Az elmúlt tíz évben elindult egy trend, amely gyökeresen megváltoztatta a befektetők döntési mechanizmusát. Az amerikai tőzsdén minden 3. dollárt fenntartható stratégiák szerint kezelnek és ez a tendendencia hamar eléri a régiónkat is. Nyugaton már most sokkal jobban teljesítenek az ESG portfóliót felmutató vállalatok. Ez hívta életre az első V4 ESG konferenciát, ahol nemzetközi és régiós szakértők osztják meg tapasztalataikat. Az esemény házigazdája Robin Marshall, a Budapest Business Journal főszerkesztője lesz.

A fenntartható befektetések a közhiedelemmel ellentétben nem a környezeti hatásokra odafigyelő vállalatokra vonatkozik, hanem egy összetett elemzési rendszerre utal, amely során nem csak a pénzügyi eredményeket, hanem a társadalmi, környezeti és az átlátható vállalatirányítást is elemzik a szakértők. Így tudják megállapítani, hogy mennyire jövőálló egy vállalat. Ez a mentalitás a régiónkban is egyre közkedveltebb, viszont sok tekintetben még nem sikerült átvennünk ezt a fajta gondolkodásmódot, van úgy, hogy inkább szükséges rosszként, mintsem lehetőségként élik meg a vállalatok.

A 2021. április 27-én megrendezésre kerülő angol nyelvű V4 ESG konferencián olyan nemzetközi szakértők osztják meg jógyakorlataikat és tapasztalataikat, akik már sikeresen bevezették saját ESG (environmental, social and governance) stratégiájukat vagy a témában mély szakértelemmel rendelkeznek. Az esemény különlegessége, hogy az előadásokat követően valamennyi kerekasztal beszélgetésen képviselteti magát a négy ország valamely kiemelkedő szakértője, így egymás tapasztalatait meghallgatva közösen fejlődhet a fenntartható befektetések irányába a régiónk.

Forrás: V! ESG Conference

A nagy nemzetközi vállalatok döntő többsége már a vállalati kultúra részéve tette az ESG irányelveket. Sok hazai tőzsdei vállalat is példaértékű, de a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) szervezésében létrejövő esemény döntő fontosságú lehet azok számára, akik egy-egy területen még nem tudták átültetni a gyakorlatba a fenntartható befektetési működést. Inspiráló történeteket és gyakorlati példákat fognak bemutatni az egész világban jegyzett szakértők, akik között olyan nevek találhatók, mint:

 • Jamniczky Zsolt, a HBLF igazgatója és az E.ON Hungária Csoport igazgatósági tagja,
 • Remy Briand, az MSCI ESG vezetője és végrehajtó bizottságának tagja
 • Jason Channell, a Citi ügyvezető igazgatója, a fenntartható pénzügyek vezetője,
 • David Radermacher, az E.ON SE fenntarthatóság és klímavédelmi alelnök,
 • Mirjam Staub-Bisang, a BlackRock svájci leányvállalatának ügyvezetője,
 • Alastair Teare, a Deloitte Central Europe kockázati tanácsadó üzleti vezetője,
 • Oliver Marchand, Climate Risk Center ESG kutatási központjának globális vezetője,
 • Clark Anderson, a Morgan Stanley New York ügyvezető igazgatója, a vállalati és nemzeti kozkázatok, illetve az éghajlati kockázatok menedzsment vezetője,
 • Laura Segafredo, PhD, BlackRock ETF and Index Investments fenntarthatósági kutatások globális vezetője,
 • Kevin Murray, a Citi közép-európai klaszter ügyvezető igazgatója,
 • Janza Ákos, a MSCI magyarországi ügyvezetője, a HBLF igazgatóságának tagja.

A végleges program elérhető a V4 ESG Conference weboldalán, ahol regisztrálhatnak is az érdeklődők.

 

Szeretnél szerepelni egy szakmai interjúban? Töltsd ki az alábbi űrlapot, és felvesszük Veled a kapcsolatot!

Kapcsolódó: