„A járvány miatt elrendelt korlátások nyomán tízezrek álltak át home office-ra, távtanulásra, emiatt pedig kulcsfontosságúvá vált, hogy vannak-e otthon megfelelő számítógépek, tabletek. Arról viszont kevesebb szó esett, hogy a legokosabb eszközök sem érnek sokat megfelelő szoftverek nélkül. Szerencsére ma már nem feltétlenül kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha legális programokra lenne szükség: íme néhány tipp arra, hogy hol és miként tehetünk szert hasznos szoftverekre ingyen.” – hívja fel a figyelmet Berdó Attila, az IT Részleg vezetője.

 

  1. Office-csomag ajándékba

Noha a legtöbben jókora kiadásra gondolnak, ha Microsoft-termék beszerzése válik szükségessé, ez ma már nem feltétlenül van így. Bár még mindig kevesen tudják, ma is működik az az állami program, amelynek keretében diákok és a tanárok kaphatnak ingyen Microsoft Office 365 ProPlus szoftvercsomagot, amely egyebek mellett a Word-öt, az Excel-t és a Powerpoint-ot tartalmazza. Ehhez nem kell mást tenni, mint tanulóként vagy tanárként regisztrálni az Oktatási Hivatal honlapján. Ezután pedig néhány perc alatt letölthető innen és telepíthető az ingyenes, legális és megbízható Office-csomag.

Hack Capital / Unsplash

2.Több mint Skype

A távmunka miatt egyik napról a másikra értékelődtek fel azok a szoftverek, amelyek a kommunikációt segítik, hiszen a megszokott platformok konferenciahívások lebonyolítására alkalmatlanok vagy csak nem ideálisak. Szerencsére itt sem maradtak támogatás nélkül a home office-ra kényszerülők: ingyen tölthető le ugyanis például a Microsoft Teams. Ennek az applikációnak a nevét az elmúlt évben ismerte meg szélesebb körben a világ, pedig korábban is elérhető volt a Skype üzleti és nagyobb tudású változataként, mint Skype for business. Míg a „sima” Skype elsősorban a privát kapcsolattartás eszköze, addig a Teams egy professzionális üzleti alkalmazás. Itt lehet regisztrálni, majd letölteni a Microsoft Teams-t.

  1. Ügyintézés otthonról

Noha évről-évre több ügyet intézhetünk el számítógépen, okos eszközön, a járvány ezen a területen is jelentős változásokat hozott. Ma már ugyanis nem csupán sok mindent, hanem lényegében majdnem minden ügyet a képernyő előtt ülve kellene elintéznünk. Ebben pedig nagy könnyebbséget jelent az, ha el tudjuk készíteni digitális aláírásunkat, amivel több ügyet és könnyebben adminisztrálhatunk személyes jelenlét nélkül. Szerencsére ma már az elektronikus szignó elkészítéséért sem kell feltétlenül fizetnünk. Az Adobe Acrobat-nak például már az ingyenes (Adobe Acrobat Reader DC) verziójában is megvalósíthatjuk az elektronikus szignónkat. A program innen tölthető le, arról pedig itt olvashat, hogy miként kell létrehozni a digitális aláírást.

 

A heti legjobb cikkek minden hétfő reggel a postafiókodban:

Kapcsolódó: