A magyarok 83%-a szokott online számlát fizetni, a többségük valamennyi számláját online fizeti, de akadnak olyanok, akik megszokásból vagy a lehetőség hiánya miatt 1-1 számlát készpénzzel kénytelenek rendezni – derült ki az NHKV Zrt. által készített 660 főt bevonó online kutatásból. A többség előnyben részesíti az online számlafizetést, de az országos felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 10%-a egyáltalán nem rendelkezik bankszámlával.

A 2021. novemberében végzett online felmérésben[1] arra kereste a választ az NHKV Zrt., hogy a fogyasztók mennyire részesítik előnyben az online számlafizetést és mi akadályozza a készpénzhez ragaszkodókat abban, hogy online rendezzék számláikat.

Forrás: NHKV

A magyarok 3/5-e csak online fizet

A felmérés eredményei alapján a válaszadók 61%-a minden számlát online fizet, a 32%-uk azokat a számlákat fizeti készpénzzel, ahol a szolgáltató nem tette eddig lehetővé az internetes verziót. Közel 89% fizeti az áram, az internet és a telefonszámlát online. 75% felett van a víz, csatorna, gáz és televízió, de már az 55%-uk a hulladékszámlát is online rendezi.

A felmérés fontos visszajelzést ad a számunkra, hiszen a megváltozott fizetési szokásokat figyelembe véve, bő fél éve van lehetősége ügyfeleinknek, hogy online rendezzék hulladékszámlájukat. Már elértük a 100.000 online fizető felhasználót, de a kutatás eredményeit figyelembe véve bizakodunk, hogy ez a szám dinamikusan fog növekedni a jövőben” – mondta Vásárhelyi Tibor, az NHKV Zrt. vezérigazgatója.

TOP3 fizetési mód

 Az online fizetési módok közötti preferencia is megoszlik, a legtöbben a bankkártyás fizetést (68%) alkalmazzák, ezt követi szorosan egymás mellett az internetbankon keresztüli és a szolgáltató saját applikációján keresztüli fizetés. Az iCsekk applikációt a válaszadók 21%-a jelölte megkedvelt fizetési módként.

Forrás: NHKV

A szokás az úr

 A készpénzzel fizetők 24%-a bizalmatlan az online fizetéssel kapcsolatban, a 20%-uk megszokásból fizeti még mindig offline a havi csekkeket. A 10%-uk egyáltalán nem rendelkezik bankszámlával és a 9,5%-uk érzi azt, hogy bonyolult lenne átállnia az online számlafizetésre.

Az idősebb generáció is szeret online fizetni

Érdekesség, hogy a 60 év felettiek hasonlóan nagy arányban (80%) részesítik előnyben az online fizetést, mint a 20-30 évesek (90%). A 70 év felettieknél romlik ez az eredmény, az ő esetükben fele-fele arányban fizetik online vagy készpénzzel a számlákat.

Az NHKV Zrt. 2021. június 1-óta biztosítja ügyfelei számára, hogy bárki fizethesse hulladékszámláját online, amelyet a Díjnet rendszerén keresztül tehetnek meg, miután hozzárendelték saját profiljukhoz a szolgáltatót.

[1] A felmérés 2021 novemberében készült online kérdőíves módszerrel. N=660. A felmérés nem reprezentatív.

 

Borítókép: Windows / Unsplash

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: