A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő légitársasága tájékoztatja utasait, hogy az Európai Unió július 1-től digitális COVID-igazolványt vezet be, melynek használata lehetővé teszi, hogy tulajdonosa karantén- és tesztkötelezettség nélkül korlátlanul utazhasson az EU területén. A légitársaság örömmel fogadja az Európai Unió döntését az igazolvány bevezetéséről, amely jelentősen megkönnyíti és leegyszerűsíti az Európai Unión belüli utazást.

Az új, digitális okmányra azok jogosultak, akik már megkapták a védőoltást, negatív PCR teszteredménnyel rendelkeznek, illetve akik már felgyógyultak a COVID-19 fertőzésből. Ez utóbbi esetben az első pozitív teszteredményt követő 180 napon belül érvényes az igazolvány. Az iratot az Európai Unió tagállamai igénylés esetén díjmentesen állítják ki, továbbá a 27 tagországon felül Liechtenstein, Izland, Norvégia és Svájc is elfogadja. Az okostelefonon vagy táblagépen tárolható igazolványt a nemzeti hatóságok döntése szerinti intézmények állíthatják ki – igény szerint akár papíralapon is, ugyanúgy QR-kóddal ellátva. Az utasok igazolásán található QR-kód ellenőrzését a becsekkolás előtt a földi kiszolgáló társaságok, majd a határellenőrző tisztek végzik a személyes adatok feldolgozása vagy tárolása nélkül.

Forrás: Wizz Air

„A Wizz Air továbbra is támogat minden olyan kezdeményezést, amely az egységes szabályozás felé mozdítja a jelenleg számtalan különböző korlátozást alkalmazó országokat és bízik benne, hogy az összehangolt intézkedések támogatni fogják az emberek szabad áramlását. Utasaink számára különösen fontos, hogy világos és egyértelmű legyen, milyen feltételekkel utazhatnak járatainkon, így egy efféle koordinált intézkedéscsomag segíti, hogy egyre többen gondtalanul vakációzhassanak, meglátogassák barátaikat és rokonaikat, üzleti útra menjenek, vagy épp hazatérjenek” – mondta Radó András, a Wizz Air szóvivője.

A digitális EU COVID-igazolvány önmagában nem minősül úti okmánynak, és nem helyettesíti az egyéb úti okmányokat, így az utazásnál érvényes személyi igazolvány vagy útlevél felmutatása továbbra is elengedhetetlen. A digitális COVID-19 igazolványról további, részletes információk az Európai Tanács vonatkozó oldalán elérhetők.

Akik Európai Unión belüli utazást terveznek, a Magyarországon már május óta elérhető EESZT mobilalkalmazáson keresztül tölthetik le digitális COVID-igazolványukat. A mobil applikáció EU kompatibilis változatának elérhetőségét az eeszt.gov.hu weboldalon teszik majd közzé. Az applikáció kizárólag ügyfélkapus bejelentkezési adatokkal használható. Annak frissítéséig az alábbi oldalon tölthető le az igazolvány PDF formátumban. Papíralapon az EESZT Lakossági portáljára belépve lehet kinyomtatni az igazolást, valamint a Kormányablaknál is igényelhető a dokumentum.

Az EU digitális COVID-19 igazolványának bevezetése, és az európai légiközlekedés újabb nagy mérföldkövének megünneplése alkalmából a Wizz Air a mai napon 20%-os kedvezményt kínál az Európai Unión belüli járatok jegyáraira. Az akció a 2021. október 31-ig felszálló járatokra vonatkozik.

Terebessy Fanni. Forrás: Wizz Air

Az utasok a Wizz Air weboldalán, az Utazástervező térkép menüpont segítségével tájékozódhatnak a legfrissebb beutazási feltételekről, de indulás előtt javasoljuk az adott ország, illetve város hivatalos konzuli weboldalát is felkeresni a legfrissebb beutazási feltételekért, hogy biztos problémamentes legyen az utazás. A különböző védettségi igazolványok elfogadásáról is az adott célország konzuli oldalán érdemes tájékozódni, hiszen a lista folyamatosan bővül. A Wizz Air továbbá javasolja, hogy az utazni vágyók mindenképpen ellenőrizzék, és szükség esetén újítsák meg a már lejárt, vagy lejárat közeli (kevesebb, mint 3 hónapig érvényes) úti okmányukat a repülőutak előtt.

A járatokra jegyek a wizzair.com oldalon és a légitársaság mobilalkalmazásán keresztül foglalhatók. A WIZZ Flex szolgáltatás pedig továbbra is a nyári utazások elengedhetetlen biztosítéka lehet. A szolgáltatást a foglaláskor vehetik igénybe az utasok, így váratlan esemény, időpont- vagy útvonalváltoztatási igény esetén lehetőségük nyílik arra, hogy átszervezhessék a foglalásukat egy másik Wizz Air-járatra. Így nemcsak a nyári utazást lehet bebiztosítani, de a tervezés időszakában sem érheti meglepetés az utasokat.

 

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: