2022. január 1-től érvényesek a frissen bejelentett adóváltozások, jelentősen növekszik a minimálbér, a garantált bérminimum, és ezáltal a gyermekgondozási díj (gyed), a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja is. Karácsony Balázs, a BDO Magyarország adóigazgatója gyakorlati példákkal ismertette a jövő év elején életbe lépő szabályzásokat.

 Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) november elején jelentette be a legfrissebb adóváltozásokat: a bruttó minimálbér bruttó 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra növekedik, a gyermekgondozási díj és a nagyszülői gyed értéke eléri a szintén 280 ezer forintos értéket. A felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók gyermekgondozási díja, azaz a diplomás gyed jövő év elejétől 140 ezer forint lesz.

A fentiek kompenzálására a kormányzat számos adókedvezményt biztosít a munkáltatóknak jövő évtől: 2,5 százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, eltörlésre kerül a 1,5 százalék mértékű szakképzési hozzájárulás, a kisvállalati adó mértéke 10 százalékra mérséklődik, a kis- és középvállalkozásoknak továbbra is csak a helyi iparűzési adó felét kell befizetniük az önkormányzatok felé” – részletezte a friss változásokat Karácsony Balázs, a BDO Magyarország adóigazgatója. „A fenti módosításoknak köszönhetően 2022. január 1-tól 100 egység munkabér után már csak 13 egység mértékű élőmunkát terhelő adóbefizetési kötelezettsége áll fenn a munkáltatóknak, ami 4 egység megtakarítást jelent minden egyes munkavállaló után.

kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA
Fotó: Pixabay

Az új szabályozások a tartósan beteg személyek által igényelhető adókedvezményeket is érintik, ami immáron éves szinten akár 120 ezer forintos visszatérítést jelenthet. „A fenti rendelkezések mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára egy kedvezőbb adózási környezetet teremtenek a jövő évtől, és segítik a nettó rendelkezésre álló jövedelem emelkedését” – tette hozzá Karácsony Balázs.

Ez az üzenet bizalmas információkat tartalmaz és bizalmas voltát minden esetben megőrzi, akkor is ha Ön annak nem címzettje. A jelen üzenet, és az abban található bizalmas információk felhasználására kizárólag a küldő felhatalmazása alapján a címzett jogosult.  Amennyiben tévedésből kapta ezt az üzenetet kérjük, hogy egy válasszal azonnal értesítse erről a küldőt, és végleges jelleggel törölje az üzenetet a rendszeréből másolás, bármilyen célú felhasználás vagy a tartalom közzététele, illetéktelen harmadik személyeknek való továbbküldése nélkül. Együttműködését köszönjük. Az e-mailek nem biztonságosak és ezért hiba-mentességük sem garantált, tekintettel arra, hogy azok illetéktelen személyekhez kerülhetnek, módosíthatók, elveszhetnek, megsemmisülhetnek vagy maguk illetve mellékleteik vírust tartalmazhatnak. Az e-mailes kommunikáció elfogadásával a fenti kockázatok is elfogadottnak tekintendők. Személyes adatait az Adatkezelési Tájékoztatónkkal összhangban kezeljük. Tájékoztatjuk, hogy a jogos érdekünkön alapuló adatkezelés ellen tiltakozhat. Tiltakozást követően az érintett célból kezelt személyes adatait töröljük, kivéve, ha más elsőbbséget élvező ok ezt gátolja.

 

Borítókép: Kelly Sikkema / Unsplash

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: