A fogyasztók világnapját is ünnepeljük március 15-én, 1983 óta. Ez Magyarországon még most terjed el a köztudatban. A tudatos fogyasztás világnapja onnan ered, hogy John F. Kennedy amerikai elnök 1962. március 15-én hirdetett ki egy történelmi nyilatkozatot, melyben a négy alapvető fogyasztói jogot, a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez való jogot nevezett meg.

Az évek során ezek száma nyolcra növekedett, bekerült a meghallgatáshoz, a kártérítéshez, az oktatáshoz, az egészséges környezethez való jog. A Fogyasztóvédelmi Világszervezet és az egyes országok saját fogyasztóvédelmi hivatalai is ezek alapján tevékenykednek.

A mai világban, az áruk szabad áramlása, az árubőség, egyre bővülő választék, az online kereskedelem térhódítása idején nem könnyű dolog fogyasztónak lenni, megalapozott, jó döntést hozni. A legfontosabb a tudatosság, a megfelelő ismeretek. A döntésnél nem csupán az árat, hanem a garanciális feltételeket, a környezeti hatásokat is figyelembe kell venni.

Tudatos fogyasztás a fenntarthatóságért

A Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság körlevelében mindenkit a körültekintő vásárlásra figyelmeztet és felsorolta a tudatos vásárló 12 pontját.

 1. Az állattartás jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint a közlekedés. Egyél kevesebb húst és tejterméket. A klíma és az egészséged is meghálálja.
 2. Egyél több, a környékről származó zöldséget, gyümölcsöt, élelmiszert. Így a helyi gazdaságot támogatod, és a szállítással járó környezetterhelés is csökken.
 3. Igyál csapvizet. A legtöbb helyen tökéletes, nem kell csomagolni és kamionnal szállítani. Olcsóbb is.
 4. Szigetelj. A legtöbb energiát fűtésre használjuk.
 5. Kapcsold ki, vedd lejjebb a légkondit. Vedd lejjebb a fűtést.
 6. Kerüld a vegyszereket: válaszd a bioélelmiszert, a friss élelmiszert, a minősített bio- és natúr kozmetikumokat és tisztítószereket, a vegyszeres kezelés nélküli ruhákat, bútorokat, házakat.
 7. Járj többet gyalog, biciklivel vagy közösségi közlekedéssel. Így többet mozogsz és kevesebbet füstöl(ög)sz.
 8. Nyaralj itthon! Fogadjunk, hogy még egy csomó jó helyen nem voltál. Nézz körül a belföldi akciós szállások között:

  Belföldi szállások

 9. Tartós, hosszú élettartamú, javítható tárgyakat vásárolj. És előtte mindig kérdezd meg magadtól: biztos kell ez?
 10. Ha elromlott: javíttasd.
 11. Tanuld meg, hogyan hatnak a reklámok. Így tudsz majd tényleg ellenállni.
 12. Nézz utána, milyen céghez kerül a pénzed, jó vagy rossz vállalatok működését támogatod. Hogyan bánnak az alkalmazottakkal, az állatokkal, környezetbarát-e a működésük, etikus-e a marketingjük?

 

MTI/ÖS

Kapcsolódó:

 

Borítókép: freestocks // Unsplash 

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre: