A Gardrób Alapítványnak rendkívül fontos, hogy a kultúra olyan helyekre is eljusson, ahol nehezebb sorsú, hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok, gyerekek élnek. Októberben két telephelyet is meglátogattak: előadást tartottak a siklósi és a tornanádaskai közösségben is. Az idei ünnepi előadások helyett adományokkal támogatnák a mélyszegénységben élő családokat, ezért arra ösztönzik az embereket, gyűjtsenek össze minél több ruhát, játékot, ágyneműt, hogy a telet átvészeljék. 

A kompetenciafejlesztő előadás célja az volt, hogy játékos formában, egy interaktív foglalkozás keretében hozzák közelebb a kortárs komolyzenét és a meseirodalmat a mélyszegénységben lakó gyerekek számára. Emellett a tanulók megismerkedtek többféle hangszerrel is, és kipróbálták, hogy a klasszikus zenekari muzsikáláson kívül hogyan „játszhatnak” a hangokkal. Ezek a gyerekek sose jutnak el színházba, az ilyen előadások gazdagítják a mindennapjaikat, és nyitnak nekik ablakokat egy másik világra. Ezúttal adománygyűjtésre hívják fel a figyelmet.

Forrás: Gardrób Alapítvány

– Társulatunk rendszeresen visz mesedarabokat mélyszegénységben élő gyerekeknek. Elsősorban olyan helyeken lépünk fel, ahol a Symphonia Művészeti Iskola (SAMI) végzi zenei küldetését. Amikor ezekben a közösségekben játszunk, olyan plusz energiák szabadulnak fel nemcsak a gyerekekben, hanem a művészekben is, mint a szeretet, az odafigyelés és az empátia. Minden kimondott szónak, elénekelt dalnak fontos jelentése, üzenete van. A Gardrób Művészeti Csoport jelenti számukra a színházi élményt. Az idei ünnepi előadások helyett adományokkal szeretnénk segíteni őket. Nagy álmunk, hogy csatlakozzanak sokan a kezdeményezésünkhöz, és gyűjtsünk közösen a családoknak ruhákat, játékokat, háztartási textíliákat, amikre szükségük van a közelgő tél átvészeléséhez.

Arra kérjük az adakozni vágyókat, nézzenek otthon körül, pakolják össze, amire már nincs szükségük, de más még hasznát veheti, és hozzák el hozzánk!

Az adományok elosztásában a Symphonia Alapítvány segít nekünk – részletezte Nagy Judit, a Gardrób Művészeti Csoport vezetője.

Amiket elsősorban keresnek: gyerekruhákat – elsősorban téli, meleg ruhákat, cipőket, tiszta, jó állapotban, ha lehet zsákokban, a méret feltüntetésével, és hogy lány vagy fiúruha.

Játékokat – tiszta, használható állapotban, társasjáték, plüssök, autók, babák – bármilyen apróságnak is örülnek!

Takarókat, paplanokat és ágyneműt – szintén tiszta, jó állapotban.

Gyűjtőpontok II., IX. és XIV. kerület

Gyűjtési Időszak: 2020. november 27-december 16.

Az esemény Facebook linkje: https://fb.me/e/9M9lblLZc

Forrás: Gardrób Alapítvány

A SAMI munkájáról:

A „SAMI” egy közösségi zenei program, mely mindennapos zenetanulást biztosít rossz körülmények között élő, főleg roma származású gyerekeknek és fiataloknak, ezzel idézve elő hosszú távú társadalmi változásokat.

Az iskola hisz abban, hogy ha esélyt és támogatást kap, akkor még a legrosszabb körülmények között élő gyermek is képes egy jobb életet teremteni magának. Programukat a venezuelai El Sistema és a magyar Kodály módszer inspirálta.

A SAMI-ban mára 1800, jobbára mélyszegénységben élő gyerek kap ingyenes zeneoktatást országszerte 17 településen, 23 telephelyen (főleg Borsodban és Baranyában) – és annál jóval többet: kapaszkodót, közösséget, reményt.

Rézangyalok című dokumentumfilm a SAMI munkájáról:

A Gardrób Művészeti Csoportról:

A Gardrób Művészeti Csoportot azzal a szándékkal hívták életre, hogy gyerekeknek szóló és őket megszólító élőzenés, interaktív előadásokat hozzanak létre. A gardróbos szellemiséget, a gyerekektől érkező nyitottság és őszinte visszajelzések formálják.

Az elmúlt években több mint 2000 gyermekhez jutottak el előadásaikkal. Folyamatosan bővülő repertoárukon magyar népmesék és más klasszikus művek szerepelnek, köztük kortárs magyar írók művei is.

Forrás: Gardrób Alapítvány

A Gardrób tapasztalt gyermekszínházi alkotók, színművészek, táncművészek és zeneművészek közös alkotóhelye.

További információ: www.gardrobcsoport.hu

 

Kapcsolódó: