 21. században? Milyen kompetenciák szükségesek ahhoz, hogy gyorsan tudjunk alkalmazkodni a folyamatos és gyors változásokhoz? Mitől leszünk igazán sikeresek?

A mai világban csak a változás biztos. Ha megveszel egy méregdrága telefont, körülbelül fél évig villoghatsz vele, utána egyre inkább elavul. Folyamatosan jönnek az új trendek, népszerű applikációk, hasznos eszközök és nehéz naprakésznek lenni, hogy egy-egy beszélgetés alkalmával ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe azért, mert például nem tudjuk, hogy mire is jó a Snapchat – vagy éppenséggel azt hisszük, az még mindig menő.

Szüleink, nagyszüleink elé teljesen még más elvárásokat állított a társadalom. Az internet és közösségi média megjelenésének köszönhetően, ma már az számít igazán sikeresnek, aki sportol, egészségesen étkezik, jól érzi magát a munkahelyén, párkapcsolata van és rengeteg barátja, állandóan pozitív, imád utazni, belevágni új dolgokba, és mindezt meg is osztja másokkal. Tehát van arra ideje, hogy közösségi média felületeit folyamatosan kezelje.

Azok közül, akik ilyen sikeres képet festenek magukról a Facebookon vagy az Instagramon, 90 százalékban csak kirakatot látunk, a valóság teljesen mást mutat. De mi a helyzet azzal maradék 10 százalékkal, akiknél ez a valóság? Milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy mindezt valaki menedzselni tudja?

social meda, készségek
Image by Pixabay

Létfenntartáshoz szükséges készségek

E készségek jelentik, hogy önállóan tudunk gondoskodni és döntést hozni az alapvető létszükségleteinkről, mint például lakás, ellátás, párkapcsolat, biztonság megteremtése stb. Ha valaki rendelkezik ezen készségekkel, akkor számára nem jelent problémát, hogy új és ismeretlen helyzetben feltalálja magát, vállalja önálló döntéseit, hogy életét senkitől és semmitől ne tegye függővé.

Például sokan félnek belevágni egy külföldi költözésbe, mert nem tudják, hogy az új országban, hogyan kezdhetnének új életet egyedül. Előfordul, hogy ha valaki azért ragad bent hosszú ideig egy rossz párkapcsolatban, mert társ nélkül nem tudja elképzelni, mihez kezdhetne magával. Ha körülnézünk ismerőseink körében, valószínűleg sok olyan embert találunk, akiknél nincs meg az önálló döntés készsége.

Tanulással kapcsolatos készségek

A megfelelő tanulási kompetenciákkal rendelkező emberek esetén a tanulás nem ér véget a középiskola/egyetem elvégzésével. Nem a különböző OKJ-s és egyéb képzésekre kell gondolni, hanem arra, hogy mindig készek új dolgokat elsajátítani. Ki tudják választani, hogy milyen információkra van szükségük, honnan szerezhetik meg és hogyan sajátítják azokat. Egy cukrász például a bizonyítvány megszerzése után, nem elégszik meg azzal a tudással, amit az iskolában tanult. Folyamatosan szeretne fejlődni, új technikákat elsajátítani, ezért blogokat olvas, YouTube és egyéb videókat néz, hogy egyre szebb és finomabb remekművek kerüljenek ki a kezei alól. Mindemellett ügyel arra, hogy minél hamarabb értesüljön az új trendekről, ezért külföldi oldalakat is követ. Ahhoz azonban, hogy ezeket megértse, nyelvórákat vesz.

Értékek meghatározásához szükséges készségek

Ez olyan készségcsoport, amelynek segítségével időről-időre megvizsgáljuk, hogy mi az, ami valóban fontos számunkra és értéket teremt. Így konkretizálhatók céljaink, és át tudjuk gondolni, hogy mit szeretnénk elérni. Akik rendelkeznek ezekkel a készségekkel, nem fogják rossz néven venni az olyan mondatokat, mint:

„Nem hiszem, hogy nem láttad ezt a filmet, pedig ez egy alapmű.”, „Hogy lehetsz ilyen elszigetelt, hogy nem tudod mi volt hétvégén az X- faktorban, holott mindenki erről beszél?”

Ezen felül, rájuk nem lesznek hatással a közösségi média „csodaemberei”.

Önmenedzselés készségei

Ez a terület mutatja meg, hogy mennyire vagyunk jók a mindennapi feladatok szervezésében, mennyire tudjuk fenntartani az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Ide tartozik a priorizálás készsége is, hogy el tudjuk dönteni, melyek azok a feladatok, amelyeket mindenképp meg kell csinálni egy adott időpontban, és azt is meg tudjuk határozni, hogy a meglévő feladataink közül biztosan mindent nekünk kell-e elvégezni vagy van-e olyan, ami kiszervezhető másnak. Az önmenedzsment magas szintjén, mindenre van időd, ami számodra fontos és a céljaid felé visz. Belefér tehát a munkahely, barátok, párkapcsolat, gyerek, hobbi, háztartás és minden, ami boldoggá tesz.

Azok, akik rendelkeznek a felsorolt készségekkel felettébb pozitívak és nagy önbizalommal rendelkeznek. Minden helyzetben feltalálják magukat, ezért számukra biztosan nem okoz gondot a 21. század konstans változása. Az ő életükben is vannak hullámvölgyek, de pontosan tudják, hogy miképp emelkedjenek újra a csúcsra, s ettől lesznek igazán sikeresek.

Hogyan tartozz Te is ebbe a 10 százalékba?

11+1 alapszabály:

 1. Tanulj meg egyedül lenni, hogy ne kelljen másokra hagyatkoznod.
 2. Tudd, hogy mik az erősségeid, gyengeségeid, és miket szeretnél fejleszteni.
 3. Fogalmazd meg, hogy milyen életre vágysz, mik a céljaid és határozd meg az oda vezető utat. Erről az útról csak akkor térj le, ha időközben változnak az elképzeléseid, és ne a környezetedben lévők hatására.
 4. Fő céljaidat bontsd alcélokra, s ezeket feladatokra majd alfeladatokra, amelyekhez rendelj határidőket!
 5. Légy bátor, vállalj kockázatot! (Természetesen ésszerű keretek között.)
 6. Folyamatosan képezd magad minden olyan területen, ami közelebb visz a céljaidhoz.
 7. Légy nyitott, merj kilépni a komfortzónádból.
 8. Fogalmazd meg mi jelent számodra értéket.
 9. Oszd be jól az idődet! Indítsd azzal a napot, hogy átgondolod a teendőidet és tervezd meg, hogy miképp hajtod őket végre. Mindig a legnagyobb volumenű, legtöbb erőfeszítést, időt igénylő feladattal kezdj, hogy biztosan megcsináld aznap.
 10. Tervezd meg a heted! Döntsd el mennyi időt szeretnél munkára, családra, barátokra és saját magadra fordítani majd ehhez tartsd is magad.
 11. Időközönként (hetente, havonta) értékeld magad. Gondold végig, hogy milyen mértékben sikerült megvalósítanod az adott hétre/hónapra kitűzött célokat. Ha valami nem a várakozásaid szerint alakult, találd meg annak miértjét és nézd meg, hogy hogyan javíthatsz rajta.

+1. Fogadd el hogy a saját életedért, egyedül Te vagy a felelős!

Ha tetszett a cikk és érdekelnek más anyagok karrier, önmenedzsment, munka-magánélet egyensúly témában kattints IDE vagy kövesd Facebook oldalam!

Podcast ajánló a témához: Hányféle kalapot hordjon egy webshop marketinges? (E-ker Vekker)