Új helyszínen, a Kiscelli Múzeumban látható idén a Határtalan design kiállítás, amely 14 ország 152 dizájnerének, ékszertervezőjének és képzőművészének a munkáit mutatja be szombattól.

A Kiscelli Múzeum tíz évvel ezelőtt állt új pályára, nyitva a város és a mai, “való világ” felé. Ebbe a koncepcióba illeszkedik, hogy az épület tereiben a kortárs design is megjelenik – mondta el a kiállítás szerdai sajtóbemutatóján a Kiscelli Múzeum igazgatója.

Rostás Péter hozzátette, a tárlat főkurátorai, Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás Magyarország és Európa legjobb dizájnereinek munkáiból válogattak, figyelemmel az egyes művészeti ágak közötti átjárhatóságra is.

Szigeti Szilvia emlékeztetett arra, hogy a Határtalan design kiállítás a kényszerűen elhagyott Bálna után érkezett új helyszínre, a Kiscelli Múzeum impresszív, szakrális tere azonban kiválóan közeget teremt a bemutatott tárgyaknak – jegyezte meg.

Határtalan design kiállítás a Kiscelli Múzeumban

A szervezők fontos célja volt kilépni a design megszokott közegéből és nemcsak esztetizáló tárgyakat felkutatni, hanem a dizájnerek gondolkodását is bemutatni. A válogatás ezen felül a társadalmi felelősségvállalás, a civil közösségek, az alkotók társadalmi szerepét és a hálózatépítés jelentőségét is kiemeli – közölte

Szigeti Szilvia hozzátette, a kiállításon látható tárgyak, a bemutatott projektek és a kapcsolódó programok mind a különféle művészeti ágak – a képzőművészet, a tárgy- és formatervezés, valamint az előadóművészet – termékeny egymásra hatásának jelentőségét hangsúlyozzák.

A cseh, dán, észt, holland, lengyel, magyar, német, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, svájci és szlovák alkotók munkáit felvonultató válogatásban ezért szűkebben értelmezett dizájntárgyak – egyedi, kis szériás, illetve sorozatban gyártott bútorok, lakáskiegészítők, szőnyegek és lakástextilek – mellett prototípusok, kortárs ékszerek, a műfaji határokat szabadon értelmező projektek és az ezekről készült filmek, a fenntartható fejlődést szolgáló, környezettudatos és a civil közösségek társadalomformáló szerepét hangsúlyozó felvetések, valamint a gasztronómia kulturális és kreatív összefüggéseit bemutató művek egyaránt szerepelnek majd.

Szigeti Szilvia felhívta a figyelmet arra, hogy a válogatásába bekerült szőnyegekkel nem az időszaki kiállítótérben, hanem a Kiscelli Múzeum állandó kiállításában találkozhatnak a látogatók. Rostás Péter kiemelte, hogy az adott termekhez hangulatilag jól illeszkedő darabok valódi kortárs intervencióként emelik új szintre a befogadói élményt.

A Határtalan Design tárlathoz kapcsolódik a textiltervezők projektje, a Szigeti Szilvia által öt éve életre hívott Texhibition program, de komoly szerepet kapnak a kortárs ékszertervezők is: a kiállítótér közepén elhelyezett ékszer szekció a műfaj legprogresszívebb újdonságairól tudósítja az érdeklődőket – számolt be a kurátor.

Szigeti Szilvia hozzátette, a Határtalan Design egy szűkebb válogatása Budapest után Pozsonyban, majd Bécsben is bemutatkozik majd.    A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a Design Hét Budapest programsorozat részeként megrendezett kiállítás november 15-ig látogatható a Kiscelli Múzeumban.

 

MTI

Kapcsolódó:

Borítókép: Arteum.ro // Unsplash

Iratkozz fel hírlevelünkre!