Az első baba érkezése előtt sokan kihasználják az “utolsó” kettesben töltött időt és elutaznak valahová pihenni és feltöltődni. Az utazásnak általában nincs semmi akadálya, azonban érdemes átgondolni azt, hogy mikor, hogyan utazzunk. A PregHello egy magyar fejlesztésű virtuális kismama kalauz, amely minden olyan fontos és szükséges információt tartalmaz, amely a várandósgondozástól, az állami támogatásokon át szakértői vélemények segítségével vezet végig, támogatást nyújtva a kismamáknak. A várandósság során felmerülő kérdésekre azonnali és hiteles választ kaphatunk.

 

Mikor és hova menjünk?

A legoptimálisabb időszak – akár hosszabb útra kelésre is – a terhesség második trimesztere. Ekkorra már elmúlnak a rosszullétek, és még nem megerőltető a mozgás, nem beszélve arról, hogy az utolsó trimeszterbe lépve nem minden légitársaság engedélyezi az utazást.

Az első és legfontosabb, hogy mindig kérjük ki orvosunk véleményét az útról, az úticélról. Ő tudja a legjobban, hogy ajánlott-e számunkra vagy sem. Persze a várandósság nem betegség, de lehetnek olyan tényezők, amik miatt kifejezetten nem ajánlott (ilyen lehet például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, korábbi vetélés vagy koraszülés, a trombózisra való fokozott hajlam és még jó pár dolog). Ha az orvosunk azt mondja zöld utat kapunk, akkor már csak pár dologra kell odafigyelnünk a kellemes út és a zökkenőmentes kiruccanás érdekében.

Ami roppant fontos, hogy mindig készítsük be az orvosi papírjainkat, vitaminjainkat és saját gyógyszereinket, bármilyen hosszúságú útra is készülünk, felkészülve ezzel egy esetlegesen nem várt eseményre. Amikor lefoglaljuk az utat, érdemes tájékozódni az adott tájegység orvosi ellátásának színvonaláról, a kórházak felkészültségéről, a szállástól való távolságuktól és megközelíthetőségükről. Kössünk utas és egészségbiztosítást minden esetben, a magzatot, az esetleges szülést, betegséget is figyelembe véve.

Az úti cél kiválasztásánál is figyelembe kell vennünk állapotunkat. Ne kezdjünk bele egy világ körüli útba és ne állapotosan akarjuk megmászni mindenáron a Himaláját, vagy kezdjünk el síelni, búvárkodni tanulni. Ügyeljünk rá, hogy a kiválasztott ország területén ne legyen komolyabb fertőzésveszély, a higiéniai viszonyok megfelelőek legyenek, a klíma is ideális legyen egy várandós számára. A nagyon meleg, párás, a túl hideg, az erős hőmérsékletingadozású, és a magaslati tájakat kerüljük. Nagyon megterhelő az egészséges, normál szervezetnek is, hát még egy áldott állapotban lévő nőnek. Sok külföldi országba beutazás előtt oltások szükségesek, melyeket legtöbbször a kismama nem kaphat meg. Erre jó, ha fokozottan odafigyelünk.

preghello
Forrás: PregHello

Tippek a jármű kiválasztásához

Na de mivel érdemes utazni? Mindegyik járműnek ugyanannyi az előnye, mint hátránya.

Autóval praktikusan, a saját tempónk szerint haladhatunk, annyiszor pihenőt tartva, ahányszor szükséges, viszont lassabban érünk a kiválasztott célhoz, sokkal több időnket emészti fel. Ha az autót választjuk, figyeljünk a biztonsági öv elhelyezkedésére, ne nyomja a pocakot sehol sem. Vannak már övelterelők is, kifejezetten erre a célra kifejlesztve. Iktassunk be többszöri pihenőt az úton. Együnk, igyunk, mozgassuk át magunk, főleg a lábainknak tesz jót, elkerülve ezzel a trombózist.

Ha a vonatot választjuk, akkor többször fel tudunk állni, ehetünk, ihatunk menet közben, viszont a folyamatos rázkódás és a higiénia nem mindig a legjobb, erre gondoljunk minden esetben.

A repülő gyors és kényelmes megoldás, viszont azzal tisztában kell lenni, hogy a legtöbb légitársaság a 36. hétig engedi csak a kismamát repülőre ülni normál várandósság esetén, és 32. hétig ikerterhességnél. A 28. hét betöltésétől a reptereken angol nyelvű orvosi igazolást kérhetnek, amelyen a kezelőorvos a szülés várható időpontját rögzíti, illetve igazolja, hogy nincs orvosi akadálya az utazásnak. Lehetőség szerint, itt se válasszunk több órás utakat. Menet közben többször tornáztassuk a lábakat, szintén a trombózis megelőzése miatt.

A buszos és a hajóval történő utazás szintén egy kényelmes verzió, viszont sok esetben émelygést válthat ki a kismamából. Igaz, ez érvényes az arra érzékenyeknél az autóban, repülőn történő utazásra is. Gépkocsiban az első ülésre, buszon szintén a jármű első részébe, semmiképpen sem a kerekek fölé ülve utazzunk. Hajón legszerencsésebb középre ülni, mivel ott „hintázik” a legkevésbé, repülőn pedig a szárnyak fölötti helyek a legjobbak. A rosszulléttől tartva, ne éhgyomorral utazzunk, indulás előtt egy-két órával könnyű, kímélő ételeket együnk. Már nagyszerű, kismamáknak is szedhető, megelőző, természetes szerek vannak az utazási betegségre, émelygésre.

Forrás: PregHello

Mit vigyünk magunkkal?

Mi kerüljön feltétlen a csomagunkba? Fertőtlenítő kendő, innivaló, egy kis ropogtatnivaló, olyan gyógyszerek, melyek azonnal kellhetnek, higiéniai kellékek, papírjaink, egy-egy melegebb pulóver.

Figyeljünk arra, hogy utazáskor a hőmérsékletnek megfelelő, kényelmes ruhát viseljünk. Ez vonatkozik az alsó-, és felsőruházatra, fehérneműre és a lábbelire is. Ha eddig hátizsák párti voltál,akkor most érdemes beszerezni egy gurulós bőröndöt, amit kedvedre kis erőkifejtéssel húzhatsz-vonhatsz. Az emelést pedig bízd a párodra vagy kérj meg valakit, hogy segítsen.

Ha ezeket az apró dolgokat betartjuk, egy igazi álom nyaralásnak nézhetsz elébe.

Amennyiben szívesen olvasnál hasonló tartalmakat, keresd fel a PregHello oldalát, és töltsd le az alkalmazást, ahol szakértők tollából származó tartalmakat olvashatsz a várandósággal kapcsolatban.

 

Szeretnél megjelenni magazinunkban? Töltsd ki az alábbi űrlapot, és felvesszük Veled a kapcsolatot!

Kapcsolódó: