Az elmúlt időszak erős gazdasági növekedésében a közép-kelet-európai régió bankszektor különösen jól teljesített, ezt szakította meg a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági recesszió – áll a Deloitte nemzetközi üzleti tanácsadó vállalat kelet-közép-európai banki fúziókról és felvásárlásokról készített legújabb tanulmányában, amelyet szerdán online sajtótájékoztatón mutattak be.

A tanulmány összegzése szerint a kelet-közép-európai bankokat erős tőkepozícióban érte a járvány miatti válság. A tőkemegfelelési mutató stabil maradt 2019-ben, átlagosan 20 százalékos szinten, amely 2018-hoz képest 0,2 százalékpontos növekedést jelentett. A régió átlagos jövedelmezősége szintén stabilan alakult, a sajáttőke-arányos nyereség 12,7 százalék, míg az eszközarányos megtérülés 1,5 százalék volt.

A nem teljesítő hitelek átlagos aránya a kelet-közép-európai régióban 7,2 százalék volt 2019-ben, ami 0,75 százalékponttal alacsonyabb, mint 2018-ban. Ezzel a nem teljesítő hitelek átlagos aránya a régióban 2019 végére történelmi szintre csökkent.

A banki eszközöket vizsgálva a régió legnagyobb szereplője továbbra is az Erste Csoport 8,7 százalékos piaci részesedéssel, a második a KBC Csoport 7,8 százalékos részesedéssel, majd az UniCredit Csoport 6,5 százalékkal.

A magyar OTP Csoport érte el a legmagasabb banki eszköznövekedést a régióban, az elmúlt évek akvizíciós stratégiájának eredményeképpen – jelezte a Deloitte.

Joshua Hoehne / Unsplash

A tanulmány szerint a kelet-közép-európai bankszektor még mindig nagyon széttördelt, számos kisebb szereplővel. Mivel a kisebb, kevésbé hatékony szereplők várhatóan nem lesznek képesek egyedül leküzdeni a jövedelmezőséggel és tőkemegfeleléssel kapcsolatos kihívásokat, a Deloitte arra számít, hogy

a konszolidáció a következő évek során nem csak folytatódhat, de fel is gyorsulhat a koronavírus okozta válság hatására.

A tanácsadó cég idén nyáron 69 régiós bankvezetőt kérdezett várakozásairól, ennek alapján a régiós bankvezetők lassabb gazdasági kilábalást valószínűsítettek, 39,1 százalékuk U-alakú gazdasági növekedést várt. A magyar válaszadók 50 százaléka ugyanakkor V-alakú kilábalásra számított.

A Deloitte biztosítókat vizsgáló tanulmánya szerint tavaly további 6,3 százalékkal nőtt a régióban a biztosítási szektor teljes díjbevétele a 2018-as rekord összegű bruttó díjbevétel után. A növekedés motorja továbbra is a nem-élet üzletág bővülése, de az életbiztosítási üzletág hosszú évek óta tartó csökkenési trendje is megtört 2019-ben, és 2,1 százalékos bővülést ért el régiós szinten.

A tanulmányban megállapították, hogy a járvány által okozott általános bizonytalanságok, valamint a gazdasági visszaesés ellenére a biztosítói tranzakciós piac 2020-ra még aktívabb lett, mint tavaly. Folytatódott a már több éve megfigyelhető stratégiai átrendeződés a régióban jelen lévő nemzetközi csoportok esetében; míg egyes társaságok felülvizsgálják jelenlétüket a régióban és üzleteik eladásáról döntenek, más jelentős szereplők felvásárolnak.

A legjelentősebb tranzakciókat végrehajtók között említették a francia AXA-t, amely 1 milliárd euróért adta el lengyel, cseh és szlovák érdekeltségeit az osztrák Uniquának, valamint a holland Aegont, amely a közelmúltban bejelentette,  hogy 830 millió euróért eladta magyar, lengyel, román és török érdekeltségeit az osztrák VIG-nek.

A régiós biztosítási piacok továbbra is sokszereplősek, ami a következő években is alapot nyújthat a piaci konszolidáció folytatódásának – állapította meg a Deloitte tanulmánya.

Budapest, 2020. december 9., szerda

MTI

 

Kapcsolódó: