• A Kép utcai Általános Iskola teljes ablakcseréjét támogatja a Budapest Airport
  • 18. kerületi parkfelújítást támogat a Budapest Airport
  • Zöld energiát vásárolt a repülőtér-üzemeltető

 

A Kép utcai Általános Iskola teljes ablakcseréjét támogatja a Budapest Airport

Folytatva a több évvel ezelőtt megkezdett ablakszigetelési programot, a repülőtér üzemeltetője úgy döntött, hogy a lakossági zajszigetelés mellett az idei évtől a repülőtér közelében lévő bizonyos intézmények számára is felajánlja az ablakszigetelés, az ablakcsere, továbbá egyéb, zajszigeteléssel összefüggő támogatás lehetőségét.

2021 nyarán elsőként a 17. kerületi Kép utcai Általános Iskola került kiválasztásra az önkormányzat javaslata alapján. Az említett általános iskola Rákoshegyen helyezkedik el, ahol a repülőtéri zajhatások még érzékelhetők.

A Budapest Airport a támogatás keretében vállalta, hogy a Kép utcai Általános Iskola összes ablakát modernebb nyílászárókra cseréli, összesen több mint 3 millió forint értékben, továbbá lebonyolítja az ablakcserével járó összes szervezési és adminisztrációs feladatot. A csere során a régi, rossz állapotú nyílászárók helyére olyan ablakok kerülnek, amelyek legalább 34 decibel hanggátlási képességgel rendelkeznek, így a tantermeken belül jelentősen csökkenthető a külső zajok hatása. A kivitelezés a tervek szerint a nyár végéig befejeződhet, így a diákok már egy komfortosabb környezetbe térhetnek vissza a tanév kezdetén.

A repülőtér üzemeltetője a 17. kerületi önkormányzattal együttműködve a Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány támogatásán keresztül végzi az ablakcserét, az erre a célra megbízott szakemberek segítségével.

A Budapest Airport a közeli kerületekkel és településekkel közösen először 2008-ban indította el lakossági ablakszigetelési programját. A repülőtér üzemeltetője jó szomszédként fokozott figyelmet fordít a közelben élők életminőségére, eddig összesen mintegy 700 lakóépület számára biztosított ablakszigetelést.

Forrás: Budapest Airport

18. kerületi parkfelújítást támogat a Budapest Airport

A Budapest Airport 15 000 euró (több mint 5 millió forint), a többségi tulajdonos AviAlliance pedig további 4 000 euró (közel 1,4 millió forint) értékű támogatással járul hozzá a repülőtér közelében található 18. kerületi Martinovics tér felújításához. A repülőtér szomszédságában fekvő park teljesen megújul, beleértve a játszóteret, padokat, fedett felületeket is.

A repülőteret üzemeltető cég és az AviAlliance a jószomszédi kapcsolatok mellett elkötelezett vállalatként kiemelten fontosnak tartja a helyi közösségek támogatását. A többségi tulajdonos legutóbb egy 17. kerületi óvoda udvarának felújításához járult hozzá, a Budapest Airport pedig egyebek mellett több száz négyzetméternyi kültéri járólapot adott át a környező településeknek, valamint a koronavírus-járvány első hulláma idején több ízben adományozott informatikai eszközöket oktatás-nevelési intézménynek vagy gyermekotthonnak, annak érdekében, hogy minél több gyermek kapcsolódhasson be a digitális oktatásba.

A budapesti repülőtér üzemeltetője iparűzési és helyi adók révén évente több milliárd forinttal járul hozzá az önkormányzatok bevételeihez és a közösségi beruházásokhoz; a társasági adóból adható támogatásokat pedig felelősen, a helyi közösségek igényeit szem előtt tartva osztja el. A vállalat a koronavírus-járvány által súlyosan befolyásolt 2020-as évben a nehézségek ellenére összesen mintegy 4 milliárd forinttal járult hozzá a helyi önkormányzatok fejlődéséhez helyi adók formájában.

Forrás: Budapest Airport

Zöld energiát vásárolt a repülőtér-üzemeltető

840 MWh mennyiségű zöld energiát vásárolt a Budapest Airport Zrt., ezáltal a repülőtér újabb lépést tett fenntarthatósági céljai elérése felé. A vásárolt árammennyiség 3500 négyfős háztartás havi áramfogyasztásával egyezik meg. A környezetbarát döntésért az ELMŰ-ÉMÁSZ zöld bizonyítványt állított ki a repülőtér üzemeltető részére, amit azok kaphatnak meg, akik zöld energia vásárlásával szeretnének a környezetkímélőbb jövő érdekében cselekedni.

A Budapest Airport felelős repülőtér-üzemeltetőként egyszerre támogatja a gazdasági növekedést és a környezeti terhelés csökkentését. A vállalat hosszú távú stratégiájának egyik legfontosabb pillére a fenntarthatóság, ennek keretében kiemelt figyelmet fordítunk többek között a széndioxid kibocsátás csökkentésére, a hulladékgazdálkodásra, az e-mobilitás ösztönzésére, valamint a zajterhelés mérséklésére. A repülőtér üzemeltető célja, hogy a teljes árambeszerzése megújuló energiaforrásokból valósuljon meg, ennek érdekében a Budapest Airport folyamatosan növeli a zöldenergia-vásárlás mennyiségét, melyből a repülőtér teljes területe részesül.

A Budapest Airport – Kelet-Közép-Európában elsőként – 2018-ban megszerezte az ACI (Airports Council International) karbonsemleges minősítését, amit negyedik éve töretlenül fenntart. A repülőtér emellett az ACI Europe Eco-Innovation Díj büszke tulajdonosa: a légikikötő környezeti hatásait csökkentő újításokért kapott elismerés a Budapest Airport fenntartható közlekedést, illetve e-mobilitást népszerűsítő programját és fejlesztéseit díjazta.

Fenntarthatósági céljai elérése érdekében a repülőtér üzemeltető 2015-ben létrehozta a Greenairport programot, amely lehetővé teszi a repülőtér és partnerei számára, hogy kölcsönösen együttműködve segíthessék egymást a saját működésükből származó, valamint az utasok és légitársaságok karbonlábnyomának csökkentése érdekében. A program céljai közt szerepel a repülőtér szén-dioxid kibocsátásának és energiafelhasználásának csökkentése, a megújuló energiaforrások használati lehetőségeinek megteremtése és az elektromos mobilitás fejlesztése. Emellett kiemelt figyelmet kap a vízfogyasztás csökkentése, az egyszer használatos műanyagok kivezetése és a repülőtéri szelektív hulladékgyűjtés továbbfejlesztése is.

 

Borítókép:

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: