Ismerd meg a vállalkozásod alapítása előtt az 5 leghasznosabb tanácsot, és készülj fel az üzleti életre magabiztosan!

1. A konkurenciád helyett fókuszálj az értékteremtésre

Kezdő vállalkozások esetén gyakori hiba, hogy túl sokat foglalkoznak a riválisokkal. Természetesen fontos tisztában lenni a piaci szereplőkkel és erőviszonyokkal, de elsősorban a saját feladataid menedzselésére érdemes koncentrálnod.

Mindenekelőtt tedd fel magadnak a következő kérdést: Milyen értéket tudok adni az ügyfeleimnek? Ha rátapintasz a célközönséged legégetőbb problémáira, és valós megoldásokat nyújtasz számukra, akkor garantáltan profitálni fogsz.

2. Tanulj a rutinos vállalkozóktól

Emily Heyward írónő a Harvard Business Review magazinban megjelent cikkében rámutat azokra a dolgokra, amelyeket feltétlenül figyelembe kell venni, mielőtt vakon beleugranál egy üzletbe. Például az ötleted megvalósítása előtt bizonyosodj meg arról, hogy megbízható mentorok és a jelenlegi tudásodhoz viszonyítva néhány szinttel tapasztaltabb munkatársak vesznek körül.

“Olyan cégalapítóként, aki önmaga is más alapítókkal dolgozik együtt, első kézből tapasztaltam meg, hogy mi vezet a sikerhez, és mi az, ami rosszul végződhet.” Heyward így folytatja gondolatait: “Még soha nem volt ennyire versenyképes a piac. Egy új vállalkozás indítása egyre kevesebb akadállyal jár, mivel a technológia hozzáférhetőbbé és felhasználóbarátabbá válik.”

Heyward kitér az új vállalkozás létrehozásával járó izgalmakra is, továbbá beszél néhány olyan alapelvről, amelyet minden vállalkozónak érdemes alaposan megfogadnia. “Bárhonnan is jöjjön az ötleted, azt kell érezned, hogy nincs más választásod, mint elindítani ezt a vállalkozást ebben a pillanatban.” – mondja. Más szóval az ötleted iránti szenvedélyed és lélektani kötődésed a siker kulcsa.

Vállalkozás indítás tippek

3. Tisztázd a szerepeket és irányvonalakat a legelején

Már a vállalkozás megalapítása előtt érdemes alaposan átgondolnod az általad betöltendő pozíciót és a céged alapvető kommunikációját. Minél pontosabban határozod meg az önálló feladataid és a branded sajátos jellemzőit, annál hatékonyabban építheted az üzleted.

Az embereket egyre tudatosabban foglalkoztatja, hogy ki áll azon cégek mögött, akiktől vásárolnak. Azonban egy névtelen és arctalan vállalattal szinte lehetetlen érzelmi kapcsolatot kialakítani. Éppen ezért fontos, hogy a Te vállalkozásod ne csak egy legyen a sok közül. Ezt pedig úgy érheted el, hogy egyedi márkát építesz. Ha a marketing tartalmaiddal egy azonosulható “személyiséget” hozol létre a vállalkozásod számára, biztosan el fogod érni a célpiacod.

4. Ne bízz a rendkívül gyors sikerben

Habár az utóbbi években rendkívül nagy kultusza lett például a tech piacra pillanatok alatt berobbanó startupoknak, mégis érdemes egészséges fenntartásokkal kezelni ezeket a sikersztorikat. Sokszor ugyanis a valóság kevésbé izgalmas és filmszerű, mint a Szilícium-völgy legendái.

Persze érthető a rajongás és a fokozott érdeklődés a garázsprojektekből igazi óriásvállalatokká növekvő cégek iránt. Mindenki szeret motivációt meríteni ezekből a történetekből, de a gyakorlatban legtöbbször kizárólag a kitartó és felelősségteljes munka hozza meg az átütő eredményeket.

Ha a teljes munkaidős állásod helyett a jövőben a saját vállalkozásoddal szeretnél foglalkozni, akkor használd ki a jelenlegi munkád minden percét. Végezd úgy a mostani munkád, mintha már a saját céged fejlődése múlna rajta. Emellett rendszeresen bővítsd a szakmai tudásod, hogy a vállalkozás alapításakor tökéletesen készen állj az előtted álló kihívásokra.

5. Csináld szenvedéllyel vagy hagyd az egészet

Ha csak egyetlen tanácsot kellene kiemelni, szinte minden bizonnyal ez lenne a legcélravezetőbb választás. A hivatásod iránti szenvedély és alázat ugyanis olyan extra motivációt jelenthet, amelyet még a leginspirálóbb üzleti könyvek vagy filmek sem képesek nyújtani.

Soha ne dolgozz félgőzzel, ha el szeretnéd érni a kitűzött céljaidat. Tedd oda magad teljes vállszélességgel, hiszen a teljesítményed határozza meg az elért eredményeidet.

Végszó

Vállalkozás indítás előtt tehát mindenképpen fordíts bőségesen időt a szakmai és lelki felkészülésre egyaránt. Ha a helyes mentalitást még a nehezebb munkanapokon is megőrzöd, garantáltan sikeres leszel az üzleti világban.

Ha segítségre van szükséged a vállalkozás indításhoz, akkor kérj díjmentes konzultációt! Egyéni és csoportos mentorprogramokkal segítünk az első lépések megtételében!

 

Forrás: https://www.entrepreneur.com/article/355559

Kapcsolódó cikkek: