A széktámla hátradöntése, gyereksírás, meztelenkedés és további több mint egy tucat idegesítő szokást gyűjtött össze és állított rangsorba egy felmérés, amelyek közül bizonyára mindenki megtapasztalt már néhányat a repülőutak során. 

Mintegy 1500 utas megkérdezésével állította össze az onlywanderlust.com a legidegesítőbb szokások listáját, ami egyáltalán nem lett rövid: a portálnak több mint húsz olyan viselkedésmintát sikerült azonosítania és rangsorba állítania, amelyeket már nagyjából minden utas megtapasztalt legalább egyszer, a levegőben töltött órák alatt.

 

A toplista élén: a széktámla hátradöntése

A legádázabb – néha akár verekedésig fajuló – vitákat elsősorban a széktámla hátradöntése szokta kiváltani. 

Most tegyük a kezünket a szívünkre, és valljuk be: mi magunk is álltunk (pontosabban ültünk) már mindkét oldalon. Minden bizonnyal, döntöttek már mi is hátra az ülést, hiszen, ha dönthető, miért ne tennénk meg? Máskor, amikor a mi ölünkben landolt az előttünk ülő széktámlája, akkor viszont valószínűleg azon mérgelődtünk, hogy ha már szép összeget fizetünk egy ülőhelyért, miért kellene szó nélkül hagynunk, hogy az előttünk lévő elfoglalja a nekünk kijáró helyet? 

A kutatásából kiderül, hogy háromból két megkérdezett szerint igenis jogunk van hátradőlni, és mivel a légitársaságok általában nem szabályozzák a kérdést, mindenkinek a saját belátására van bízva, mennyire okoz kényelmetlenséget hátsó szomszédjának. 

Széktámla ügyben egyébként időnként teljesen elszabadulnak az indulatok: százával keringenek az interneten az olyan felvételek, amelyeken az utasok vitája egészen a verekedésig fajult.

 

Rugdosás, terpeszkedés, hangzavar

A széktámla hátradöntése mellett a lista előkelő helyein végzett még a székek rugdosása, az indokolatlan terpeszkedés és a hangzavar is. Utóbbi gyakran a csecsemők és kisgyerekek számlájára írható, akik néha nemcsak a fel- és leszállás idején adják a szülők és utastársak tudtára, hogy nagyon elegük van az egészből, hanem az egész repülés során látványosan – és hallhatóan – rosszul érik magukat. 

A légiutaskísérők általában igyekeznek különféle trükköket bevetni az apróságok szórakoztatására, ám ha a trükkök nem működnek, akkor idegtépő élményben lehet részünk, pláne, ha hosszú repülőútról van szó. Nem kevésbé kellemetlen az sem, amikor a mögöttünk ülő utas felrakja a lábát a támlánkra, különösen, ha mindezt zokni nélkül, vagy nem egészen frissen mosott zoknival teszi – írja cikkében a Coloré.hu.

 

Illatkavalkád a fedélzeten: a pacsulitól a pelenkáig

Gyakran halljuk: „Sok jó ember kis helyen is elfér”, a szólás kitalálója viszont egészen biztos nem utazott messzire egy repülőn több száz sorstársával. A sok ember ugyanis nem illatmentes, pláne egy zárt helyen. 

Vannak, akik a repülőút során többször is megöntözik magukat kedvenc parfümjükkel ahelyett, hogy azt a mosdóban tennék, de még ennél is orrfacsaróbb a már említett meztelenre vetkőztetett láb aromája.

Nem feledkezhetünk meg az egyes utasok magukkal cipelt, furcsa szagú táplálékáról, vagy a mellettünk helyet foglaló csecsemő pelenkájának bukéjáról sem!

De más érzékszervünk ellen is hajthatnak végre merényletet az utastársaink: ki ne ismerné az éjszakai bagoly típusú szomszédot, aki azzal ébreszt minket legszebb álmunkból, hogy véletlenül a mi lámpánkat kapcsolja fel a sajátja helyett? Hasonlóan „kellemes meglepetés” szomszédunk hangos horkolása, amelyet akár egy fúvószenekar is megirigyelne. Szintén idegesítő a lista 15. helyét elfoglaló „csiripelő” utastárs, akinek be nem áll a szája, és semmilyen jelzésből nem érti, hogy ideje lenne csendben maradni.

 

Mire figyeljünk a repülés alatt?

A rengeteg negatív történet, mém és videó hatása kezdi megtenni a magáét, hiszen számos forrásból tájékozódhatunk a megfelelő, mindenki számára elfogadható viselkedésmintákról. Ilyen például Dr. Veszelszki Ágnes Illemkalauz című könyve is, amelyben a szerző külön fejezetet szentel az utazásnak. 

Az író például nem javasolja, hogy mezítláb mászkáljunk a repülőn, hiszen az ugyanúgy nyilvános tér, akárcsak egy étterem. Ugyanitt megjegyzi, hogy ha a mosdóba megyünk, érdemes meggyőződnünk arról, valóban a mellékhelyiségbe próbálunk-e bejutni, nem pedig egy raktárba vagy épp a pilótafülkébe.

Dr. Veszelszki Ágnes Illemkalauz

A cikk elején részletezett hátradöntés-kérdésben a szakértő egyértelműen azt javasolja, hogy csak a 3-4 óránál hosszabb repülőutakon, vagy az alvásidőt is magában foglaló repülés során hajtsuk hátra a támlát abban az esetben, ha ezt megbeszéltük a mögöttünk utazóval.

A lényeg az lenne, hogy figyeljünk magunkra és másokra, hogy mindannyiunknak elfogadható és bírható legyen az a néhány óra, amit a zárt térben együtt töltünk.  

 

 

Kapcsolódó cikkek:

borítókép: Hanson Lu // Unsplash