Egy kozmopolita város, amelyet Portugália másodikjaként emlegetnek, a kulturális gyöngyszemekben gazdagon bővelkedő Porto az utazók, a feltöltődésre vágyók, és a digitális nomádok kedvelt desztinációjává vált, miután a szigorítások felengedése egyszerűbbé tette, hogy újra útnak induljunk és lássuk egy újabb szegletét a világnak. A hosszas bezártság után pedig ki ne vágyna egy kis pezsgésre? Porto jó választás, ha mediterrán hangulatra vágysz. A kis utcákban vándorolva megtalálhatod azokat az álmaidat, amelyeket az elmúlt hónapok során dédelgettél.

A Belle Époque Douro River hotel vendégszerettel és igazi autentikus ételekkel fogadtott minket, hogy biztosítsák számunkra a feltöltődést az előttünk sorban álló élmények között.

Belle Époque Douro River Apartments // Photo by: Zoltan Dallos

A belvárosban felfedezhetünk annyi látnivalót, amely egy hétvégi utazás során is elegendő élményt ad. Itt van egy top 10-es lista, ezeket próbáld ki/nézd meg, ha Portoban jársz!

  1. Porto jelképe: A villamos

A városközpontban és a vízpart közelében is felpattanhatunk a vintage villamosra, amely végigvezet az emblematikus látnivalókon, a kulturális jellegzetességeket is bemutatva. Három vonalon utazhatunk, megismerve Porto különböző arcát.

Többen a 22-es túrájára szavaznak, amely a Clérigos torony, a Do Carmo templom, és a Café Majestic mellett halad el.

2. Kóstolj bele a város az autentikus ízvilágába

Egy új hely megismeréséhez a kulináris élvezeteken keresztül is közelebb juthatunk. A pár órás repülőút után előbb üljünk be egy reggelire/ebédre/vacsorára, mielőtt belevetjük magunkat a városi élmény-forgatagba, és elveszünk a wanderlustban.

Mit érdemes megkóstolni? A sokak által kedvelt Francesinha szendicsen kívül több ajánlást is kaptunk és igyekeztünk eleget tenni annak, hogy végigkóstoljuk, amit csak tudunk. Mindemeleltt a Pastel de Belém volt a kedvencünk. 

A következő linken találsz egy angol cikket a leghíresebb portói ételekről és néhány ajánlást, hova érdemes beülni és megkóstolni őket.

Forrás: Dallos Zoltán

3. A portói borospincék hangulata

Ha befizetünk egy városnéző túrára, nagy eséllyel fejeződik borospohárral a kezünkben. Az UNESCO által jegyzett Duero-völgy híres portói boráról. Számtalan borászat közül lehet választani, és a környék idegenvezető nélküli felfedezése is igazi élményt nyújthat. Akár szuvenírként is haza lehet hozni néhány üveggel, hogy itthon újraéljük a hangulatot.

4. Hajókirándulás és szieszta a Duero folyó partján

A város szívében található a Ribeira, Porto folyóparti negyede, a keskeny, kanyargós utcák csábító labirintusa. Cikcakkos sikátorok és alacsonyan hajló árkádok szegélyezik az arra járók útját. A Duero-folyóval szemben magasztosan az égbe emelkedő városi házak teraszai találhatók – a Ribeira felfedezése íz-, és színvilágban is egy kalandos nap ígéretét tárja elénk.

Ülj le a partra, lógasd le a lábadat egy pohár portói bort kortyolgatva, miközben a környező társaság – nagy valószínűséggel – szolgáltatja a hangulathoz illő zenét is.

Forrás: Daniel Sessler / Unsplash

5. Ponte Dom Luís

A híd és környéke a portugál kultúra mintegy 900 évét jeleníti meg. A grandiózus Dom Luís I híd Portugália egyik legikonikusabb építménye. A folyón átívelő Porto és a Vila Nova de Gaia közötti híd fenséges eleme a városnak.

6. Nézz fel az épületekre

A portói városnézésnek mindig tartalmaznia kell a város katedrálisának felfedezését. Az óvárosi utcákra és a Duero-folyóra néző teraszról lenyűgöző panoráma nyílik, amely előkészíti érzékeinkett az előttünk álló eseményekre.

A portói katedrális impozáns, 12. századi mérföldkő. Megpihenve itt egy kicsit magunkba szívhatjuk a középkori hangulatot és a nyugodt környezetet.

7. Lello könyvesbolt (Livraria Lello)

A könyvesbolt varázslatos enteriőrje és lépcsői adtak ihletet JK Rowlingnak a Harry Potter könyvek megírásához. A szerző gyakori vendége volt a könyvesboltnak, mielőtt bestsellerei napvilágot láttak volna.

Forrás: Peter Justinger / Unsplash

8. Csodáld meg a várost felülről is a Gaia libegőn ülve

A Gaia felvonó építése 2009 márciusában kezdődött, a nyilvános üzemeltetés pedig két év után, 2011 áprilisában vette kezdetét. Ahogy elindulunk a felvonóval a túloldalra, a Douro -folyó mentén felbukkan a romantikus hangulatot idéző Porto és Gaia emblematikus borospincéinek rusztikus vörös tetői.

9. Farol de Felgueiras világítótorony

A séta a parton Fozban Porto egyik legnagyobb látványossága. Bussza és villamossal is megközelíthető, majd egy rövid sétát követően megérkezünk a világítótoronyhoz. A világítótorony látványa önmagában gyönyörű, ehhez adódik hozzá a tengerpart.

Készülj fel, hogy szárazon nem úszod meg! A hullámok nagyon erősek, lenyűgöző nézni, ahogy a sziklához csapódnak. Tökéletes hely fantasztikus képek készítésére, ha szeretsz fotózni.

10. Pezsgő éjszakai élet

Porto élénk és változatos éjszakai életét tárja elénk. Könnyen megtalálhatod a tökéletes helyszínt a kívánt éjszakai kikapcsolódáshoz, akár egy klubban szeretnéd tölteni az időt, akár nyugodtabb vacsorát és italokat fogyasztanál lenyűgöző kilátással.

Természetesen az is jól tud működni, ha spontán felfedezésre indulunk. Sokszor a legnagyobb csodákat adja, ha elengedjük a terveket és igent mondunk egy jobbra lévő hangulatos kis utcára, egy étterem előtt álló helyi vendéglátósra, aki mosolyával invitál bennünket, vagy a távolban megmászásra váró hegyekre-dombokra. Ha felfedeznél turistamentes helyeket, kérdezd a helyieket. Beszélgess, ismerd meg őket, kérdezősködj a szálláson, mit ajánlanak, hol vannak azok az eldugott helyek, amelyeket az internet népe kevésbé ismer és nyugodtan el lehet vonulni.

És hogy az élmények között hol hajtsd álomra a fejed, hogy kipihenten, finom ételeket és italokat fogyasztva indulhass a következő kalandra? Szeretnénk ajánlani egy helyet, ahol a híres portugál vendégszeretet, az ínycsiklandozó, igazi autentikus ételek és mérsékelt árú, pénztárcabarát lehetőségek egy helyen megtalálhatók. A cikket a portói Edificio Belle Époque Douro River hotel támogatta.

Forrás: Edificio Belle Epoque

A Belle Époque Douro River -nél ezen a linken tudsz szállást foglalni, a hozzájuk tartozó étteremről pedig itt olvashatsz részletesebben.

Jó szórakozást!

 

Horváth Viktória

 

Borítókép: Eugene Zhyvchik / Unsplash

Szeretnél megjelenni magazinunkban? Töltsd ki az alábbi űrlapot, és felvesszük Veled a kapcsolatot!

Kapcsolódó: