Hatalmas az érdeklődés a Befektetés a jövőbe pályázati felhívás iránt, amely révén 7 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a népegészségügyi szempontból jelentős kutatás-fejlesztési projektek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a tárca szerdai tájékoztatása szerint.

Tájékoztatása szerint a felhívásra már 54 projekt érkezett szakpolitikai véleményezésre.

A koronavírus elleni küzdelemben komoly nemzeti összefogást sikerült elérni, ami rendkívül gyors, látványos eredményekhez vezetett. Ebben a kiélezett helyzetben a népegészségügyi szempontokat a legfontosabbak között tartják számon, ezért a vállalkozások, egyetemek és kutatóintézmények alkotó együttműködését ezután is minden eszközzel támogatják – mondta a pályázat kapcsán Schanda Tamás.

Hangsúlyozta: ez a lehetőség egyszerre szolgálja az emberek egészségének és életének védelmét, illetve a magyar gazdaság erősítését.

“Ezeknek az elvárásoknak egyszerre kell megfelelni, hiszen Magyarországnak működnie kell”

– tette hozzá.

Az új pályázati felhívás nemcsak a koronavírus okozta tömeges megbetegedések elleni küzdelmet támogatja, hanem a népegészségügyi kockázatot jelentő megbetegedések kutatását és célzott válaszok, konkrét fejlesztések, innovációk kidolgozását is lehetővé teszi – emlékeztet a közlemény.

A támogatott projektektől új diagnosztikai és terápiás eljárások, jelentős új népegészségügyi technológiák és szolgáltatások, illetve Magyarországon ideiglenesen vagy tartósan hiánycikknek minősülő termékek helyettesítését célzó prototípusok vagy termékek fejlesztését várják – írták.

Azok a pályázók, akik pozitív szakmai véleményt kapnak, annak birtokában nyújthatnak be támogatási kérelmet 2020. december 4-ig – áll a közleményben.

 

MTI

Kapcsolódó:

Borítókép: Thought Catalog // Unsplash

Szeretnéd a heti legjobb cikkekinket e-mailen is megkapni?