Íme, néhány fontos gyakorlati tanács.

Akár most költözött új irodahelyiségbe, akár le szeretné cserélni régi székét, az irodai szék kiválasztása nagy döntés, amelyet nem szabad félvállról venni. Ne feledje, hogy szinte minden nap több órát fog ülni a választott széken. Tekintse meg az alábbi listát arról, hogy milyen lépéseket érdemes átgondolnia, illetve elkerülnie.

Először is vegye figyelembe az irodaszékek ergonómiai adottságait és állíthatóságát. A szék beállítása szükségtelennek tűnhet, mégis teljesen megváltoztathatja, mennyire kényelmes, milyen jól támogatja a hátat, és mennyire segíti a produktív munkát. Győződjön meg arról, hogy tisztában van az egyes ergonómiai beállítások közti különbségekkel!

Amikor választásra adja a fejét, ne hasonlítsa össze az almát a körtével! Sok tényező befolyásolja a szék árát, gyakran az anyag és a lehetséges beállítások száma is. A 20 ezer forintos és a 80 ezer forintos szék megjelenésben nagyon hasonlónak tűnhet, de vannak lényeges különbségek, amelyek a 80 ezer forintos széket jobb választássá tehetik az Ön számára.

Semmiképpen se válasszon vakon! Készítsen előre költségvetést, hogy lássa, mennyit költhet. Érdemes előre kiderítenie a munkahelye speciális igényeit is. A call centerekben például tartós, 24 órás használatra tervezett székekre lesz szükség, míg az egészségügyi intézményekben olyan székekre, amelyek könnyen tisztíthatók és kibírják a folyamatos napi használatot.

Az irodaszékek és a használójuk

Ha a nap folyamán rendszeresen, de nem folyamatosan használja a széket, akkor akár egy olcsóbb ülőhely is jó választás lehet. Ne feledje, a legtöbb esetben elmondható, hogy azt kapja, amiért fizet.

Fontos, hogy különös figyelmet fordítson a szék anyagára is. Az irodai székek különféle kárpitozással készülnek, a hálótól és a szövettől a bőrig és a vinilig terjedő anyagokból. Ha bőr vonzotta a szemét, vásárlás előtt győződjön meg arról, hogy ismeri a műbőr, a valódi bőr és a vinil közötti különbségeket.

Mivel az irodai ülőhelyekre nem létezik egy mindenki számára megfelelő sablon, a tökéletes szék kiválasztása nehéz lehet. Ügyeljen arra, hogy testének mire van szüksége az irodai környezetben, amikor kiválasztja a megfelelő széket.

Ha Ön például magasabb, vagy erősebb testalkatú, akkor egy magas irodai szék sokkal kényelmesebbé teszi a munkavégzést, mint egy normál méretű ülőhely. A magas székeket ugyanis úgy tervezték, hogy több mint 113 kiló egyenletesen elosztott súlyt elbírjanak, ezért ezek ideális választást jelentenek a 180 centinél magasabb felhasználók számára.